GROETENUITZWEDEN.NL

Communities

ZeelandNet

GROETENUITZWEDEN.NL

Stuga Blå Pärla

161.322 bezoekers 17 leden Log in

Stuga | abc


Hierna volgen wat zaken die direct met de verhuur van de stuga of met het verblijf in de (directe) omgeving van de stuga te maken hebben. Het onderwerp staat in het Nederlands in alfabetische volgorde. De Zweedse vertaling van het woord staat er achter.

- AFVAL | avfall
Het afval wordt in Zweden goed gescheiden (GFT, blik, karton, plastic, glas ...) Op het 'park' staan afvalcontainers en nieuwe voorraad GFT-zakken. Bij grote supermarkten in Mora (bij het grote busstation na het treinstation, richting Mora Noret vanuit het zuiden) en Malung liggen 'kleine' millieustraten om alle afval gesorteerd te verwijderen.

- AFSTAND | Avstånd
Utrecht - Stuga Blå Pärla: 1435 km, over weg 26 in Zweden.

- ALLERGIE | Allergi
In de stuga worden huisdieren niet toegestaan. Roken in de stuga is verboden. Alleen op de slaapzolder ligt vloerbedekking, overige vloeren zijn glad. In de stuga hangen wel katoenen (rol)gordijnen en de zitgroep heeft stoffen bekleding. Vloerkleden zijn uit de stuga verwijderd. Alleen de badkamer heeft twee wasbare kleden.

- BBQ-PLAATS | grilla
U kunt gebruik maken van de vuurplaats. LET OP: bij extreem droog weer géén vuurplaats gebruiken. Altijd een emmer water bij de hand houden! De mobiele driepoot hang-bbq staat in de kelder. Het rooster hangt in de keuken.

- BETALING | betala
De betaling vindt plaats in drie termijnen. De borg van 100 euro binnen twee maanden na uw reservering. Het restant wordt in twee/drie termijnen betaald.  LET OP: is uw reservering niet binnen de gestelde termijn betaald, dan beschouwen wij uw reservering als ongedaan.

- BEREN | björn
In de nabije omgeving wordt regelmatig een beer/beren gesignaleerd (en dat is geen grap!).

- BOS | skog
De Stuga ligt in een bosrijk gebied. Afgewisseld met meren en vennen, rivieren, beekjes, af en toe een weiland. In het zuiden van Zweden overheerst de landbouw. De bossen liggen tegen de heuvels aan en herbergen grote rotspartijen. Maar de hoeveelheid (wilde) DIEREN | djur, dat in de bossen van Zweden leeft moet zeker vermeld worden. De bossen geven veel soorten bessen en chantarellen. De bossen bestaan voornamelijk uit berken en diverse soorten naaldbomen.

- BRANDBLUSSER | brandsläckare
De brandblusser staat naast de afvalemmer in de keuken.

- BROCANTE/2ehands | Loppis

Let op de bordjes met 'Loppis'. Dit kan betekenen dat u een verzameling van (bijna) afval aan kunt treffen, maar er zitten ook juweeltjes tussen met Zweedse Gustaviaanse-brocante....

- BIKE PARKS
In Sälen (Lindvallen), Kläppen en Gesunda kan je op de skihellingen in de zomer met stoere bikes down hill en met de stoeltjes liften weer naar de top.

- CAMPING | campingplats
Op tien autominuten ligt Johannisholm met camping en restaurant Steinerslodge >>
Aan de overzijde van bovenstaande camping ligt Johannisholm Adventure AB >>
met outdooractiviteiten voor het hele gezin, jong en oud(er).

- DALARNA | Dalarna
is de Zweedse provincie waar de Stuga in ligt.
info: dalarna  |  filmpje >>

- DOKTER | läkare
In noodgevallen kunt u het beste het ziekenhuis in Mora bellen: (0049)(0)250 - 49 30 00
of ingeval van ernstige nood het alarmnummer: 112

- DRINKWATER | dricksvatten
Het drinkwater komt uit een natuurlijke bron dat dmv het pomphuis op het park naar alle huizen wordt gepompt. De kwaliteit is zeer goed en bevat heel veel fluoride. Het is vrij zacht water en wordt jaarlijks in een laboratorium gekeurd. Wij stellen de huurders tijdig of tijdens hun verblijf op de hoogte van eventuele maatregelen mocht het water niet aan de gestelde kwaliteit voldoen.

- ELAND | älg
Een prachtig dier, komt vaak aan het begin of het einde van de middag te voorschijn langs de bosranden. Ook vlakbij het vakantiehuis.

- FIETSEN | cyklar
Er staan voor u 5 mountainbikes met 5 veiligheidshelmpjes en 2 veiligheidsvestjes klaar (maten: 2x Medium, 2x Large, 1x X-Large) om de omgeving te verkennen. Tevens zijn in de informatiemappen gedetailleerde omgevingskaarten aanwezig. Ook in de VVV's zijn gedetailleerde routes verkrijgen.

- GASTENBOEK | gästbok
Schrijft u ook tijdens uw verblijf of voor uw vertrek een stukje in het gastenboek van de Stuga? 

- GENIETEN | njuta
Doe dát vooral tijdens uw verblijf in Zweden en in de Stuga!

- HOUT | trä
Rondom de Stuga ligt veel 'raap'hout. De zaag en de bijl liggen in de kelder zodat u kunt zagen en hakken om de voorraad onder het huis na het branden van de openhaard of vuurplaats weer aan te vullen. Bekijk hoe onze dochter dit voor de eerste keer doet >>

- HUISDIEREN | husdjur
Geen enkel huisdier is toegestaan in de Stuga ivm allergiën.

- HUURPERIODE | hyresperiod
De wisseldag in het hoogseizoen: zaterdag
De wisseldag in het voor- en naseizoen: dagelijks
Aankomsttijd: na 14.00 uur 's middags
Vertrektijd: voor 10.00 uur 's ochtends
info >>

- INFORMATIE | information

De 'i' van informatie. Een witte i op een groene ondergrond.
In Mora, Rättvik, Leksand, Malung enz. zijn goede 'VVV'kantoren met heel veel gratis folders en kaarten. In de Stuga liggen ook informatiemappen met folders en omgevingskaarten. De VVV's dienen ook als ticketbureau, voor de aanschaf en reservering van toegangsbewijzen voor concerten, evenementen e.d.
info: visitsweden.com

- IKEA
In Borlänge, 135 km van onze stuga, is in 2013 een nieuwe IKEA vestiging geopend. De IKEA-FAMILY-pas is ook geldig in Zweden! Laat hem zien bij de kassa.
info: Zweedse IKEA 

- JACHTGEBIED | jakt
In de omgeving is het jachtgebied van Vinas. Oktober is de jachtmaand op elanden. Er wordt dmv borden langs de weg geattendeerd op actieve jacht in dat bepaalde gebied/bos.

- KANO | kanot
Vanaf Johannisholm Adventure kan je kano's huren en combinatietochten boeken. Johannisholm Adventure ligt op 10 autominuten van de Stuga vandaan! Vanaf 2017 heeft de Stuga een eigen twee-persoons kano, peddels, afsluitbare ton (wasemmer) en 3 zwemvesten.
info: joholm.se 

- KEUKEN | kök

De keuken in de Stuga is van alle gemakken voorzien (zie ook stuga inhoud). Wij zorgen ook voor de aanwezigheid van toiletpapier, keukenrollen, afvalzakken, lucifers, reservelampen, kaarsen en waxinelichtjes, aanmaakblokjes voor de openhaard en bbq....

- KOKEN | matlagning
In de stuga kook je op een elektrisch fornuis en we hebben voldoende pannen, braadpan, steelpannetjes, koekenpan en wok voor u klaarstaan.

- LUNCH | lunch
Een dagje naar Mora en omstreken en thuis niet meer hoeven koken? Dan raden wij u zeker een 'DAGENSLUNCH' aan. Deze kunt u in de meeste restaurants gebruiken en zijn vriendelijk geprijsd. (75-90 Kronor = 8-10 euro). Deze lunch bestaat doorgaans uit een koud/warm buffet vol heerlijkheden inclusief drinken en koffie/thee toe!

- MUNTEENHEID | myntenhet

In Zweden, Noorwegen en Denemarken heeft men geen Euro's! De Zweedse Kroon (SEK) berekenen naar euro's of andersom. U hoeft absoluut geen Kronen te bestellen bij uw bank, want Zweden heeft een prima bankautomat systeem! Betalen met de mobiel is in Zweden ver geïntroduceerd.
Bereken zelf de waarde van de Zweedse kroon (SEK) ten opzichte van de Euro met de
valutacalculator

- NATUUR | Natur
Heel veel natuur, flora en fauna in de omgeving van Råbäcken - Dalarna. 
Ook de Zweedse natuur in de grensstreek met Noorwegen, richting Sälen en Idre is een aanrader om te bezoeken. Met name het natuurreservaat met de hoogste waterval van Zweden.
info: visitfjällen >>
 
- OPENHAARD | öppenhärd
De openhaard geeft snel een heerlijke warmte en heeft zelfs een warmtecirculatie dmv de roosters aan de zijkant van de openhaard. Voordat u het hout aansteekt moet u het rookkanaal openzetten! Zorg dat de spatschermen goed staan ivm het 'spatten' van evt. dennenhout. Let op uw (kleine) kinderen wanneer de openhaard brandt! Bij het einde van uw vakantieperiode wordt verwacht dat u een schone openhaard achterlaat.

- OPENBAAR VERVOER | kollektivtrafik
Wij hebben (nog) geen ervaring met het openbaar vervoer. Er stopt een belbus bij de ingang van het park.
info trein van zuid naar noord vv Inlandsbanan 
info en boeken met SJ-trein 
info over de busverbindingen Dalatrafik
info flex halte Råbäcken Tijdtabel en telefoonnummer 

- OUTDOOR-AKTIVITEITEN | Mora Outdoor
Wandelen, fietsen, schaatsen, langlaufen, alpineskiën: outdoor-aktiviteiten rond Mora. 
info: Mora Outdoor

- POLITIE | polis
Het lijkt alsof er in Zweden geen politie bestaat, zo weinig poltieauto's of agenten zie je rondrijden of lopen....totdat je als niets vermoedende toerist moet blazen op een door de weekse dinsdagavond... Flitspalen zijn er trouwens ook genoeg!
Let altijd goed op je snelheidsmeter!!! Zeker bij het naderen van de dorpen en steden.
De snelheid moet snel van 90 naar 70 en daarna 50 km per uur. Bij 30 kilometer boven de max. geldende snelheid wordt het rijbewijs ingenomen en ben je 4000 SEK/440 euro armer en een proces volgt daarna.

- PRIJSBEREKENING HUUR | pris kalkyl
In de huurprijs van de Stuga is alles incl. (ook elektra, verwarming en water). Geen extra reserveringskosten of andere onzin. Linnensets kunt u reserveren voor 140 SEK = circa 15 euro per set. U betaald altijd bij de huur een borg van 100 euro die na een juist gebruik en schoon opleveren van de vakantiewoning weer in zijn geheel wordt teruggestort in de maand oktober of indien mogelijk eerder. 

- QUADRIDING | quadsafari
Het rijden op Quads is mogelijk bij Outdoor Johannisholm.
Let op: Je moet 16 jaar zijn en in het bezit van een geldig (brommer-)rijbewijs.

- RENDIER | ren
De rendieren zijn vooral te vinden vanaf de grensstreek Noorwegen-Zweden t.h.v. Idre en Drevsjo. De verkeersborden om u te waarschuwen staan er niet voor niets. Dit geldt ook voor onverwachts overstekende elanden! Krijgt u deze dieren op de motorkap van de auto dan zijn de gevolgen ernstig!
Bekijk ons filmpje >>

- ROOKMELDER | rök anmäla
In de storstuga (woonkamer) hangt een rookmelder en is zeer gevoelig! Ook bij het openen van de oven wil hij wel eens af gaan.

- ROKEN | rök
Roken en huisdieren zijn inverband met allergieën van onze (toekomstige) gasten niet toegestaan!

- SCHOENEN | sko
Volgens Zweeds gebruik dragen de Zweden thuis geen schoenen.... Een goed voorbeeld dat doet volgen? Er staat een schoenenrek in de hal.

- SCHAATSEN | skridsko
Op het meer van Mora wordt ieder jaar een prachtige baan geveegd en dagelijks  geveegd. Hij was winter 2010-2011 3,5 km lang. Handig van die Zweden: er wordt geschaatst met lange stokken in de handen, net als bij langlaufen. Om je mee af te zetten, evenwicht te bewaren en bij nood aan te reiken aan je redder of drenkeling.

- SCHADE | skada
In de reserveringsperiode voor eigen rekening (borgsom â?¬100 per reservering) Schade, vermissing OF het niet schoon aantreffen van de Stuga kunt u vermelden op de formulieren in de stuga.

- SCHOONMAKEN | rengöra 
U dient rekening te houden met de volgende 16 (schoonmaak)werkzaamheden.
info: STUGA | SCHOONMAAK

- SLEDEHONDENTOCHT | huskytur | hundspan | dogsled
Deze geweldige vorm van natuurbeleving en wintersport kan je ervaren in Sälen. Bij Peakpoints zijn diverse prachtige tochten te boeken >>
Bekijk onze ervaring uit 2013 >>

- SNEEUWSKOOTEREN | snöskoter
Deze activiteit is ook te boeken bij: johannisholm maar u kunt ook in de omgeving van het wintersportcentrum Sälen diverse sneeuwskooter-safari's boeken.
bekijk ons filmpje  >>

- SPOORWEGEN | Järnväg
Het dichtsbijzijnde spoorwegstation is te vinden in Mora. Er zijn directe verbindingen naar Stockholm. De reistijd is gemiddeld 3,50-4,30 uur naar of van vliegveld Arlanda|Stockholm.

- STATIEGELD | pant
Op bijna alle plastic (pet)flessen staat PANT maar óók op blik. U kunt de flessen en blikjes in de supermarkten inleveren.

- SUPERMARKT | mataffär
In de stad Mora staan diverse supermarkten: de ICA Maxi (onderdeel van onze Albert Heijn), de Willy:s... overal voldoende parkeergelegenheid.
In de supermarkten in Zweden is, net als bij ons, alles verkrijgbaar...en misschien nog wel meer. 

- TOILET | toalett
Onze stuga heeft een ECO-toilet. Dat betekend niet doortrekken. In de kelder staat een tank waarin alles wordt gedroogd en is geurloos! Wij hebben ook gezorgd voor voldoende toiletpapier.

- TAAL | språk
Met onderstaande links kunt u (onbegrijpelijke) Zweedse tekst en woorden vertalen. Toch lijkt het Zweeds veel op onze taal. Zeker in de uitspraak.
info: Ordbok

- UITSTAPJES | utflykt
De provincie Dalarna staat bol van alle mogelijkheden om je binnen en buiten, zomer en winter te vermaken. Ga naar de Informatiekantoren voor meer info. Je vind daar de gratis infokrant die iedere twee weken en in later seizoen iedere maand wordt uitgegeven: Siljan.nu. Deze uitgaven liggen in supermarkten en Informatiecentra/VVV.
info: Dalarna | toeristisch

- VERZEKERING | försäkring
U dient zelf voor een adequate reis-, WA- en/of annuleringsverzekering te zorgen.

- VERWARMING | elvärme
De electrische radiatoren zijn allemaal met olie gevuld en staan standaard (zomer en winter) op 5 graden bij vertrek en aankomst.

- VISSEN | fiska
Het is in de Scandinavische landen een waar genoegen om te vissen. Je zal nagenoeg altijd met een maaltje vis weer thuiskomen. Let er op dat je wél een vergunning aanschaft want die heb je nodig op alle meren en rivieren van Zweden. Behalve op het Vättern en het Vänern. Visvergunnig te verkrijgen bij Camping Johannisholm.

- VOGELS | fågel*

De omgeving kent een grote diversiteit aan vogels die u bij de stuga kunt horen en/of zien:
Blauwe reiger | Boeren zwaluw | Bonte kraai | Bonte vliegenvanger | Boomklevertje | Boomvalk | Brilduiker | Buizerd | Canadese gans | Fitis | Koekkoek | Kokmeeuw | Koolmees | Korhoen | Kraanvogel | Kramsvogel | Kuifmees | Matkop | Merel | Noordse stern | Oeverloper | Paapje | Parelduiker | Pimpelmees | Watersnip | Wespendief | Witgatje | Wittekwikstaart | (Vlaamse)Gaai | Geelgors | Gierzwaluw |  Goudhaantje | Goudvink | Grauwe klauwier | Groenling | Groenpootruiter | Grote bontespecht | Grote gelekwikstaart | Grote kruisbek | Grote lijster | Houtduif | Houtsnip | Huiszwaluw | Raaf | Roodborst | Roodkeelduiker | Sijs | Smelleken | Sperwer | Stormmeeuw | Vink | Visarend | Zwartkopmees
*) dikgearceerde namen hebben wij zelf mogen aanschouwen 

- WANDELEN | vandra
Overal en met GPS zal je waarschijnlijk niet verdwalen! In de zomer en 's winters over alle meren, beekjes en moerassen die bevroren zijn.Trek wel stevige (berg)schoenen aan, want het terrein is zelden vlak enregelmatig nat. Kijk voor uitgezette (gemarkeerde) routes op Mora Outdoor >>

- WASSEN en DROGEN | tvätta och torka
In de stuga zijn een nieuwe (2008) wasmachine (in badkamer) en een wasdroger (in kelder) aanwezig. Hiervan mag u vrij gebruik maken. Ook hebben we drooglijnen, een droogrek en wasknijpers en een overbekende Tupperware wasemmer voor de kleine wasjes.

- WINKELEN | shoppa
Dat kan in de stadjes rondom het Siljanmeer (Mora, Rättvik, Leksand, Falun)

- (DORPS)WINKEL | lanthandel
Dit soort winkels liggen vaak in afgelegen dorpjes en zijn voorzien van het meest basale wat een mens nodig heeft. Kleine en grote supermarkten liggen in Mora (30 km-), Venjan (20 km-), Ã?je (20 km-) en Malung (40 km van het vakantiehuis vandaan).

- (WINTER)WEGEN | (vinter)väg
De wegen in Zweden zijn over het algemeen goed en breed. Ligt er sneeuw dan gebruikt men meestal het midden van de weg, dat deel blijft dan sowieso langer schoon. De hoofdwegen (45 en 26) worden doorgaans heel goed schoongehouden. Benzinestations zijn eigenlijk alleen te vinden binnen de dorps- en stadskernen. Zelden langs de autoweg buiten deze kernen. Wél langs de E4 en E6. TIP: Altijd tank weer volgooien bij een 3/4 lege tank!
Zie ons filmpje van 1 januari 2010 >>

- WINTERBANDEN | vinterdäck
Winterbanden zijn in Zweden verplicht tussen 1 november en 1 april. Daarbij moet je in deze periode ook altijd sneeuwkettingen bij je hebben!
Voor 1 november en ná 1 april is het ook niet ongebruikelijk om sneeuw aan te treffen in Midden-Zweden! De plaatselijke bevolking heeft over het algemeen 'spijkerbanden' in gebruik.

- WINTERSPORT | vintersport
In de omgeving van Sälen is het top-wintersport. Skiën, langlaufen, snowboarden, sledehondentochten, sneeuwskooteren, schaatsen en sleetje glijden >>

- IJSVISSEN | isfiske
In Zweden is het de normaalste zaak van de wereld om met een goed gevulde tas, viskrukje, speciaal kort hengeltje en geduld te genieten van de natuur op het ijs... Hengeltjes zijn te koop in de sportzaak (Intersport) te Mora. 

- ZIEKENHUIS | sjukhus
Er is een ziekenhuis in Mora, 35 km ten noorden van onze Stuga.
Mora Lasarett, 79285 MORA
Telefoon 0046-250-493000

- ZWEMMEN | simma
Zwemmen kunt u in de meren en meertjes rondom de Stuga. Hierboven is het Kättbosjøn, dit ligt bij de ingang van het park. Heeft aanlegsteigers, nagenoeg geen stroming en heerlijk water. Mora heeft een binnen- en buiten zwembad en in Leksand is een heus Sommarland geopend in de zomermaanden! en in Sälen kunt u naar het fantastische Experium.

 

Omhoog