'DEnK_A@N_JeZeLF'' VerZorging,VoeDing,ZiekTen,enZ'

Communities

ZeelandNet

'DEnK_A@N_JeZeLF'' VerZorging,VoeDing,ZiekTen,enZ'

eeN CoMMuNiTy MeT VaNaLLeS oVeR Je GeZoNDHeiD

358.744 bezoekers 80 leden Log in

Kind- Turbo-zwangerschap


     

 

Turbo-zwangerschap met risico's

 

 

 

Kinderen die snel achter elkaar worden
geboren, hebben een verhoogde kans op
allerlei afwijkingen. Zoals een te traag
geboorte-gewicht en schizofrenie. Wacht
minimaal een jaar met opnieuw zwanger worden.

 

 

 

Na een fantastische zwangerschap en een fijne bevalling genieten ze van hun Gwen, hun eerste kindje. Maar het verlangen naar een volgende is zo groot! Ze willen er meer, gezellig! Zo snel mogelijk!
Vlug na de eerste spruit weer zwanger worden, dat is een hartenwens van menig ouderpaar. Mogelijk manifesteert zich dit verlangen nog het meest als mama niet meer de jongste is.
Dit is in Nederland bijna regel: de gemiddelde leeftijd van de moeder bij haar eerste kind is 29,2 jaar. Circa elf procent van de vrouwen wordt pas op of na het 35ste jaar voor het eerst moeder. De biologische klok tikt echter ook na de komst van de eerste heel hard door, en dat maakt uitstel van de zwangerschap bijna onmogelijk voor wie graag extra gezinsuitbreiding wil.
De statistieken bevestigen de trend van de 'turbo-zwangerschap' met name voor het derde kind. In 1980 was volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de gemiddelde Nederlandse moeder na de geboorte van haar tweede kind na 18,6 maanden opnieuw in blijde verwachting. Tegenwoordig is ze al na 11,4 maanden zwanger van hun derde.
Steeds meer deskundigen zetten vraagtekens bij die snel op elkaar volgende zwangerschappen. Een van hun is epidemioloog Luc Smits. Waarom die vraagtekens? Het blijkt dat een korte tijd tussen de geboorte van een kind en een zwangerschap erna de risico's op afwijkingen bij de daarop volgende wereldburger doet toenemen.

 

 

 

Laag geboortegewicht

 

Problemen die zich meteen kunnen aandienen, zoals een laag geboortegewicht en vroeggeboorte, maar ook op veel latere leeftijd kunnen opdoemen.
Smits stelde in zijn promotieonderzoek zes jaar geleden vast, dat dochters op volwassen leeftijd tot bijna acht keer zo vaak perikelen hebben met vruchtbaarheid en menstruatie dan hun seksegenoten die niet zo snel na de geboorte van hun zus of broer zijn verwekt. 'Vruchtbaarheidsproblemen en onregelmatige menstruatie hangen vaak met elkaar samen', legt hij uit.

 

 

 

Hartstoornissen

 

Het idee dat korte tussenpozen tussenpozen tussen zwangerschappen extra risico's met zich meebrengen, dateert al uit de jaren veertig van de vorige eeuw. Sindsdien zijn er in de medisch-wetenschappelijke vakpers enkele tientallen artikelen over het verschijnsel gepubliceerd. Zo constateren onderzoekers dat er bij korte 'zwangerschapspauzes' een verhoogde kans is op aangeboren afwijkingen, zoals een open ruggetje of hartstoornissen.
En ook zijn er, zoals eerder gezegd, risico's op een voortijdige geboorte. In een Schotse studie, vorig jaar gepubliceerd in British Medical Journal, becijferden wetenschappers dat de kans op een extreme voorgeboorte (24 tot 32 zwangerschapsweken) circa tweemaal zo hoog was bij vrouwen die binnen een half jaar na de geboorte van de eersteling alweer zwanger waren. Dit in vergelijking met een zwangerschap pas na 18 tot 23 maanden.
De kans op het overlijden van het kindje binnen een maand na de geboorte was hierbij vergeleken zelfs verviervoudigd. Ook mama zelf loopt extra risico's: bloedarmoede, bloedverlies, het vervroegd breken van de vliezen, kraamvrouwenkoorts. Er is tevens een verhoogd overlijdensrisico voor de moeder.
Luc Smits: 'Je krijgt dan vaak te horen dat vroeger in sommige gezinnen veertien kinderen achter elkaar kwamen en die waren allemaal gezond. Ik denk dat er toen ook sprake was van veel aangeboren afwijkingen en een hogere kindersterfte. het probleem speelt nu vooral in ontwikkelingslanden.'

 

 

 

Eicel

 

Over de oorzaken van verhoogde gezondheidsrisico's bij snelle gezinsuitbreiding verschillen geleerden van mening.
Zo vermoedt de Nijmeegse kinderarts/epidemioloog Piet Hein Jongbloet dat de kwaliteit van de eicel nog niet optimaal is bij moeders die kort geleden zijn bevallen. De eisprong vindt later dan gebruikelijk plaats, niet op de veertiende dag na de vorige menstruatie, maar op de achttiende, negentiende of twintigste dag.
Jongbloet redeneerde in het Nederlandse Tijdschrift voor Geneeskunde dat de psychiatrische ziekte waaraan Vincent van Gogh zou hebben geleden (Borderline-persoonlijkheid) te wijten is aan het feit dat hij al één jaar na zijn broer Theo ter wereld kwam.
Luc Smits ontwikkelde samen met collega's een andere theorie die hij jaren geleden in medisch vakblad The Lancet lanceerde.
''We weten dat een moeder na haar bevalling vaak een fors tekort aan foliumzuur en ijzer heeft. Foliumzuur is een voedingsstof die essentieel is voor de aanmaak van DNS en daarmee voor de aanmaak van cellen. Foliumzur en ijzer zijn pas na een jaar of zelfs langer weer op peil.
Wordt de moeder weer snel zwanger, dan is het uitgangspositie voor de foetus slecht.''
Steun voor de theorie vindt Luc Smits in het feit dat de verhoogde risico's voor typische foliumzuuraandoeningen gelden.
Wetenschappers hebben aangetoond dat de kinderen die in de hongerwinter van 1944-'45 in de baarmoeder zaten een verhoogd risico op deze ernstige psychiatrische aandoening hebben. Dit wijst op foliumzuurtekorten bij de moeder

 

 

 

Advies

 

Zijn advies aan kersverse ouders die alweer hunkeren naar verdere gezinsuitbreiding: Wacht minimaal één jaar na de geboorte van je kind met opnieuw zwanger worden. Wie geen tijd meer heeft? Je kunt natuurlijk foliumzuursupplementen nemen, maar dat is geen garantie op het krijgen van een gezond kindje, al is de kans wel groot.
Vrouwen die zwanger willen worden, krijgen trouwens altijd al de raad om foliumzuursupplementen te slikken. Nog beter: Eerder beginnen met kinderen krijgen.

 

 

Omhoog