GROETENUITZWEDEN.NL

Communities

ZeelandNet

GROETENUITZWEDEN.NL

Dromen in Zweden

174.463 bezoekers 1 lid Log in

Dalarna is ...


   

EEN GOED GEVOEL HEBBEN   

Voel je goed in Dalarna. Lange tijd terug hebben mensen 'de Dallen' gevonden om te ontspannen en met nieuwe energie op te laden. Wanneer nam je een dag, een weekend of een hele vakantie om op jezelf te focussen? Een pauze van een week waar je kan genieten van natuur, lekker eten, gezonde lucht en stilte. In 'de Dallen' zijn veel mogelijkheden die stilte en harmonie bieden. Hier is de ruimte! Gun jezelf ontspanning. Hieronder staan enkele voorbeelden om te ontdekken, beleven en te investeren in jezelf en je gezin. Het is het echt waard.

Dalarna is gelegen in het midden van Zweden en is met 31.000 km² ongeveer net zo groot als België. Dalarna heeft 275.000 inwoners wat neerkomt op 10 inwoners per km². De inwoners zijn verdeeld over 15 gemeenten en 59% van de inwoners bezit een eigen huis. Van elke 10 inwoners geven er 9 aan erg tevreden te zijn met de omgeving waar men woont en de reistijd woon-werkverkeer is voor 90% van de mensen korter dan 45 minuten. Dalarna beschikt over uitstekend openbaar vervoer in de vorm van bus-, trein- en vliegverbindingen. Op slechts 2 tot 4 uur rijden ligt de hoofdstad Stockholm. Dalarna beschikt over twee vliegveldjes; Dala Airport in Borlänge en Mora-Siljan Flygplats in Mora. Er zijn 40 buslijnen binnen de steden en 80 buslijnen op het platteland.

info:  Dalarna.se  |  Siljan.se  |  Mora.se


 

  

FRILUFTSLIV   

De bezoekers aan Dalarna zoeken de natuur op om hiermee één te worden. Teruggeworpen op de basis. Zelf het avondmaal in bos en meer vinden en slapen onder de sterrenhemel. Het allemansrecht biedt je de mogelijkheid om (bijna) overal vrij te bewegen en te verblijven. Wanneer het donker is zal je een enorme sterrenhemel kunnen aanschouwen: hier heb je geen omgevingslicht van grote steden. Het is echt donker!

Dalarna heeft een wisselende en uitdagende natuur. Het landschap bestaat uit hoogvlaktes in het noorden en loofbossen in het zuiden. Er zijn talloze wintersportmogelijkheden waarvan Sälen - het op één na grootste wintersportgebied van Zweden de belangrijkste is. Daarnaast zijn er eindeloos veel wandelpaden en kan men genieten van rust en ruimte bij één van de vele duizenden meren. In Dalarna zijn 172 natuurreservaten en 3 nationale parken te vinden. Het hoogste punt in Dalarna is de hoogvlakte Storvätteshogna die op 1204 meter boven zeeniveau ligt. Het laagste punt is de Dalälven in het uiterste zuiden van Dalarna op 55 meter boven zeeniveau. Acht procent van de oppervlakte van Dalarna bestaat uit water. Vijfenzeventig procent van de provincie bestaat uit bossen. Het grootste meer is het Siljanmeer met een oppervlakte van 280 km², maar er zijn nog 6300 andere meren die groter zijn dan 1 hectare. Om een goed beeld te krijgen hoe de provincie is ontstaan en de huidige flora en fauna, kunnen wij u het Naturum in Siljansnäs en in Mökret (Fulufjället) van harte aanbevelen ».

info: DALARNA | ZIEN&DOEN


 

  

NATUUR   

Dat Dalarna een rijke flora en fauna heeft is algemeen bekend. De vier grootste roofdieren van Europa - de beer, eland, wolf en de lynx - zijn in Dalarna te vinden. Maar ook sportvissers kunnen hier prima uit de voeten. Hier vist men op o.a. zalmforel en rode forel in de fjällen (hoogvlaktes) en o.a. snoek en baars in één van de vele meren. 

info: Naturum |  Dalarna.se 


 

  

CULTUUR  &  TRADITIE    

Er rust een verhaal achter elk gebouw, schilderij en ruïne. Het geuren van groen zullen de gemeenschap met de midzomerstangen wijzen naar de lichte bewolking. De klanken fluisteren om succes wanneer de muziek kringen op het water maakt. Dalarna's geschiedenissen komen samen in het verleden en in de toekomst. Zorn, Mando Diao, Carl Larsson, Peace & Love, Jussi Björling en Gustav Wasa. Zij hebben hun stempel op het cultuurlandschap gedrukt. De streek, de musea, Världsarvet Falun, Dalarnas timmerhuskultur, fåbod en heel veel meer zijn een must voor de cultuur-gierigen.

info: DALARNA | ZIEN&DOEN


 

  

KUNST, HANDWERK & DESIGN     

Dalarna staat niet in de laatste plaats bekend om haar (export)producten. Dalarna draagt een stijl uit die wereldwijd bekend is en waar de toeristen van heinde en verre naar toe komen om de werkplaatsen te bezoeken waar deze kunst, handwerk en design vervaardigd worden. U kunt in bijna alle werkplaatsen een kijkje nemen in de 'keukens' waar dit allemaal haar oorsprong kent. Vaak is aankoop van de producten mogelijk bij het atelier. Weinig kitsch, maar echt handwerk en liefde voor de materialen waar men mee werkt. Bezoek bijvoorbeeld de Dalahäst, Keramikfabrik van/in Nittsjö, Tuppanljussmederij in Leksand, fabriek van Leksands Knäcke, zilversmederijen, meubelmakers, manden, kleding, linnenwerverijen... Wanneer hemslöjd wordt aangegeven bij winkels/ateliers, betekend dat daar huisvlijt, handwerk en zelfs design te vinden is.

lees meer: Dalarna.se

 

Omhoog