'DEnK_A@N_JeZeLF'' VerZorging,VoeDing,ZiekTen,enZ'

Communities

ZeelandNet

'DEnK_A@N_JeZeLF'' VerZorging,VoeDing,ZiekTen,enZ'

eeN CoMMuNiTy MeT VaNaLLeS oVeR Je GeZoNDHeiD

358.512 bezoekers 80 leden Log in

4. Osteoporose = Botontkalking DEEL 2


     

 

 

Ik heb zo nog eens zitten neuzen in boeken...

 ... ... ... ... ...

Osteoporose is een ontzettend belangrijk onderwerp
zoals vele... dat weet ik wel... maar bij sommige
onderwerpen kunnen we het beste even stilstaan
en eens kijken hoe we alles kunnen voorkomen...
Voedsel is ook bij dit onderwerp een belangrijke
factor. En omdat wij vrouwen er zeker last van
kunnen krijgen... kunnen we beter opletten wat
we eigenlijk allemaal in onze mond steken... ik weet
het wel... iedereen moet het voor zichzelf weten...
maar je zal me goed begrijpen als ik het verhaal
van Lotte hier bij ga zetten... het is niet niks... ik
denk altijd, je kan het beter voorkomen... onze voeding
is niet meer zo vitamine vol, krijg ik de laatste tijd de
flink de indruk... ik hoor de laatste jaren zoveel nare en
verdrietige verhalen... dat ik ga denken dat we er
zelf niks meer aan kunnen doen... alleen goed eten
(voedingsschijf) en nog extra vitamine-pillen bijslikken...
maar ik ga nu verder wat osteoporose betreft, want
het ligt er veel aan ook wat we, toen we klein
waren, al in onze mond gestopt kregen, en degene
die al op zeer jonge leeftijd zijn beginnen roken...
houd er maar rekening mee... de komende
jaren zal het invloed krijgen op je gezondheid...
jong of oud...

 

 

 

 

 

 

 Osteoporose: primaire preventie
... ... ... ... ...

Voldoende lichamelijke beweging is verreweg de belangrijkste manier om osteoporose te voorkomen. Daarmee moet men al op jonge leeftijd beginnen. Ook als men daar op latere leeftijd mee begint heeft het effect.

Ook via voeding is er invloed op het voorkomen van osteoporose uit te oefenen. De voedingsraad stelt dat er reden tot zorgen is bij het gebruik van calcium (kalk) door de groep tien- tot twintigjarigen. Zij zijn nog in een fase waarin ze voor maximale botontwikkeling kunnen zorgen zodat ze op hun vijfendertigste levensjaar met voorsprong beginnen en zich geen zorgen hoeven te maken. Het is echter niet gemakkelijk om mensen te stimuleren hun gewoonten te veranderen en men moet dan denken aan langdurige voorlichting via school, televisie en bedrijfsorganisaties.

 

 

 

Te Weinig
... ... ... ... ...

Wie een normaal gezond dieet volgt (echter zonder melkprodukten) krijgt zo'n 300 mg calcium binnen, dat is volgens de norm van de voedingsraad 700 mg per dag te weinig. Dat zou via het gebruik van drie eenheden zuivelprodukten (melk, yoghurt, vla) echter al gecompenseerd worden. In de Verenigde Staten houdt men de minimum dagelijkse dosis op 1200 mg. In de Verenigde Staten gebruikt overigens de gehele bevolking te weinig calcium.

Als gezonde vrouwen dagelijks minder dan 400 mg kalk binnenkrijgt lopen ze de kans botontkalking te krijgen, maar als ze de hoeveelheid kalk die ze dagelijks eten verdubbelen, wordt het botverliesaanzienlijk teruggebracht. Zonder dat men ook vitamine D slikt is een vermeerdering van de dagelijkse hoeveelheid calcium niet zo zinvol. Combinatie van meer calcium en vitamine D bleek bij onderzoek een reductie te geven van het aantal breuken van de wervels en dat zou voldoende bewijs zijn om algemene maatregelen te nemen teneinde mensen te stimuleren meer calcium en vitamine D te gebruiken.

 

Roken en Alcohol
... ... ... ... ...

Uit onderzoek blijkt dat mensen die vier jaar lang 1000 mg kalk slikken minder botmassaverlies hebben dan niet-gebruikers. Dat effect zette zich ook de daaropvolgende drie jaar voort. Naast de genoemde factoren zijn nog andere levensstijlaspecten van belang. Het roken van sigaretten en het gebruik van alcohol blijken in belangrijke mate bij te dragen tot osteoporose.

In een onderzoek waarin gekeken werd welke risicofactoren nu voor de blanke vrouwen (bij blanke vrouwen komen de meeste heupfracturen voor) het belangrijkste waren, kwam naar voren dat wanneer men die voorkomen wil men niet te dik moet worden, veel moet lopen als lichaamsbeweging, langwerkende benzodiazepinen (de beroemde groep transquillizers en slaapmiddelen) moet laten staan, zo min mogelijk cafiëne moet binnenkrijgen en bij oogklachten daar snel iets aan moet laten doen.

 

 

 

Zelfzorg bij botontkalking (osteoporose)

 

 

Botontkalking is een aandoening die de structuur van het botweefsel aantast. De botten worden minder dik en stevig, waardoor de structuur poreuzer wordt. Je kunt ervoor zorgen dat de botmassa zo groot mogelijk blijft. Hiermee verklein je de kans op botbreuken.

 

 

Na de menopauze en door de daling van het oestrogeenhormoon treedt er gedurende een aantal jaren extra botontkalking op. Vrouwen en mannen ontkomen niet aan botontkalking. De mate van het verlies van botweefsel is voor ieder verschillend en heeft met een aantal factoren te maken.

 

 

Risicofactoren botontkalking


 

Veel roken Veel gebruik van alcohol Langdurige bedrust Weinig beweging Weinig buitenlucht Laag lichaamsgewicht Overgang op jonge leeftijd Gebruik van bepaalde medicijnen. (zoals prednison en plaspillen).

 

 

 

 

Voorkom botontkalking

 

 

 

 

Voeding:
Om te voorkomen dat er een ernstig verlies van botmassa optreedt, is goede calciumrijke voeding heel belangrijk. Naast deze voedingsmiddelen is het belangrijk om jouw voeding en leefgewoonten nader te bekijken. Een aantal voedingsmiddelen en genotmiddelen onttrekken juist weer kalk uit de botten.

 

 

Goede voedingsmiddelen:

Groenten (gevarieerd en groene soorten) Fruit Melk / karnemelk (zure melkproducten zijn beter dan zoete) Yoghurt, biogarde, kwark Volkorenbrood Peulvruchten, noten, zaden Vis

 

 

 

Slechte voedings- en genotmiddelen:

Suiker Frisdranken en vooral cola. Koffie en thee met cafeïne Veel roken Veel alcohol Veel vlees

 

 

Vrouwen met meer vetweefsel hebben minder kans op botontkalking. Bepaalde stoffen in het vetweefsel worden namelijk omgezet in een oestrogeenhormoon. Samen met vitamine D verhoogt dit hormoon de opname van calcium in de botten. Een vetarm dieet kan leiden tot calciumgebrek. In plaats van een vetarm dieet kun je beter minder eten en snoepen en meer bewegen.


Let op: overgewicht is niet goed.

 

 

 

Beweging:
Naast voeding wordt door lichaamsbeweging de botmassa in stand gehouden of zelfs verbeterd. Dagelijks twintig tot dertig minuten lichaamsbeweging in de buitenlucht met of zonder zon is al voldoende. Hierdoor produceert je lichaam genoeg vitamine D, dat samen met calcium nodig is voor botopbouw of botbehoud. 

 

 


 
Botbelastend bewegen: alle lichaamsbeweging die geen risico op letsel geeft is gezond. Nog beter zijn botbelastende oefeningen. Denk hierbij aan: wandelen, dansen, aerobics, en traplopen. Daarbij is de dagelijkse oefening beter dan één of twee keer per week sporten.

 

 

einde deel 2 

Omhoog