'DEnK_A@N_JeZeLF'' VerZorging,VoeDing,ZiekTen,enZ'

Communities

ZeelandNet

'DEnK_A@N_JeZeLF'' VerZorging,VoeDing,ZiekTen,enZ'

eeN CoMMuNiTy MeT VaNaLLeS oVeR Je GeZoNDHeiD

349.007 bezoekers 80 leden Log in

Fabrikanten goochelen met stevia

ze stoppen er andere zoetstoffen of suiker bij

20 december 2013 - SunShine


'Fabrikanten goochelen met stevia'


Fabrikanten die op etiketten de zoetstof stevia vermelden, verdoezelen vaak dat er ook nog synthetische zoetstoffen of gewone suiker in het product zitten. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond.


Fabrikanten suggereren dat de steviazoetstof (steviolglycosiden met E-nummer E960) zorgt voor de zoete smaak van een product. Maar omdat stevia vaak een wat bittere smaak heeft, gebruiken ze daarnaast ook andere zoetstoffen of gewone suiker.


Zo pronkt siropenfabrikant Teisseire op de voorkant van zijn fles met een groen steviablaadje met de vermelding 'met stevia extracten'. Alleen op de achterkant staat in kleine lettertjes dat de 0 procent suikersiroop ook synthetische zoetstoffen bevat, zoals acesulfaam-K en sucralose.


Minder light

Als er behalve zoetstof ook nog gewone suiker inzit, is een product al snel minder light dan consumenten verwachten. Zo bevat steviacola van Albert Heijn wel minder calorieën dan gewone cola, maar nog steeds zitten er 74 kilocalorieën in een glas terwijl lightcola geen calorieën bevat.


De Consumentenbond heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gevraagd op te treden tegen overtredingen van regelgeving en duidelijkere kaders stellen voor fabrikanten om mogelijke misleiding tegen te gaan.
Omhoog