GROETENUITZWEDEN.NL

Communities

ZeelandNet

GROETENUITZWEDEN.NL

Dromen in Zweden

173.412 bezoekers 1 lid Log in

Dalarna | toeristisch


EVENEMENTEN IN DALARNA >>

Hieronder een greep uit de jaarlijks terugkerende evenementen in de provincie Dalarna

Januari

Februari

  • Vinterfest (muziekfestival) Mora, Orsa en Älvdalen
Maart
  • Vasaloppet (diverse langlaufwedstrijden/afstanden/leeftijden): begint tien dagen voor het eerste weekend van maart

Mei

Juni

Juli

Augustus

September

Oktober

November

  •  Kerstmarkten, heel Dalarna: vanaf 1 november
    (klik op de link, selecteer categorie kultur och tradition en stel de datum in vanaf 1 november)

December

  • Julbord (Kerstbuffet/-lunches met/zonder extra kerstshow), heel Dalarna


ALGEMEEN >>

SILJAN REGIO | RONDJE SILJAN

Een dagje met de auto op pad rond het meer Siljan geeft een aardig beeld van deze prachtige provincie Dalarna. Vergeet af en toe niet uit te stappen en te genieten van het uitzicht, leuke dorpjes, bijzondere winkeltjes met huisvlijt, 2e hands spullen (loppis). Neem je picknickmand maar mee of geniet van een onverwachte 'Dagens Lunch'!
info: Siljan.se/to do


 Enkele gemeenten met toeristische/cultuurhistorische highlights rondom de Stuga ...

 

GEMEENTE FALUN

FALUN | DALARNAS MUSEUM

Een echt provincie (Län) museum is te vinden in Falun met wisselende tentoonstellingen van stoffen voor de traditionele kleding tot wandschilderingen.
info: dalarnasmuseum

FALUN | KOPERMIJNEN

De bakermat van het typische Falun-rood, dé Zweedse huizenkleur. Het pigment is van oorsprong afkomstig uit deze mijn. In Falun is de kopermijn beschermd door Unesco. Het is beslaat een grote oppervlakte waar je een hele dag kan vertoeven. Men kan onder begeleiding van een Engels/Duits sprekende gids de mijn in tot een diepte van ca. 55 meter. Ook goed te belopen met wat kleinere kinderen. Iedereen krijgt een helm en regencape aan. Stevige schoenen met profielzool is aan te bevelen! Daarnaast zijn nog meerdere gebouwen te bezoeken uit de hoogtijdagen van de mijn, o.a. het eerste hospitaal van Zweden, een museum, restaurant met buitenterras, grote entré met shop.
info: Falugruva


SUNDBORN | CARL LARSSON

Het huis van de kunstenaar Carl Larsson staat in Sundborn, in de buurt van Falun. Bij het huis/erf hoort ook een tuin. Het huis is een goed voorbeeld van de traditionele Zweedse huisstijl. De inrichting en textielontwerpen komen grotendeels van Carl's vrouw, Karin.
Carl heeft met zijn tekeningen en schilderijen zijn gezin in alle levensfasen en situaties vereeuwigd. Even terug in de tijd, wegdromen, welliswaar alleen onder begeleiding van een gids in het huis. Een romantische omgeving.
Rondleidingen in diverse talen tegen betaling.
info: carl larsson 
info: website zuidelijk deel van Dalarna


GEMEENTE LEKSAND 

Leksand is een veelzijdige stad/gemeente met een groot hart voor tradities!

SILJANSNÄS | NATURUM (MUSEUM)

En er was Dalarna.... Dit museum moet u eigenlijk (verplicht) bezoeken. U en uw kinderen krijgen door een bezoek aan dit museum een goede indruk van de provincie Dalarna. Van de ontstaansgeschiedenis, vegetatie tot de huidige omstandigheden die in Dalarna spelen. O.a. klimaatveranderingen zijn duidelijk aanwijsbaar! Doormiddel van een in het Nederlands vertaalde brochure (verkrijgbaar bij de receptie) kunt u dit museum tot in detail ervaren. Ook uw kinderen zullen genieten! Oók buiten opstellingen mét een uitzichttoren! Gratis toegang!
info: naturumLEKSAND | IJZERSMEDERIJ

Bijna net zo bekend als de Dalahäst: zwart smeedwerk.
Veel produkten zijn verkrijgbaar, maar bovenstaande haankandelaar (Tuppstaken) is de bekendste met religieuse betekenis. En kent zijn oorsprong in de 16e eeuw. Voorjaar 2011 is midden op een rotonde in Leksand een vergroot exemplaar in de nabijheid van de smederij geplaatst. Käck & Hedbys Smides AB, Gamla Siljansnäsvägen 20, Leksand
Tuppstakens symboler:
Hjärtat - Kärleken (hartvorm = liefde) 
Tuppen - Vaksamheten (haan = waakzaamheid)
Taggarna - Kristi törnekrona (stekels = Christus doornenkroon)
De tio hålen - Tio Guds bud (de tien gaatjes = de tien Geboden)
De tre ljusen - Treenigheten (de drie kaarsen/lichten = de Drieeenheid)
De tolv löven - De tolv apostlarna (de twaalf blaadjes = de twaalf apostelen)
In de smederij kunt u kijken naar de smid aan het werk. Een bezoek aan de shop is voor eigen risico... u bent gewaarschuwd voor al dat moois!
info: www.khsmide.se  

 LEKSAND | LEKSANDS KNÄCKE


In Leksand produceerd men het originele 'Leksands Knäcke', het knäckebröd. De fabriek is dagelijks geopend!
Fabriksförsäljning | fabrieksverkoop, bezoekadres: Häradsbygden, Leksand
info: leksandsbrod  

LEKSAND | SOMMARLAND


Leksand heeft een echt 'sommarland' en een mooi (binnen)zwembad mét glijbaan.
info: leksand en sommarland


 

 

 

GEMEENTE MALUNG | SÄLEN

 

SÄLENFJÄLLEN

Het gebied 'Sälenfjällen' ligt 90 km bij ons vakantiehuis vandaan. We rijden meestal binnendoor (via Venjan naar Kläppen) om wild te spotten. Dit uitgestrekte gebied bestaat uit verschillende delen.
- Lindvallen
- Högfjället
- Tandådalen
- Hundfjället
In Lindvallen zijn veel accomodaties in de zomer én winter geopend en activiteiten te boeken. In dit deel kan je een keuze maken uit o.a. een Bike Park, buitenbad, wandelen, trollenbos, Zweedse boerderij (Fäbod), vissen, bezoek aan huskykennel, fietsen, go-cart, skatepark, golf en minigolf. Zelfs de Fjällkirka (bergkerk) organiseerd de gehele zomer activiteiten. Vanuit het in Lindvallen gelegen 'Gustafstorget' kan je met een moderne stoeltjeslift mee. De mountainbike kan in speciale houders worden gehangen. In de hotels, fjällkerk, restaurants, supermarkt en bij de kabelbaan liggen handzame boekjes met diverse wandelroutes. Van groene (makkelijk) tot een zwarte (moeilijke) wandelroutes met een duur van 1 tot 15 uur. Onderweg zijn de route's makkelijk te vinden met bewegwijzering en de markeringen van de rode kruisen (sneeuwskooterpad). In december 2009 is een prachtig sport/spa/complex geopend. Een modern sport- en spacentrum met prachtig zwembad, flowride, winkels, restaurants, bowlingbaan en 3D-bioscoop. 
info: Experium
  


 

 


GEMEENTE MORA >>

 

De stad Mora (30 km ten noord-oosten van ons vakantiehuis) heeft heel veel te bieden. Het is dé winkelstad van de wijdse omgeving. Van knusse huisvlijt winkeltjes tot de mega grote supermarkt ICA (in handen van onze Nederlandse AH). Mora heeft een autovrije winkelpromenade en een boulevard. Mora breidt momenteel in het noorden behoorlijk uit met de landelijke ketens, zoals Jula, ELgiganten, Intersport, Ö&B, Colorama, ICA Maxi enz. 
info: Mora Koopstad (o.a. plattegrond)MORA |
ANDERS ZORN MUSEUM & GARDEN

Anders Zorn leefde tussen 1860 en 1920. Het huis met tuin en museum van de kunstenaar, verzamelaar en schilder Anders Zorn staan in Mora.
Een museum over het leven en werk van schilder Anders Zorn. Mooie zilverzameling, wandschilderingen uit vervlogen Zweedse tijden. Het geeft een aardig beeld van Zweden in de 19e en 20ste eeuw. Aan het museum grenst ook de Zorn-Garden. Het voormalige huis van Anders Zorn. De tuin is natuurlijk een aanrader voor de zomerperiode. Ieder seizoen wisselende tentoonstelling in thema's.
- Zornmuseet
- Zorngården
- Zorns gammelgård
- Zorns textilkammare
- Gopsmor
info: zornmuseet

 MORA | KERK


De Lutherse kerk en de geheel in hout opgetrokken klokkenstoel (foto) zijn een bezoekje waard. De vaste organiste van deze kerk is Marianne Söderström en speelt regelmatig op door de weekse dagen.
info: mora MORA |
VASALOPPSMUSEUM

In Sälen, Dalarna's grootste wintersportgebied, start jaarlijks op de eerste zondag van maart de wereldberoemde Vasaloppet. Een tocht van 90 kilometer met de finish in Mora. Over de geschiedenis en het ontstaan van deze historische tocht gaat dit museum. Dit kleine maar zeer complete museum staat in Mora centrum.
info: vasaloppet

 

MORA | MESSENFABRIEK

 

Ten noord-westen, in de wijk Östnor van Mora. 
Mora of Sweden AB, Bjäkenbacken 4 in de wijk Östnor te Mora.

Vanaf zomer 2016 is in de Kyrkogatan 8 in Mora een conceptstore van Dalahäst én Mora Knives gevestigd en de messen zijn tevens te koop in de fabriek en souvenirshop van Nils Olsson Dalahästar in Nusnäs.
info: Mora Knives

 

MORA | ZWEMBAD

Mocht het toch een dagje slecht weer zijn in zomer of winter dan is er ook nog het zwembad in de meeste steden.
info: mora simhall

 NUSNÄS | DALAHÄST


De échte dalahäst wordt maar op één plaats gemaakt in Zweden, in Nusnäs bij Nils Olsson Hemslöjd AB. Na Mora afslag Nusnäs, op weg 70 tussen Mora en Rättvik. Mora heeft sinds 6 juni 2011 een Dalahäst aan de boulevard staan, aangeboden door Nils Olsson Dalahästar. Sinds zomer 2016 is er een conceptstore in de Kyrkogatan 8 te Mora gevestigd i.s.m. Mora Knives.
info: grannas  en  nohemslojd

 

SILJANSFORS | BOSMUSEUM 

Aan weg 45/26 tussen Mora en Malung in ligt een prachtig bosmuseum met uitgezette routes. Tevens een restaurant aanwezig.
info: Siljansfors

 GESUNDABERGET  &  TOMTELAND


Ten zuiden van Mora (weg 45/26) bevindt zich het sprookjespark Tomteland. Aan de voet van de skipiste/bikepark Gesundaberget ligt dit goed verzorgde park. De kerstman en scandinavische sprookjes/mythen-figuren wonen in prachtige authentieke houten huizen. Je kan Tomte's werkplaats bezichtigen en enkele rendieren spotten. Tevens zijn aanwezig een gezellig restaurant annex shop. Live theater sfeer in het gehele park.
info: santaworld 

 JOHANNISHOLM |
OUTDOOR

Op 7 autominuten van ons vakantiehuis biedt deze succesvolle onderneming outdoor activiteiten voor jong en oud aan, zoals:
- handboogschieten
- luchtdrukpistoolschieten
- klimwand
- meerdaagse hike tochten voor jongeren en volwassenen
- kano, roeiboot
- Pippidag en Piratendag op onbewoonde eilanden
- wildsafari's
- vlotbouwen
info:  Johannisholm Stugby & Outdoor-Center 

 

MORA | OUTDOOR

 

Mora Outdoor toont de mogelijkheden voor outdoor-activiteiten in de gemeente Mora. In Mora zijn uitstekende mogelijkheden om de natuur en het buitenleven te ervaren >>

  KÄTTBO | MIDSOMMER

 

Het weekend wat het dichtst bij 21 juni ligt wordt als Midsommar aangewezen. In het dorpje Kättbo, dichtbij de Stuga gelegen, kan je drie dagen meefeesten:

- Donderdag, rond 18.00 uur bij Kättbokapel: bloemkransen binden voor de midsommerstang;

- Vrijdag, rond 15.00 uur bij het Dorpshuis: traditioneel oprichten van de Midsommarstang met eten, drinken, muziek, zang, dans, kinderspelen en loterij!

- Zaterdag, ochtend in de Kättbokapel: Midsommarkerkdienst met koffie en koek na.

Zie ook het filmpje 'Midsommar 2012'

KÄTTBO | WEBBSIDA

Voor meer informatie over de nabije omgeving van de Stuga verwijzen wij u ook door naar de website http://www.kattbo.se/.


 


GEMEENTE ORSA >>
FRYKSåS | FÄBOD

Op de berg, opweg naar Orsa Grönklitt (500 meter boven zeeniveau), kom je een prachtig historisch dorpje/nederzetting tegen: Fryksås! Sla af, parkeer uw auto en ga te voet verder in dit pareltje met traditioneel gebouwde boerenhuizen. De tijd heeft stilgestaan en het uitzicht over het Orsasjön en Siljan is adembenemend! Waar in Zweden het Allemansrecht bestaat, hier niet. Men mag niet binnen de omheining van de erven komen. Diverse ondernemers hebben zich hier gevestigd, zoals een hotel, pension, Brudtallenstuga, handwerkwinkel en restaurant/kaffestuga Smidgården mét wellness.GRÖNKLITT | BERENPARK ORSA

In Orsa is het berenpark, Orsa Grönklitt. Hier leven beren en ander wild in hun natuurlijke omgeving. Op 18 mei 2009 is een populatie ijsberen aan dit park toegevoegd. Medio 2012 is er een populatie Kodiak beren neergestreken. Het park is de laatste jaren behoorlijk gemoderniseerd. Het park geeft goede informatie over de dieren en hun habitat en heeft een mooie tentoonstelling, shop en restaurant. Op 22 oktober 2012 is de Nederlandse IJsbeer Vicks tijdelijk naar dit berenpark in Orsa verhuisd

info:
orsagronklitt 


 

GEMEENTE RÄTTVIK >>DALHALLA | CONCERTPODIUM


Even voor Rättvik vanuit Mora (weg 70) ziet u de borden naar de Dalhalla Groeve. Een afgraving waar in de zomermaanden concerten worden gegeven. Er is voor max. 4600 personen plaats! Het seizoen wordt jaarlijks afgesloten met een vuurwerkconcert. Wij hebben een goede ervaring met het online bestellen van tickets vanuit Nederland. Eerst een profiel aanmaken bij Ticknet. De rest wijst zich vanzelf.
info: dalhalla  NITTSJÖ | KERAMIK


Zoals vele fabrieken en weverijen is ook Nittsjö Keramik gratis te bezoeken en kan je boven op de vingers van de werknemers kijken. Vragen stellen en in de shop de mooiste schalen, beeldjes en kandelaars aanschaffen. Je moet wel diep in de buidel tasten...
Te bereiken via de afslag naar Dalhalla vanaf weg 70.
info: nittsjokeramik


RÄTTVIK | CLASSIC CAR WEEK

Jaarlijks wordt in week 31 Rättvik's Classic Car Week gehouden. Het hele dorp Rättvik loopt over van de auto's. Tientallen, zo niet honderden 50-60'er jaren classic cars rijden voor de fun rondjes. Om gezien te worden. Bestuurder en bijrijders in stijl gekleed en gekapt (vetkuiven & pettycoats). Een echt gezinsuitje. Er zijn tijdens deze week ook brommer (Moped) races en vele classic car tours rond het Siljan. 's Avonds bands en dansen.
info: classiccarweek RÄTTVIK | VOORJAARS- & NAJAARSMARKTDAGEN

Rättvik op de eerste vrijdag, zaterdag en zondag van mei (voorjaarsmarktdagen|Vårmarknaden) en oktober (najaarsmarktdagen|Höstmarknaden) drie dagen lang een jarenlange traditie markten voor iedereen. Zowel landbouwwerktuigen, cascohuizen, kaasboeren, snoep, kleding, sieraden, handwerk... enz, enz.
info: rattviksmarknadRÄTTVIK | MIDSOMMAR

Het weekend wat het dichtst bij 21 juni ligt wordt als Midsommar aangewezen. In Rättvik kan je meerdere dagen meefeesten, kijk hiervoor op de website van Rättvik of in het programma van Siljan Just Nu rond 21 juni.

Op Midsommardagen (zaterdag), vertrekken in de ochtend vanaf drie dorpen kerkboten met kerkgasten in traditionele kleding en ook de boor is zo versierd. Bij de kerk van Rättvik leggen zij aan om de Midsommarkerkdienst mee te maken. (overvol met toeristen) Deze dienst wordt feestelijk ingevuld met koorzang en dans! Afsluitend worden de boten weer gevuld (u kan ook meevaren!) en varen over het Siljan naar de drie vertrekpunten in de omgeving van Rättvik. Deze zaterdag zijn alle winkels in ieder dorp of stad gesloten! Maar er zijn wel heel gezeliige activiteiten georganiseerd. Het is bij uitstek een familiedag.

Zie ook het filmpje 'Midsommar 2012'

 GEMEENTE ÄLVDALEN >>FULUFJÄLLETS | NATIONALPARK

Dit schitterende PAN-park is te bereiken via een afslag op weg 70 tussen Särna en Idre. Even ten noorden van Särna en goed aangegeven.
Op 170 km van ons vakantiehuis Stuga Blå Pärla. Het is even rijden ja! Maar dan kom je werkelijk in een geweldige omgeving met unieke natuur. Berkenbomen groeien op een hoogte waar normaal gesproken alleen lage naaldbomen te vinden zijn. Er staan naaldbomen die hun oorsprong hebben in 1400! Door verschillende soorten bodengesteldheid (moerassen, bergwanden) hebben in een relatief compacte omgeving vele verschillende soorten vogels hun leefgebied. Het natuurreservaat wordt op weg 70 goed aangegeven. Aan het parkeerterrein liggen een restaurant en een modern informatiecentrum 'Naturum'.

Fulufjällets nationalpark heeft:
- de hoogste waterval van Zweden: Njupeskär, 93 meter
- de oudste boom van de wereld: 9.550 jaren

Algemene informatie:
- jaarneerslag is 835 mm
- gemiddelde jaar temperatuur is 1 a 2 graden
- vegetatieperiode duurt 140 tot 150 dagen
- sneeuw ligt 175 tot 200 dagen

Voor het klimaat in Fulufjället geldt dat dit voor zowel neerslag als temperatuur sterk kan variëren binnen verschillende delen in het gebied.
info: Fulufjället

DE REGENCATASTROFE VOOR FULUFJÄLLETS IN 1997

De zomer van 1997 was in Zweden de warmste in 150 jaar. Van juli tot het eind van augustus was het tropisch warm met een luchtvochtigheid van 90 procent en een temperatuur van +25-30 C. Zelfs in het begin van september hielden de nachten in Zweden +20C, een temperatuur die normaal al niet gewoon is voor midden in de zomer. 's Middags op de 30ste augustus ontmoet een koufront vanuit het westen de abnormaal warme en vochtige luchtmassa over Zweden. Juist op Fulufjället culmineerden deze fronten in een onweersbui met meer dan duizend bliksemflitsen. Het Zweeds Metereologisch Instituut SMHI registreerde 700 bliksemflitsen tussen 17.00-23.00 en de neerslag viel het meest (400 mm) binnen twaalf uren. Het ergste regenachtige weer wat in Scandinavië ooit is gemeten. De extreem vele regen hing af van een groot deel op het slecht weer front en werd afgesloten bij Fulufjället om daar alle neerslag uit te storten. Het front bewoog zich dus niet naar voren, wat anders was dan normaal. In rivier Göljån verhoogde de vattenföringen bijna 500 keer de normale stroomsnelheid en een meer dan een meter hoge watergolf raasde vooruit langs de dalgången.
info: Fulufjällets Nationalpark MÖRKRET | ELANDENPARK

Na de afslag op weg 70, richting Fulufjället Nationalpark, is een elandenpark in Mörkret gelegen. Prachtige exemplaren lopen in een uitgestrekte omgeving.
Info: mooseadventure


 


FJÄLLEN VAN DALARNA >>

In de provincie Dalarna zijn de hoogvlakten (in het Zweeds de fjällen) niet hoger dan 1000 meter boven de zeespiegel... Heuvels zijn het in vergelijking met de heuse bergen in de zuidelijk gelegen Alpenlanden. Toch waan je je verder boven zeeniveau omdat de boomgrens lager ligt in het noorden van Europa. Ruige rotspartijen en stijle hellingen zijn bijna niet aanwezig. Wél noorderlijker gelegen in Zweden, richting Are. In de provincie Dalarna is alles nog lieflijker, glooiend en groen. Toegankelijk. Zoals in de alpenlanden kan je ook in Zweden in de zomer met een stoeltjesliften naar de top van de fjällen zweven! De fjällen worden in de zomer gebruikt om te wandelen en te mountainbiken.

De officiële Zweedse website over de fjällen is Fjällsåkerhetsrådet >>

  

Omhoog