'DEnK_A@N_JeZeLF'' VerZorging,VoeDing,ZiekTen,enZ'

Communities

ZeelandNet

'DEnK_A@N_JeZeLF'' VerZorging,VoeDing,ZiekTen,enZ'

eeN CoMMuNiTy MeT VaNaLLeS oVeR Je GeZoNDHeiD

358.617 bezoekers 80 leden Log in

4. Depressie 1.


     

 

 

 

Depressie

 

 

 

Wat is een depressie eigenlijk?


 

Depressie is een ziekte waarbij de twee belangrijkste kenmerken zijn:

een sombere depressieve stemming, leegheid; het verlies van interesse en plezier, niet meer blij kunnen zijn.

 

Om van een depressie te kunnen spreken dienen daarnaast meerdere van de volgende zeven klachten of symptomen aanwezig te zijn. Tevens moeten deze klachten een verstoring van het dagelijks functioneren met zich meebrengen:

 

een gevoel van waardeloosheid of schuldgevoelens; slaapstoornissen; verminderde of grotere eetlust of duidelijke gewichtsverandering; weinig energie of vermoeidheid; concentratieproblemen of besluiteloosheid; traagheid of juist aanhoudende lichamelijke onrust; terugkerende gedachten over de dood of zelfdoding

 

Als u behalve een van de twee belangrijkste kenmerken meerdere van deze symptomen bij uzelf of een ander herkent, kan het zijn dat er sprake is van een depressie. Deze kenmerken moeten dan echter wel gedurende minimaal twee weken het grootste deel van de dag aanwezig te zijn. Is dit het geval, dan is het aan te raden naar de huisarts te gaan.
Ook de zelftest kan gebruikt worden om te kijken of u wellicht aan een depressie lijdt.

 

Soms gaat een depressie gepaard met klachten als lusteloosheid, paniek- of angstgevoelens, prikkelbaarheid of snel geïrriteerd zijn, vergeetachtigheid, verminderde seksuele gevoelens, veel of juist niet kunnen huilen, gevoelens van hopeloos- en hulpeloosheid, lichamelijke klachten waarvoor geen oorzaak gevonden wordt, het leven zonder zin of doel vinden of verwaarlozing van zichzelf, het huis of sociale contacten.

 

 

 

Herkennen van een depressie

 

 

 

Een depressie is vaak moeilijk te herkennen. De ziekte uit zich bij iedereen weer op een andere manier. Vaak wordt gedacht dat er iets anders aan de hand is, bijvoorbeeld een lichamelijke ziekte en wordt de depressie niet herkend. Gewone stemmingsveranderingen horen bij het leven. Iedereen heeft wel eens een baaldag of vraagt zich af wat de zin van het leven is. Meestal gaat zo?n stemming na een paar uur of een paar dagen over. Er is ook een duidelijk verschil tussen een depressie en verdriet of droefheid. Meestal begrijpen we waarom we verdrietig zijn geworden en is het normaal dat het verdriet na enige tijd weer overgaat. Maar een depressie lijkt vaak zonder duidelijke aanleiding te beginnen en kan weken, maanden of zelfs jaren blijven bestaan. Verdriet kan even vergeten worden door leuke dingen te doen, bij een depressie lukt dat niet. Het lijkt bij een depressie onmogelijk ergens plezier aan te beleven: men ziet bijvoorbeeld wel dat de zon buiten schijnt, maar kunt toch niet van het mooie weer genieten. Men voelt zich volkomen anders dan de gezonde (vrolijke) mensen om u heen. Het is alsof het gevoel dood is.

 

 


 


 

Ontstaan van een depressie

 

 

Een depressie kan veel oorzaken hebben. Meestal is het niet mogelijk om één oorzaak aan te wijzen. Bij bijna iedereen gaat het om een combinatie van eigenschappen en omstandigheden die tot een depressie leidt. Vaak is het helemaal niet mogelijk een oorzaak aan te wijzen, een depressie lijkt dan zomaar te ontstaan.
Eigenschappen en omstandigheden die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van een depressie zijn: erfelijkheid; ziekte; medicijnen; karakter en persoonlijkheid; jeugdervaringen; verlies en/of stress.

 

 

 

Omhoog