Kapitein Rob - Pieter J. Kuhn

Communities

ZeelandNet

Kapitein Rob - Pieter J. Kuhn

269.330 bezoekers 11 leden Log in

101.013 SAMENWERKING PIETER KUHN - ALEX JAGTENBERG


Samenwerking tussen Pieter Kuhn en Alex Jagtenberg

door

Lex Ritman

Na Kuhns vertrek bij het reclamebureau Kastelein in Hilversum, waar hij van 1939 tot 1943 werkte, richtte hij zich naast zijn illustratiewerk voor diverse uitgevers voor bandillustraties en dergelijke op totaal ander tekenwerk. Samen met Alex Jagtenberg, die eveneens bij Kastelein was vertrokken, tekende hij thuis in de van Beuningenstraat 23 te Hilversum boven in zijn huis voor sprookjesboeken en prentbriefkaarten. Deze samenwerking duurde enkele jaren en leidde tot uitgaven als "Sprookjes van Grimm" (met o.a. Roodkapje), "Sprookjes van Grimm" (met o.a. Vrouw Holle) en "Dierensprookjes van Grimm". Deze sprookjesboeken werden in feite uitgebracht door boekhandelaar Richard Bing, een Duits officier buiten dienst, geboren in Oostenrijk, die in 1944 vanwege illegale activiteiten in kamp Vught werd terechtgesteld. De sprookjesboeken vermelden: Goede Pers, Averbode. Kuhn signeerde met "Peter". Datering: ca. 1943. (Zie: 101.002 Sprookjes)

Bij de prentbriefkaarten werden series uitgebracht met landelijke en stedelijke taferelen en kinderkopjes (o.a. Kuhns dochter Marga). De stadsgezichten waren puur fantasie en werden deels geïnspireerd door Anton Pieck. Zowel Kuhn als Jagtenberg werkten aan de sprookjesboeken en prentbriefkaarten.

Na de Tweede Wereldoorlog kwam Alex Jagtenberg in Amsterdam tussen de Munt en het Rembrandtplein Kuhn een keer tegen die hem vroeg of hij strips wilde tekenen. Kuhn werkte toen al aan de strip Kapitein Rob uit Het Parool. Alex Jagtenberg voelde daar niets voor. Elke dag een strip in de krant leek hem slopend. Zelf verrichtte hij na de oorlog tekenwerk voor de politieke prenten voor bladen als De Vlam (vanaf 1945), Voorwaarts (vanaf 1947), De Waarheid (CPN) en De Brug (SWP). Met de opheffing van het laatste blad kwam een einde aan zijn politieke prenten (1945 tot 1965). Hij signeerde met zijn naam of alleen met een "A". De linkse signatuur van zijn tekenwerk is duidelijk, maar bij de boekomslagen, zoals voor "De Bijbel heeft toch gelijk" van Werner Keller, stelde hij zich neutraal op.

Aan de samenwerking met Pieter Kuhn bewaart hij goede herinneringen. Ook heeft hij na de oorlog samengewerkt met Cornelius van Velsen, een ex-collega van Kuhn en hem bij het reclamebureau Kastelein. Kuhn en Van Velsen zijn overleden, maar Alex Jagtenberg, die in Amsterdam woont (2010), staat nog altijd in het volle leven en praat graag over de periode waarin Kuhn en hij bij Kastelein werkten en ook over de tijd kort daarna als compagnons. 

tekening: Alex Jagtenberg

P.S. Op 14 juni 2010 is Alex Jagtenberg overleden

Omhoog