'DEnK_A@N_JeZeLF'' VerZorging,VoeDing,ZiekTen,enZ'

Communities

ZeelandNet

'DEnK_A@N_JeZeLF'' VerZorging,VoeDing,ZiekTen,enZ'

eeN CoMMuNiTy MeT VaNaLLeS oVeR Je GeZoNDHeiD

358.512 bezoekers 80 leden Log in

5. Energie 20,30,40,50...


     

 

 

Hoe meer energie je hebt, des te vitaler is je lichaam. Met leeftijd heeft dat zeker te maken, maar dat twintigjarigen vol energie zitten en vijftigers een pas op de plaats moeten maken, is helemaal niet vanzelfsprekend.

 

 

 

20 jeugd is geen garantie voor energie

Het regeneratieproces (waarbij voortdurend zwakke cellen worden afgevoerd en vervangen door nieuwe) werkt bij jongeren in principe probleemloos. Al is in het algemeen de optimale werking en een goed onderhoud van het energiesysteem niet iets waar ze bij stilstaan. Het wordt dikwijls ook bijna als vanzelfsprekend aangenomen dat je als jongvolwassene altijd boordevol energie zit. Maar er zijn deskundigen die daar hun twijfels over hebben. Zij signaleren juist onder jongeren vermindering van energie als gevolg van onder andere een jachtig leven, ongezonde voeding en leefstijl en weinig buiten zijn. Tv en computer zijn bij deze groep bijzonder populair, en jongeren staan vaak onder druk van de prestatiemaatschappij.

 

 

 

30 altijd druk? Af en toe opladen

Gelukkig zijn er veel dertigers die bewust hun energieniveau op pijl houden door lichaamsbeweging. Niets heeft zo`n onmiddelijk en positief effect op de energievoorraad: een wandeling van 10 minuten in een flink tempo levert energie voor 2 uur op. Door de wandeltijd geleidelijk op te voeren tot om de dag een half uur, wordt het effect op de vitaliteit zo groot dat er nog veel meer energie vrijkomt. Er bestaat onder dertigers veel animo voor fitnesscentrum of sportschool. Maar het is oppassen dat training niet juist meer energie kost dan het oplevert. Een baan én een drukke agenda én het starten van een gezin is een aanslag op de energievoorraad. Voldoende gezonde voeding is natuurlijk heel belangrijk. Maar ook lichaamsbeweging, frisse lucht, zonneschijn, lachen, ontspannen en een avond vroeg naar bed zijn heel welkom als de batterijen opgeladen moeten worden.

 

 

 

40 evenwicht is de bron van energie

Vitaliteit is over het algemeen kenmerkend voor deze leeftijdsgroep, al is ook hier vaak sprake van een druk bestaan, wat de energievoorraad kan ondermijnen. Vermoeidheid en gebrek aan energie kunnen signalen zijn dat het lichaam de natuurlijke energiebronnen snel moeten aanspreken. Evenals bij de dertigers bestaat ook in deze groep belangstelling voor alternatieve therapieën, waarbij het omgaan met energie centraal staat. Van natuurkundigen weten we dat het universum één dynamisch energieveld is, waarin de mens met de natuurlijke energiebronnen die hij bezit een plaatsje heeft. Bij veel (oosterse) therapieën speelt de balans tussen lichaam en geest vaak een belangrijke rol. Ze zijn meestal gebaseerd op de filosofie dat het zelfhelende en zelforganiserende vermogen van het menselijk lichaam moet worden aangesproken om klachten te bestrijden en energie op te wekken. Als geest en lichaam in evenwicht zijn, zo is de basisgedachte, kan energie ongehinderd binnenstromen.

 

 

 

50 een gezonde levenstijl voor vitaliteit

Hoewel de overgangsperiode voor veel vrouwen een lichamelijke en psychische terugslag betekent, zijn er ook veel op wie de hormoonstrijd weinig negatieve invloed heeft. Biologische veroudering heeft weliswaar verlies aan functionele capaciteit tot gevolg, maar dat gaat onder normale omstandigheden zo geleidelijk, dat teruggang in de energie bij de vijftigers vaak nog helemaal geen zorg is. Opvallend is dat dat deze groep er over het algemeen veel voor doet om vitaal te blijven, onder andere door er een gezonde leefstijl op nahouden. Dezelfde prestaties leveren als in hun jongere jaren is natuurlijk geen optie meer. Maar velen zijn meer dan fit genoeg om nog allerlei (sportieve) activiteiten op hun energieniveau te ontplooien. De mogelijkheid om het verouderingsproces te beïnvloeden door een gezonde leefstijl - waaronder voeding - heeft de term 'succesvol verouderen' meegekregen. Daarbij zijn er steeds meer aanwijzingen dat een adequate ondersteuning met bepaalde bijdrage kan leveren.

 

 

 

Omhoog