'DEnK_A@N_JeZeLF'' VerZorging,VoeDing,ZiekTen,enZ'

Communities

ZeelandNet

'DEnK_A@N_JeZeLF'' VerZorging,VoeDing,ZiekTen,enZ'

eeN CoMMuNiTy MeT VaNaLLeS oVeR Je GeZoNDHeiD

349.007 bezoekers 80 leden Log in

Lachen is niet altijd gezond

Lachen is misschien toch niet zo'n goed medicijn.

20 december 2013 - SunShine


Voor sommige patiënten kan het zelfs schadelijk zijn. Dat schrijven onderzoekers van de University of Birmingham en Oxford in het British Medical Journal.


Hiervoor bestudeerden ze studies naar de positieve en negatieve effecten van lachen. Ze gebruikten onderzoeksgegevens uit de periode 1946 tot 2013. De onderzoekers ontdekten voordelen van lachen, schadelijke gevolgen van lachen en aandoeningen waarbij je ziekelijk lacht.


Voordelen

Sommige ziekten zijn gebaat bij oprecht lachen. Het kan de pijndrempel verhogen, vermindert de stijfheid van de vaatwanden en het verlaagt het risico op een hartaanval. Clowns verbeterden de longfunctie bij patiënten met COPD en een oprechte lach kan de bloedsuiker bij diabetespatiënten verlagen. Lachen vergroot ook de vruchtbaarheid.


Nadelen

Lachen kan echter ook negatieve gevolgen hebben. Een vrouw met het Wolff-Parkinson-White syndroom (WPW) klapten in elkaar en overleed na een periode van intens lachen. Daarnaast kan lachen mogelijk leiden tot een hartbreuk of gescheurde slokdarm. Doordat je tijdens het lachen veel lucht - met mogelijk schadelijke stoffen - inademt, kan een astma-aanval ontstaan. Incontinentie en een hernia komen ook voor als gevolg van een lachaanval.


Tot slot maakten de onderzoeker een lijst van aandoeningen die ziekelijk lachen veroorzaken. Epileptische aanvallen zijn de meeste voorkomende oorzaak.
Omhoog