'DEnK_A@N_JeZeLF'' VerZorging,VoeDing,ZiekTen,enZ'

Communities

ZeelandNet

'DEnK_A@N_JeZeLF'' VerZorging,VoeDing,ZiekTen,enZ'

eeN CoMMuNiTy MeT VaNaLLeS oVeR Je GeZoNDHeiD

358.617 bezoekers 80 leden Log in

4. Diabetes type 2 ; Ouderdomssuiker


     

 

 

 

Steeds Jonger *Ouderdomssuiker*

 

 

 

Diabetes type 2, in de volksmond jarenlang *ouderdomssuiker* genoemd, is tegenwoordig helaas niet meer alleen voorbehouden aan ouderen: er zijn nu zelfs kinderen - vanaf tien jaar - die de ziekte krijgen. Dit komt door ons veranderde voedings- en bewegingspatroon, waardoor we al vanaf de kleuterleeftijd zwaarder zijn dan onze ouders op dezelfde leeftijd. Een dikker lichaam moet dan meer insuline aanmaken om meer cellen van brandstof te voorzien. Daar loopt het diabetes type 2 op een gegeven moment spaak.

 

 

Diabetes type 2 is een ernstige ziekte, die heel ongemerkt begint en vaak jaren nodig heeft om zich te ontwikkelen.

In eerste instantie zijn de klachten:
*vermoeidheid,
*lusteloosheid,
*wazig zicht,
*dorst.

Op termijn kan het zicht echt beperkt worden, verdwijnt de gevoeligheid van handen en voeten, en kunnen hart- en vaatziekten, aderverkalking en nierproblemen ontstaan. Als de ziekte niet, onvoldoende, of te laat behandeld wordt, kun je er uiteindelijk aan overlijden. Recent onderzoek toont zelfs aan dat een vrouw van 60 jaar met borstkanker grotere overlevingskansen heeft dan een vrouw van dezelfde leeftijd met diabetes type 2. Huisartsen in Nederland zijn inmiddels extra alert op diabetes type 2, ook dus bij jonge mensen. Er wordt eerder gestart met de behandeling van de ziekte, om bovengenoemde ernstige gevolgen te voorkomen. Mede door deze verbeterde diagnosticering komen er jaarlijks in Nederland 60.000 nieuwe diabetes type 2-patiënten bij. En omdat het er niet naar uitziet dat er iets zal veranderen aan ons leefpatroon, zijn de prognoses voor de toekomst zorgwekkend.

 

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

 

Meer informatie hierover

kun je vinden op de internetsite

 http://www.dietiste-ingridbrouwer.nl/Diabetes%20mellitus%20type%202.html

 

 http://www.spreekuurthuis.nl/themapag.html?hfdstk=2&thema=Diabetes%20type%202

 

 

 Kijk naar de inhoud en lees de items: http://www.diabetes-vdv.be/Diabetes-Info-Magazine/Diabetes-Info-Magazine-2002/Jan-Feb-2002/diabetes_info_jan_feb_2002.htm

 

 http://www.hermedico.nl/nl/default.htm?cat=138

 

 

 

 

Omhoog