schrijver, dichter, columnist

Communities

ZeelandNet

schrijver, dichter, columnist

THEO RAATS

4.799 bezoekers 3 leden Log in

Open brief aan de Nederlandse recensent


Open brief aan de Nederlandse recensent  
 
Geachte heer,
naar aanleiding van de onlangs verschenen boekenrecensie in uw vouwblaadje de Ratelende Kakelaar waarin u mijn bundel korte verhalen getiteld Soarma, een Negerin met Ballen besprak zou ik graag het volgende van u willen vernemen:
1. toen u mij, blijkbaar niet onderworpen aan enige behoefte tot relativeren een folderfetisjist noemde, een verzamelaar van lukraak bijeengeharkte kletskoek en een fervent liefhebber van bagger bedoelde u toen:
 
Geen andere werkelijkheid heeft u zo vast geloofd. U geraakt die wrede zekerheid uit de kronkels van de hersens in uw hoofd nooit meer kwijt. U praat als God, neergezet met stoffer en blik, sprekend met een stem onder water. Met de ijdelheid van een praatgrage tong.
 
Bedoelde u dat misschien? Of:
 
2. bent u de overtuiging toegedaan dat u van doen heeft met een analfabeet? Iemand die van woorden houdt als van zalm met mayonaise?  Verward tot in de verste uithoeken van zijn tenen?
 
U weet dat waanzin mij bekoort, maar ik kan u verzekeren dat geen vlieg mij kwaad zal doen. Ondertussen zal ik mijn woorden wel op u afvuren en u honen om uw panische angst om zelf door een mand te vallen. En vervolgens doorgaan met u te haten. Ik zal u schrik aanjagen met onverwachte onthullingen waarvan u nooit enig besef heeft gehad. Uw gemis aan topografische kennis aan de kaak stellen bijvoorbeeld. Weet u wel hoe ver het is naar Eindhoven????
 
3. En zegt u eens eerlijk: vindt u echt dat ik een dikke reet heb?
Omhoog