'DEnK_A@N_JeZeLF'' VerZorging,VoeDing,ZiekTen,enZ'

Communities

ZeelandNet

'DEnK_A@N_JeZeLF'' VerZorging,VoeDing,ZiekTen,enZ'

eeN CoMMuNiTy MeT VaNaLLeS oVeR Je GeZoNDHeiD

357.546 bezoekers 80 leden Log in

4. Hooikoorts


     

 

 

HOOIKOORTS

 

 

 

 

Klachten
Hooikoortsklachten zijn gebonden aan het bloeiseizoen van grassen en windbestuivende planten. Dit loopt van februari tot september. Gras is de grootste boosdoener. Dat bloeit in de maanden mei, juni en juli. Voor veel hooikoortspatiënten is dat dan ook de lastigste periode. Hooikoortsklachten zijn verschillend van aard en kunnen zowel afzonderlijk als gecombineerd voorkomen.
De ernst van de klachten is afhankelijk van het aantal stuifmeelkorrels in de lucht.

 

 

 De volgende klachten kunnen ontstaan.


-
Neusklachten lijken in het begin op een neusverkoudheid die steeds erger wordt. Het neusslijmvlies raakt gezwollen en er ontstaat een branderig en jeukend gevoel, waardoor onbedwingbare niesbuien ontstaan. Er stroomt eerst helder, dun vocht uit de neus, dat later slijmerig, taai en soms gekleurd kan worden.
Door de gezwollen neusslijmvliezen raakt de afvoer van de neusbijholtes naar de neus vaak verstopt. Dit geeft dan een vol gevoel in het hoofd en een zeurderige hoofdpijn boven de neusrug en de ogen.
- Bij oogklachten jeuken de ogen, ze voelen branderig aan en tranen voortdurend. De oogleden zijn gezwollen, het oogwit is rood en men is overgevoelig voor licht. - Mond-, keel- en longklachten uiten zich in jeuk, een droog, branderig gevoel in de keel, een droge irriterende hoest, kortademigheid of een piepende ademhaling. Soms ontstaat astma. - Huidklachten die kunnen optreden zijn zwellingen van mond en gezicht en netelroos (jeukende rode huidbulten).

 De hooikoortsklachten ontstaan pas nadat men enkele seizoenen stuifmeel heeft ingeademd. Veel mensen krijgen hooikoorts tussen het 15e en 25e jaar. Er zijn echter veel uitzonderingen. Bij de meeste mensen worden na een jaar of tien de klachten minder, maar vaak gaat hooikoorts niet helemaal over. 
Hooikoorts is niet gevaarlijk maar bij langdurige klachten kan een beschadiging van het neusslijmvlies optreden die moeilijk herstelt.

 

Oorzaken
Meestal is het stuifmeel van grassen de boosdoener, maar ook stuifmeel van bomen (berk, wilg), struiken (hazelaar) en onkruid (bijvoet, weegbree) kan klachten veroorzaken. Daarnaast zijn factoren als bloeitijd van het betreffende gewas, het weer (bij droog weer neemt de pollenconcentratie toe) en de grootte van de stuifmeelkorrel van invloed op hooikoortsklachten.

 

Advies ter voorkoming
De klachten worden minder naarmate men minder stuifmeel inademt.

Vlak na een regenbui is de concentratie stuifmeel in de lucht het laagst. Dat is dan ook een goed moment om te gaan sporten of wandelen. Ook 's ochtends vroeg is er nog niet zo veel stuifmeel in de lucht aanwezig.

In huis valt stuifmeel snel op de grond, tenminste als er geen tocht is. U kunt gerust met open raam slapen, maar doe wel de deuren dicht en stofzuig regelmatig de slaapkamer. In de zomer is het verstandig horren voor open ramen en deuren te plaatsen, om op die manier het binnendringen van pollen zo veel mogelijk tegen te gaan.

Op het platteland zit meestal drie tot vijf keer zoveel stuifmeel in de lucht als in de stad.
Op drukke autowegen zit vaak veel stuifmeel in de lucht. Dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de sterke luchtwervelingen.
Aan de kust tenslotte zit erg weinig stuifmeel in de lucht.

 

10 manieren om er iets aan te doen

? Voorkomen is beter dan genezen. Het allergeen ontwijken is nog de beste manier om er geen last van te krijgen. Maar men kan het toch nooit helemaal ontlopen. Men kan wel proberen de blootstelling eraan te beperken. Een gazon maaien is het slechtste wat men kan doen, maar een vaak gemaaid gazon maakt wél minder stuifmeel aan.

? Daarnaast raadt men aan zo veel mogelijk te luchten, liefst 's ochtends - want 's avonds hangt er meer stuifmeel in de lucht. Slaap dus niet met een open raam.

? Vermijd rokerige ruimtes en tabaksrook.

? Hou de ramen van de auto gesloten, installeer een pollenfilter.

? Geen bloeiende bloemen of takken in huis halen.

? Droog het bedlinnen niet in open lucht.

? Klop de matrassen eens uit.

? Verwijder stof met een natte doek.

? Huisdieren verspreiden niet alleen allergiserende huidschilfers, maar dragen ook stuifmeel rond.

? Geneesmiddelen: men gebruikt meestal ontstoppende middelen en antihistaminica, maar best voor korte tijd. Homeopatische middelen zijn veel voorhanden, maar raadpleeg best uw arts voor een eventuele allergietest. Met de bestaande geneesmiddelen zijn 75% van de klachten op te lossen.

 

 Hooikoortsberichten
Het hooikoortsbericht bestaat uit een verwachting voor de volgende dag van de situatie voor hooikoortspatiënten.
Van mei tot augustus worden op radio en teletekst dagelijks hooikoortsberichten uitgezonden. Het KNMI heeft in samenwerking met het Academisch Ziekenhuis Leiden tijdens het hooikoortsseizoen ook een dagelijkse voorspelling via internet (
www.KNMI.nl)

 

*******************************

Hooikoorts

Sommige mensen reageren goed op medicijnen, andere juist weer helemaal niet. Dat komt eigenlijk omdat er een soort boodschap verpakt zit in hooikoorts. Ik zal het duidelijk proberen te maken met een waar gebeurt verhaal.

Het is zo'n beetje eind april en Theo, de man van Tine, moeder van 3 kinderen, maakt voor zijn vrouw een afspraak omdat (volgens zijn woorden) het zó niet langer kan. Tine heeft al jaren hooikoorts, het wordt steeds erger, ze heeft alles al geprobeerd en niets schijnt te werken.

Ik vertel haar dat elke ziekte niet alleen een lichamelijk anker heeft (aanleg) maar ook een innerlijk anker, een soort boodschap. We besluiten samen op zoek te gaan naar de innerlijke boodschap van haar hooikoorts. Als ze zich voorstelt, en voelt hoe het voor haar is om geveld te zijn door hooikoorts vertelt ze dat dat heel naar voelt. Zij ligt binnen, voelt zich lichamelijk ellendig en iedereen is buiten aan het spelen. Haar man zorgt voor de kinderen. Ze voelt zich buitengesloten. Nadat ze dat een tijdje zo intens beleeft zegt ze ineens: maar het is ook wel lekker rustig zo, ik hoef helemaal niets.

We spreken na deze zoektocht dat ze even aankijkt hoe het gaat met haar klachten en dat ze me belt als het niet goed met haar gaat. In de herfstvakantie kom ik Theo, de man van Tine tegen. Hij zegt tegen me: wat jij gedaan hebt met Tine, ik snap er niks van. Wat blijkt: Tine is op een zeker moment gaan solliciteren en 2 dagen in de week gaan werken bij een kweker (ze werkt niet alleen buiten maar ook in de kweekkassen). En, ze heeft geen last meer gehad van hooikoorts.

Uiteraard is het háár verhaal en haar boodschap maar je zou kunnen zeggen dat hooikoorts je in de gelegenheid stelt om even weer bij jezelf te komen. Om even een moment van ik laat de boel de boel ik hoef even niets. Het is ook een manier om rust, je eigen plek te creëren. Op het moment dat Tine, onbewust, ging solliciteren reageerde ze op de boodschap: je hebt iets voor jezelf nodig, je hoeft niet altijd voor anderen te zorgen. En met het aannemen van die baan dééd ze dat ook en was de hooikoorts niet meer nodig om die rust, dat plekje te creëren.

Als je hier klikt kun je een pollenkalender zien.

 

Omhoog