'DEnK_A@N_JeZeLF'' VerZorging,VoeDing,ZiekTen,enZ'

Communities

ZeelandNet

'DEnK_A@N_JeZeLF'' VerZorging,VoeDing,ZiekTen,enZ'

eeN CoMMuNiTy MeT VaNaLLeS oVeR Je GeZoNDHeiD

358.628 bezoekers 80 leden Log in

4. Hypofyse


 

 

Wat is de hypofyse?De hypofyse is een kleine klier die aan de basis van de hersenen ligt net achter de neusbrug, in een holte van de schedelbasis. Het is verbonden met een steeltje uit de hersenen dat hypothalamus heet. Dit kliertje ter grootte van een flinke erwt weegt ongeveer een halve gram en heeft een belangrijke functie.

 


De hypofyse hangt als 'een zakje' onder aan de hersenen.

 

De hypofyse heeft een centrale regulerende rol in de hormonale huishouding. Zo beïnvloedt en stimuleert de hypofyse o.a. de schildklier, de bijnieren en geslachtsklieren. Daarnaast produceert de hypofyse ook zelfstandig werkende hormonen zoals het belangrijke groeihormoon en prolactine dat o.a. van belang is voor de borstontwikkeling en de melkafscheiding.

 

 

De hypofyse produceert:
1. prolactine (melkklierhormoon)
2. groeihormoon, een hormoon dat de groei reguleert
3. ACTH, het hormoon dat de cortisol productie in de bijnier bestuurt
4. TSH, dat de schildklier aanstuurt in de aanmaak van schildklierhormoon
5. en LH (luteiniserend hormoon) en FSH (follikel-stimulerend hormoon), welke samen de eisprong reguleren en de productie van oestrogeen en progesteron bij vrouwen, en de zaad- productie en testosteron aanmaak bij mannen.

 

 

Een vergroting van de hypofyse leidt tot locale klachten als hoofdpijn of problemen met zien. Gezwellen in de hypofyse kunnen ook de productie van een of meer van de hypofyse-hormonen verstoren, of juist leiden tot overproductie van een van deze hormonen.
We onderscheiden grofweg de volgende hypofyse problemen:
1. hypofyse-vergroting met overmatige aanmaak van groeihormoon; bij volwassenen leidt dit tot de ziekte acromegalie.
2. hypofyse-vergroting met overmatige aanmaak van prolactine (prolactinoom).
3. hypofyse-vergroting waarbij teveel ACTH wordt gemaakt; deze aandoening leidt tot het zogenaamde ziekte van Cushing (zie later).
4. gezwellen van de hypofyse, die zelf geen hormonen aanmaken, maar groeien en daardoor klachten geven van gezichtsuitval en hoofdpijn: niet-endocrien actieve tumoren.

 

Afwijkingen van de hypofyse kunnen dus ingrijpende gevolgen hebben, hetzij doordat er teveel van een bepaald hormoon geproduceerd wordt of te weinig, leidend tot een wijd scala aan klinische problemen.

 

 

Hypofyseaandoeningen worden vaak veroorzaakt door kleine gezwelletjes, die gelukkig meestal goedaardig zijn. Deze gezwelletjes kunnen zelf een teveel aan hormoon afscheiden. Daarnaast kunnen ze door druk op andere delen van de hypofyse leiden tot vermindering van de hormoonproductie. Chirurgische behandeling of bestraling van hypofysegezwelletjes kunnen op hun buurt ook weer leiden tot een verminderde functie van de hypofyse evenals ontstekingen en bloedingen.

 

 

Een probleem bij verschillende hypofyseaandoeningen is dat de symptomen zich vaak heel langzaam en haast ongemerkt ontwikkelen waardoor zo'n aandoening pas in een vergevorderd stadium onderkend wordt. Dit wordt ook al bevorderd door het feit dat deze aandoeningen relatief weinig voorkomen, waardoor er een algemene onbekendheid met de symptomen bestaat. Een voorbeeld van zo'n aandoening is acromegalie, veroorzaakt door een teveel aan groeihormoon op volwassen leeftijd. Symptomen hierbij zijn o.a. verandering van uiterlijk, vergroting van handen en voeten, vermoeidheid, overmatig transpireren, afname geslachtsfuncties. De diagnose wordt bij deze aandoening vaak meer dan 10 jaar na het begin van de eerste symptomen gesteld.

 

 

 

Omhoog