'DEnK_A@N_JeZeLF'' VerZorging,VoeDing,ZiekTen,enZ'

Communities

ZeelandNet

'DEnK_A@N_JeZeLF'' VerZorging,VoeDing,ZiekTen,enZ'

eeN CoMMuNiTy MeT VaNaLLeS oVeR Je GeZoNDHeiD

358.618 bezoekers 80 leden Log in

5. Energie: te veel/te weinig


     

 

 

Je een periode futloos (of juist hyperactief) voelen overkomt iedereen wel eens.

Anders wordt het als zo`n verstoorde energietoevoer schijnbaar chronisch wordt; dan is een aandoening misschien de oorzaak.

 

TEVEEL > ENERGIE

 

 ADHD

Juist extreem energiek zijn veel kinderen en volwassenen die lijden aan ADHD. Deze afkor-ting staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder (aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit). Patiënten met deze stoornis kampen met drie belangrijke problemen: ze hebben concentratiemoeilijkheden, reageren heel impulsief zonder eerst over de gevolgen na te denken, en ze zijn uitzonderlijk beweeglijk of hyperactief. Volwassenen zijn vooral rusteloos, wat zich uit in snel praten, trommelen met de vingers, steeds verzitten, vaak opstaan van tafel en het verlaten van de ruimte. Op zich zijn de basisproblemen geen abnormale verschijnselen.  Bij ADHD zijn ze echter zo hardnekkig en dominant dat de ontwikkeling en het normaal functioneren van kind of volwassene onder zware druk komt te staan.

 

TE WEINIG > ENERGIE

 

Mensen die lijden aan ernstige vermoeidheidsverschijnselen door toedoen van een ziekte zijn - vaak tevergeefs - al door de medische molen gegaan proberen langs andere wegen een oplossing te vinden. In veel gevallen komen ze terecht bij voedingsdeskundigen die zich hebben gespecialiseerd in een dergelijke problematiek. Ervan uitgaande dat de voeding mogelijk een rol zou kunnen spelen in het ziektebeeld worden onderzoek en behandeling ingezet. Gelukkig geregeld met positief resultaat. Bij het onderzoek wordt gekeken naar onder meer de verhouding tussen koolhydraten, eiwitten en vetten en naar de aanwezigheid van de noodzakelijke voedingsstoffen in het voedingspatroon. Waar het gaat om energieproblemen, kan een voedingsadvies worden opgesteld dat erop gericht is om enegie te leveren. Het is belangrijk dat er niet te veel energie verloren gaat met het gebruik van nutteloze voedingsstoffen.

 

 ME

Een van de aandoeningen waarbij sprake is van - onder andere - een zeer ernstige vermoeidheid is ME, oftewel Myalgische Encephalomyelitis. De oorzaak van ME, ook wel chronisch vermoeidheidssyndroom of postviraalsyndroom genoemd, is tot nu toe onbekend. Vooralsnog ziet het ernaar uit dat er een complex aantal factoren aan ten grondslag ligt.

 

 HYPOGLYKEMIE

Bij hypoglykemie gaat het ook om een ongewone vermoeidheid, naast klachten als hoofdpijn, slaperigheid, geeuwen, zweten, hongergevoel en spraak- een concentratiestoornissen. Bij deze aandoening is er sprake van een te laag suikergehalte in het bloed. De twee belangrijkste oorzaken daarvan zijn langdurige stress en verkeerde voeding (overmatig gebruik van snelle suikers, o.a. in witbrood en witte rijst).

 

 FIBROMYALGIE

Fibromyalgie geeft klachten die op reuma lijken, hoewel aan het skelet geen afwijkingen te zien zijn. De pijn zit in de spieren, gewrichten en pezen. Bovendien zijn de patiënten in periodes verschrikkelijk moe.

 

 TOXOPLASMOSE

Dit is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een parasiet. Je kunt het krijgen door het eten van rauw of onvoldoende verhit vlees. Je kunt ook besmet raken via uitwerpselen van jonge katten, waarin eitjes van toxoplasmose voorkomen. De ziekte is moeilijk vast te stellen. Maandenlang kunen mensen last van vermoeidheidsverschijnselen hebben, maar ook van opgezwollen klieren en lichte koorts. Over het algemeen word je daarna immuun voor de ziekte.

 

 PFEIFFER

Naast hoge koorts, gezwollen lymfeklieren, keelpijn en pijn in de gewrichten brengt Pfeiffer vooral een enorme moeheid met zich mee. Het is een besmettelijke ziekte, die wordt veroorzaakt door het Epstein Barr-virus. Het virus bevindt zich in de keelholte van veel mensen. Door te zoenen met een besmet iemand of doordat diegene hoest of niest in jouw bijzijn, kun je zelf ook besmet raken. De kans op besmetting is groot. Het merendeel van de bevolking is in aanraking gekomen met het virus, maar lang niet iedereen ontwikkelt daarna Pfeiffer.

 

 

Omhoog