Vakantie in Suriname

Communities

ZeelandNet

Vakantie in Suriname

Welkom op de community Vakantie in Suriname!

143.307 bezoekers 1 lid Log in

= Voyage à Surinam


Voyage à Surinam

Omstreeks 1830 trekt de schilder/tekenaar Pierre Jacques Benoit door Suriname. Hij bezoekt diverse plaatsen,  plantages, oerwouden en stammen van inheemse volkeren.
Tijdens deze bezoeken maakt hij een aantal prachtige tekeningen die in 1839 te boek worden gesteld. Ook wordt daarbij een uitgebreid reisverslag opgenomen.
Deze beroemde tekeningen en de oorspronkelijke (enigszins bewerkte tekst) zijn in 1980 opnieuw gepubliceerd.
Hieronder een kleine selectie uit de 99 tekeningen van P.J.Benoit.


Benoit, tekening nummer 1 
Braamspunt aan de ingang van de Suriname rivier


Benoit arriveert aan de Surinaamse kust:
"Het anker werd geworpen ter hoogte van een puntig stuk land, genaamd Braams-punt. Wij ontdekten er een telegraaf, bewaakt door een militaire post die onder bevel van een luitenant stond.  Vanaf die post geeft men de aankomst van zeeschepen door aan een tweede telegraaf die geplaatst is vlakbij het fort Amsterdam. Vandaar wordt de aankomst doorgeseind aan een derde die opgericht is op de plantage Jagt-Lust en tenslotte wordt dan fort Zeelandia in Paramaribo zelf verwittigd. ........."


Benoit, tekening nummer 6
Gezicht op Fort Zeelandia en de aanlegsteiger


Benoit komt aan bij Paramaribo:
"Ten zuiden van het fort Amsterdam toont de Suriname op de andere oever de muren van het fort Zeelandia, dat het oostelijke gedeelte van Paramaribo beschermt. Dit fort werd gebouwd door de Zeeuwen en evenals het fort Amsterdam vormt het een regelmatige vijfhoek, geflankeerd door vijf bastions. Twee van deze bastions zien uit over de rivier.
Het fort Zeelandia zelf is klein maar het kan hevig weerstand bieden door zijn natuurlijke ligging en door de brede grachten die het schier onneembaar maken........."


Benoit, tekening nummer 14
Het Waaggebouw; een bosneger met kar; een vrachtrijder van de haven met kar.


"De waag van de stad is een vierkant gebouw, opgetrokken uit baksteen, dat zich aan het water bevindt; daar verzamelen zich de makelaars en voerlui, want daar vindt de ontscheping plaats. Ook de bank bevindt zich in ditzelfde lokaal..........."


Benoit, tekening nummer 45
Plantershuis bij de bron van de Parakreek.


"Om een nieuwe plantage op te richten verleende "de maatschappij" of de West-Indische Compagnie aan elke nieuwe kolonist tweeduizend acre aan land, bossen, woud en moeras. Vandaag verleent men nog slechts vijfhonderd acre land. Wanneer men in bezit was van deze grond, zocht men een plaats vlakbij de rivier of kreek, om er een herenhuis te bouwen, hetgeen meestal met de voorgevel naar de rivier is gericht.
Dit huis is opgetrokken uit hout en gebouwd op een bakstenen muur van 2 tot 3 voet hoog. Voor de ingang bevindt zich een terras onder een overdekte galerij die langs het hele gebouw loopt.
De huizen van de planters en de missies liggen wat meer achteraf, zijn eenvoudiger en dragen de naam Combé's......."

 
Benoit, tekening nummer 19
Drie vrijgelaten neger handwerkslieden die een praatje maken;
een pruikenjongen (creoolse slaaf) gevolgd door een klein slaafje dat kam, zalf en krulijzers draagt.

"Maar men is ook niet verbaasd wanneer men een landskind ziet met een half pak, een deel van een broek, of zonder één enkel kledingstuk, uitgezonderd een vrouwenhoed of afgebiesde lakeienhoed op het hoofd......"


Benoit, tekening nummer 42
Koudwaterbronnen op Jodensavanne


"Wat hoger ziet men in het westen de kreek Siparipabo. Drie mijl verderop ziet men een heuvel die majestueus de rivier beheerst. Deze is bekend als Joden Savanne. Aan weerskanten is de heuvel omgeven door een uitgestrekte vallei, die even bekoorlijk als pittoresk is.
In die valleien kabbelt over wit zand het water uit twee bronnen, ijskoud en roodachtig van kleur. Puur of zelfs vermengd met regenwater is dit water nauwelijks te drinken, maar vermengd met Rijnwijn en suiker sprankelt het als Selter- of Spawater.
Zelfs de scheepsbemanning haalt hier het water voor de schepen.........."


Benoit, tekening nummer 73
Tocht van een stam onder leiding van de granman


"Niets is komischer om te zien dan een indiaans opperhoofd of kapitein die het fort van de Europeanen of een autoriteit in de kolonie bezoekt.
Dan draagt hij een rood gewaad met galons, geen hemd of broek, maar wel een ronde hoed met galon op het hoofd. In de hand draagt hij een stok, zoals een tamboer-majoor.
De hele stam volgt hem op enige afstand, vrouwen en kinderen sluiten de stoet. ....."


Benoit, tekening nummer 92
Een delegatie bosnegers


"Om acht uur 's ochtends verzamelen zich twee raadslieden en afgevaardigden, een beëdigde klerk en een boekhouder-kassier, onder bescherming van een militair eskorte, in een tent onder een tamarinde.
Niet lang daarna komen de bosnegers met voorop hun granman. Links stapt de geschenkenbewaarder, rechts de onder-granman. Zij worden gevolgd door alle kapiteins van de dorpen of combé 's.........."

Tot zover een selectie uit het boek van P.J.Benoit.

 

 

NOOT:
Meer over P.J.Benoit en zijn werk onder de button "P.J.Benoit, Globetrotter".

Omhoog