'DEnK_A@N_JeZeLF'' VerZorging,VoeDing,ZiekTen,enZ'

Communities

ZeelandNet

'DEnK_A@N_JeZeLF'' VerZorging,VoeDing,ZiekTen,enZ'

eeN CoMMuNiTy MeT VaNaLLeS oVeR Je GeZoNDHeiD

358.513 bezoekers 80 leden Log in

3. Vitaminen & Mineralen


     

 

 

Vitaminen en Mineralen zijn onmisbaar voor de mens.

 

Maar wat zijn dit nu eigenlijk precies voor stoffen?

 

*Vitaminen zijn opgebouwd uit koolstof, waterstof en zuurstof. Ze zijn afkomstig van dierlijke en plantaardige cellen. Via het voedsel komen de vitaminen in ons lichaam terecht. Vitaminen zijn onmisbaar voor het goed funtioneren, de groei en het herstel van ons lichaam (vita = leven).

 

*Mineralen zijn net zo belangrijk voor onze gezondheid als vitaminen. In tegenstelling tot vitaminen zijn ze over het algemeen van organische oorsprong. Mineralen (minera = mijn) zijn delfstoffen zoals calcium, magnesium en ijzer. Het zijn onmisbare bouwstoffen voor o.a. het skelet, het bloed en de waterhuishouding.

 

 

 

 

*De belangrijkste vragen

 

 

 

*Is er verschil tussen 'natuurlijke' vitaminen en de vitaminen 'uit een potje'?

=NEE, vitaminen uit een potje zijn qua structuur identiek aan de vitaminen die in voedsel voorkomen. Voor je lichaam maakt het niet uit welk soort vitaminen je gebruikt.

 

 

 

*Wat zijn de oorzaken van een vitaminentekort?

-Wanneer je via de dagelijkse voeding niet de nodigde vitaminen binnenkrijgt, kan er een vitaminetekort ontstaan.

-Bij een evenwichtig voedingspatroon zijn vitaminepreparaten niet nodig.

-Zware geestelijke en lichamelijke arbeid kunnen de behoefte aan vitaminen verhogen.

-Onder bepaalde omstandigheden heb je soms extra vitaminen nodig, bijvoorbeeld bij een vermageringsdieet, na intensieve sportbeoefening, tijdens de zwangerschap of in de herstelperiode van een ziekte.

 

 

 

*Hebben kinderen extra vitaminen nodig?

=JA, kinderen onder de 7 jaar hebben vooral extra vitamine D nodig: van 0 t/m 3 jaar het hele jaar door, van 4 t/m 6 jaar als de 'R' in de maand zit. Vitamine D is belangrijk voor de ontwikkeling van stevige botten en sterke tanden (advies van de Geneeskundige Hoofdinspectie van de Volksgezondheid). Tot en met 6 jaar hebben kinderen ook extra vitamine A nodig, omdat dit infecties tegengaat. Wanneer een ouder kind gevarieerde voeding krijgt, zijn vitaminesupplementen in de regel niet meer nodig.

 

 

 

*Heb je als aanstaande moeder extra vitaminen nodig?

=JA, op het moment dat een vrouw zwanger is of borstvoeding geeft, verandert de behoefte aan bepaalde vitaminen. Bijna alle vitaminen zijn essentieel voor een gezonde zwangerschaps- en borstvoedingsperiode. Uit onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat vitamine B11 (foliumzuur) een preventieve werking kan hebben op de zogenaamde neurale buiseffecten (open ruggetje).

 

 

 

*Heb je extra vitamine D nodig wanneer je weinig in de zon zit?

=JA, kleine kinderen wel maar volwassenen niet. Kleine kinderen hebben maar liefst 4 tot 6 maal meer vitamine D nodig dan volwassenen. Vitamine D zorgt ervoor dat kalk uit het voedsel wordt opgenomen en vastgelegd in de botten en tanden. Bij kinderen t/m 6 jaar vindt de opbouw van botten en tanden in een veel sneller tempo plaats. Zonder vitamine D blijven de botten te week, waardoor de beentjes krom kunnen groeien. In de eerste levensjaren wordt de basis gelegd voor de ontwikkeling van sterke botten en een gaaf gebit. Daarom hebben kinderen in de groei ook extra vitamine D nodig voor een sterk gebit.

 

 

 

*Heb je meer vitaminen nodig als je rookt?

=JA, studies tonen aan dat zware rokers (minstens 20 sigaretten per dag) met name vitamine C nodig hebben dan niet-rokers om eenzelfde vitaminegehalte in het lichaam te handhaven.

 

 

 

*Kunnen vers fruit en verse groenten variëren in vitaminegehalte?

=JA, in sterke mate. Het klimaat, de bouwgrond, de rijpheid van het gewas, de methoden van oogst, transport en opslag hebben invloed op het vitaminegehalte van deze plantaardige voedingsmiddelen.

 

 

 

*Heb je meer vitaminen nodig als je alcohol nuttigt?

=JA, het regelmatig nuttigen van alcohol verhoogt de behoefte aan vitaminen, vooral aan vitamine B1, B2, B3 en B5. Bovendien kan alcoholgebruik de eetlust verminderen. Hierdoor krijg je minder voedsel en dus ook minder vitaminen binnen.

 

 

 

*Wat wordt precies bedoeld met vitamine B-complex?

=Vitamine B-complex bestaat uit een groep in water oplosbare vitaminen, die veelal met de letter B worden aangeduid. Deze vitaminen zijn onmisbaar voor de stofwisseling. Vitamine B speelt een belangrijke rol bij de produktie van energie in ons lichaam en is nodig voor de omzetting van koolhydraten, vetten en eiwitten. Eventuele klachten zijn meestal het gevolg van een tekort aan verschillende vitaminen van het B-complex.

-Symptomen:

Symptomen van een tekort zijn moeheid, prikkelbaarheid, lusteloosheid en in bepaalde gevallen hoofdpijn.

 

 

 

*Kun je multi-vitaminensupplementen innemen over een lange periode?

=JA, maar je moet er voor zorgen dat het preparaat geen te hoge doseringen A of D bevat, want een teveel aan deze vitaminen wordt niet uitgeplast. Bij de samenstelling van multi-vitaminepreparaten wordt hier natuurlijk rekening mee gehouden.

 

 

 

*Kunnen vitaminesupplementen helpen bij lusteloosheid?

=JA, wanneer vermoeidheid het gevolg is van een vitaminetekort, kunnen vitaminen helpen.

 

 

 

*Krijg je stevige botten van calcium?

=JA, calcium (kalk) is een eesentieel onderdeel van je botten. Als het lichaam via de voeding te weinig calcium binnenkrijgt, dan zal de hoeveelheid calcium die het lichaam dagelijks nodig heeft aan het bot worden onttrokken. Met als gevolg dat het bot brozer wordt. Om je botten niet onnodig te belasten is het dus heel belangrijk dagelijks voldoende calcium binnen te krijgen. Bij vrouwen rond de overgang onttrekt het lichaam meer calcium uit het bot. Het is verstandig om vanaf je 35ste jaar extra kalk in te nemen. De voedingsraad adviseert om dagelijks 800 - 1000 mg calcium te gebruiken.

 

 

 

*Hoe kun je vitaminenverlies tijdens het koken zoveel mogelijk voorkomen?

-Vermijd overdadig afspoelen, blancheren en lang koken.

-Laat groenten niet langer uitdrogen of uitlekken dan nodig is.

-Snijd of hak de groenten in zo groot mogelijke stukken. Kook de aardappelen in de schil.

 

 

 

*Gaan er extra vitaminen en mineralen verloren in de magnetron?

=NEE, de voedingswaarde bij bereiding in de magnetron verschilt niet of nauwelijks van een zorgvuldige bereiding op het fornuis of in de oven.

 

 

                            

   VITAMINEN EN MINERALEN OVERZICHT 

                           

 

 

 

 

Omhoog