'DEnK_A@N_JeZeLF'' VerZorging,VoeDing,ZiekTen,enZ'

Communities

ZeelandNet

'DEnK_A@N_JeZeLF'' VerZorging,VoeDing,ZiekTen,enZ'

eeN CoMMuNiTy MeT VaNaLLeS oVeR Je GeZoNDHeiD

349.007 bezoekers 80 leden Log in

3. Kaas (Light)


     

 

 

Minder vet, net zoveel smaak

 

Light Kaas

 

 

 

Wie op de pondjes let, heeft tegenwoordig veel keus
in kaas met minder vet. En minder vet betekent
gelukkig niet minder smaak.

 

 

 

 

Zuivel is een belangrijke leverancier van
eiwit, calcium, mineralen en B-vitamines.
Dat geldt ook voor kaas. Wel bevat kaas
verhoudingsgewijs veel verzadigd vet:
het soort vet dat minder goed is voor hart
en bloedvaten. Met oog op de gezond-
heid adviseert het voedingscentrum dan ook
om het gemiddeld bij ongeveer één plak kaas
per dag te houden. Dat is gelijk aan
(ongeveer) 20 gram.

 

 

 

 

20+ of 30+ kaas

Steeds meer kaasprodukten spelen in op de
behoefte aan gezonde én lekkere magere
kazen wordt daardoor steeds groter. Want
'minder vet' hoeft niet 'minder smaak' te
betekenen. Voor elke voorkeur is er wel een
alternatief: of het nou gaat om jonge,
belegen of oude kaas. Lekker met gezond
combineren? Let dan vooral op het getal
voor de plus!!!
Verreweg de 'magerste' kazen zijn 20+ en
30+ kaas. De eerste is circa zestig procent
minder vet dan 48+ kaas, de tweede is veertig
procent minder vet. Bevat een plak 'gewone'
volvette kaas (48+) circa zes gram vet
(waarvan vier gram verzadigd), een plak 30+
bevat ongeveer vier gram vet, waarvan zo'n
twee gram verzadigd. Op twee boterhammen
met kaas scheelt dat al gauw vier gram. De
20+ kaas bevat even weinig verzadigd vet,
maar levert nog minder calorieën. De 40+ kaas
bevat ongeveer vijf gram vet per plak,
waarvan drie gram verzadigd.

 

 

 

 

Wat betekent 20+ eigenlijk?

Het vetgehalte wordt bij kaas uitgedrukt
als percentage van het froge deel. Kaas
verliest bij de rijping namelijk vocht en dus
gewicht, wanneer het vetgehalte zou worden
berekend aan de hand van het gewicht, zou
het steeds veranderen. Het vetgehalte
van de droge stof daarintegen is stabiel. Bij
een 48+ kaas bestaat dus bijna de helft van
het droge gedeelte uit vet. Minstens 48 procent,
vandaar de plus. Bij 20+ kaas is dat nog
maar eenvijfde deel.

 

 

 

 

 

 

Klik hier
als je meer wilt weten over
verzadigde en onverzadigde vetten

 

Omhoog