'DEnK_A@N_JeZeLF'' VerZorging,VoeDing,ZiekTen,enZ'

Communities

ZeelandNet

'DEnK_A@N_JeZeLF'' VerZorging,VoeDing,ZiekTen,enZ'

eeN CoMMuNiTy MeT VaNaLLeS oVeR Je GeZoNDHeiD

358.581 bezoekers 80 leden Log in

4. Acne 2. De gezichtsproblemen


    

 

Putjes, pukkels en puisten....

 

 

 

GEZICHTSPROBLEMEN bij jongere én volwassene !

 

Dagelijks kijken vele mensen bezorgd in hun spiegel, wéér een puistje, nóg een pukkel. De  jongere denkt: Is het acne? Wat is daar aan te doen? Is het besmettelijk? De volwassene vraagt zich af: Wat te doen met de littekens? Kan het nog acne zijn op mijn leeftijd? Wat kan er anders met mijn huid aan de hand zijn? Wat is dan de oplossing?

 

ACNE is een aandoening van de talgklieren in de huid. Tussen de 11e en 14e jaar begint het lichaam mannelijke hormonen te produceren (óók bij meisjes!). Deze zorgen er voor dat de talgklieren groter worden en méér talg
(= huidvet) gaan produceren. Dat de huid vetter wordt, heeft dus niets met voeding te maken. Ook wetenschappelijk onderzoek heeft nooit kunnen bewijzen dat er een verband bestaat tussen acne en het eten van vette spijzen. In zo'n geval is het, ook vanuit het oogpunt van algemene gezondheid, de moeite waard om eens een tijdje dit voedsel te laten liggen. Er bestaat een vorm van acne die gepaard gaat met ernstige diep-gelegen ontstekingen. Daarbij is de structuur van de huid abnormaal. Dit is een erfelijk gegeven. Als er geen goede behandeling plaatsvindt hebben mensen een grote kans op littekens.


 

 

 

Ik merk dat mensen je gaan
mijden omdat je acne hebt. Ook
ben ik zo een vriendje kwijt ge-
raakt. Hij denkt dat acne be-
smettelijk is. Is dat zo?

Hoewel veel mensen dat denken, is acne niet besmettelijk voor een ander. Trouwens ook niet voor de persoon zélf. De pus bij acne is steriel, er groeien geen bacteriën in. Dus pus uit een puistje kan GEEN nieuw puistje op een andere plaats veroorzaken. Toch speelt een bepaalde bacteriesoort, de Propionibacterium acnes, een rol bij het ontstaan van acne. Deze bacterie voeden zich met talg (huidvet). In een verstopte talgklier vermeerderen zij zich en scheiden zij produkten af die de huid prikkelen. Daardoor ontstaat de pijn en roodheid bij de acnepuist. Acne is dus niet een gevolg van een slechte hygiëne. Te véél wassen met zeep en vooral schuren is juist slecht. Dat irriteert de huid en stimuleert de talgproduktie.


 

 

 

Ik weet dat je acne-puistjes
niet moet uitknijpen, maar
andere zoals zwarte mee-eters
juist wel. Vanwaar dit verschil?

De zwarte mee-eters vormen het eerste stadium van een acne-puist. Het zijn talgpropjes, die de poriën afsluiten. Door zuurstof in de lucht krijgen ze een zwarte kleur. Onder deze mee-eters hopen zich talg en bacteriën op, waardoor het typische acne-letsel ontstaat. Het weghalen van een mee-eter is dus heel logisch, want daarmee wordt de verstopping opgeheven. Anders wordt het indien reeds een puist gevormd is. Dan is uitknijpen juist gevaarlijk, omdat je dan de ontsteking verder onderhuids duwt en de zaak alleen maar erger maakt. Helaas kunnen veel mensen niet van hun acne afblijven en moeten ze elke ongerechtigheid uitknijpen. Of het nu een mee-eter is, een puist of een ander soort bultje, het wordt een obsessie. Van zo'n gedrag kunnen nare littekens overblijven. In elk geval duurt het op deze manier altijd veel langer voor het puistje weg is, dan wanneer er niet geknepen wordt.


 

 

 

Een vriendin van me met veel
acne kreeg antibiotica te slik-
ken. Kun je die niet beter op de
huid zelf smeren? Dat is toch
een veel gerichter behandeling?

Al meer dan 30 jaar is bekend dat antibiotica zoals tetracycline, erytromycine en clindamycine, gunstig werken bij acne. Omdat men verwachte dat gebruik van deze middelen op de huid snel tot allergie zou leiden, werden altijd tabletten of capsules voorgeschreven. Toen later bleek dat deze angst ongegrond was, is men er toch toe overgegaan deze antibiotica plaatsen te gebruiken. Nu worden de pillen alleen nog gebruikt bij ernstige acne met diepe puisten. Het smeersel dringt namelijk niet diep genoeg de huid binnen om in die gevallen succes te boeken.


 

 

 

Wat raadt u aan bij minder ernstige acne?

Voor beginnende of milde acne zijn ook ook zonder recept goede middelen verkrijgbaar. Ik ben zelf niet zo enthousiast over Clearasil, maar wel over produkten zoals benzoylperoyde. Helaas werkt dit als bleekmiddel op kleding, dus hiermee is wel oppassen geblazen. Het sterkste medicijn dat thans wordt gebruikt is Roaccutane. Het effect van deze pillen is verbluffend. Een kuur van enkele maanden kan de acne voor maanden tot jaren laten verdwijnen. Dit geneesmiddel heeft echter wel bijwerkingen en wordt daarom uitsluitend door dermatologen voorgeschreven.
Bij vrouwen kan de Diane-35 pil goede diensten bewijzen. Deze anticonceptiepil vermindert de werking van testosteron, het mannelijk hormoon in het lichaam. Daardoor wordt minder talg aangemaakt, en raken de talgklieren minder snel verstopt. Bedenk dat elke therapie tijd nodig heeft om in te werken. Het kan 1 tot 4 maanden duren voordat het optimale resultaat is bereikt.


 

 

 

Ik ben 32 jaar en heb voorheen
nooit last van puistjes gehad.
De laatste tijd zit ik onder! Mijn
grootvader kreeg die op nóg latere
leeftijd. Hoe kan dat? Krijg je
acne dan niet alléén tijdens
de pubertijd?

Ance is verstopping van de talgklieren. Veertig procent van alle pubers heeft er in hinderlijke mate last van. Maar bijna 100% heeft mee-eters en af en toe een puistje of pukkel. Het komt dus zo frequent voor dat acne gewoon bij de pubertijd hóórt. Acne verdwijnt niet altijd even snel. Eén op de 10 personen houdt last tot rond zijn 25e jaar, een enkeling zelfs tot ná zijn dertigste.
Men denkt dat het menselijke ras last van acne heeft omdat wij onze  gezichtsbeharing verloren hebben. Haren zorgen namelijk dat poriën open blijven. Apen bijvoorbeeld hebben daarom nooit acne!
Acne kan ontstaan door chemische verstopping. Bijvoorbeeld door bestanddelen van cosmetica, zoals goedkope en vaak onvoldoende gezuiverde vetten en oliën. Die speelt in uw geval misschien een rol. Smeerolie en chloor zijn hier eveneens bekende voorbeelden van. Ooit werd een automonteur behandeld die het vuil van zijn handen altijd afveegde aan zijn overall. Hij kreeg acne op zijn bovenbenen! Dan zijn er nog medicijnen die acne opwekken of in de hand werken, zoals prednison.
Oudere mensen kunnen mee-eters krijgen door degeneratie van de bovenste huidlagen door zonlicht. Daardoor raken talgklieren eerder verstopt, meestal rond de jukbeenderen. In de praktijk zie je dat veel bij boeren, die hun hele leven buiten (in de zon) gewerkt hebben.


 

 

 

Ik (26) heb langs mijn neus en
kin rode jeukende pukkels. Het
lijkt wel acne. Of is het mis-
schien wat anders? Weet u een
oplossing?

Het kan zijn dat u lijdt aan dermatitis perioralis. Deze huidziekte komt vrijwel uitsluitend bij vrouwen tussen de 25 en 35 jaar voor. Zij veroorzaakt jeukende bultjes naast de mond en op de kin. Het lijkt op een infectie maar de oorzaak ligt meestal in het gebruik van huidverzorgingsprodukten door personen, die daar overgevoelig voor zijn. Ook het verkeerd gebruik van hormoonbevattende zalven kan dit beeld opwekken. Het is niet voldoende om het gebruik van het veroorzakende produkt te staken. Er moet actief behandeld worden. Uitwendige middelen helpen weinig. Tetracycline is het medicin van keuze.


 

 

 

Ik ben 35 jaar en heb al jaren
last van roodheid in mijn ge-
zicht, met allerlei pukkels. Ook
zijn er wat kleine bloedvaatjes
te zien. Is dat ook acne? Wat is
er aan te doen?

Roodheid in combinatie met uitgezette bloedvaatjes noemen we couperose. Dit kan voorkomen op wangen, kin of voorhoofd, Indien dit samengaat met pukkels of puisten is er sprake  van rosacea. Net als bij acne gaat het om een ontstekingsreactie van de talgklieren. De oorzaak is onbekend. Het gaat in elk geval niet om verstopte poriën zoals bij acne. Rosacea is goed te behandelen. Naast tetracycline of minocycline capsules worden er sinds enkele jaren créme's gebruikt met metronidazol. Deze hebben uitstekend effect, maar u moet wel geduld hebben. Het optimale resultaat ligt pas na 4-6 maanden gebruik.


 

 

 

Ik heb van acne in mijn puber-
tijd veel littekens en kraters in
mijn gezicht overgehouden. Is
hier nu nog wat aan te doen?

Een huid vol littekens krijgt nooit meer de gladheid en soepelheid van een normale huid terug. Maar de oneffenheid, het kraterlandschap, is wel een stuk te verbeteren. Dat gaat het beste met een LASER. Vóórdat laserbehandeling kan plaatsvinden, moeten hele diepe putjes eerst verwijderd worden met behulp van een speciale punch met hechting techniek.
Helaas wordt acne door velen nog steeds gezien als een cosmetisch probleem. Dat is het niet! Zoals u aan de lijve heeft ondervonden, kan acne leiden tot blijvende beschadiging van de gezichtshuid met littekens. Tegenwoordig hoeft het gelukkig niet meer zover te komen. Acne kan thans immers goed behandeld worden!


 

 

 

 

 

Omhoog