Kapitein Rob - Pieter J. Kuhn

Communities

ZeelandNet

Kapitein Rob - Pieter J. Kuhn

270.052 bezoekers 11 leden Log in

101.005.01 - ONGESIGNEERD WERK


Ongesigneerd werk van Pieter Kuhn

door Lex Ritman

In een aantal gevallen is het een probleem om te weten of een illustratie van de hand van Pieter Kuhn is. Gelukkig voor verzamelaars en andere belangstellenden signeert hij meestal. Er is dan een aantal mogelijkheden: K, P.K., QN, Peter, Kuhn en Pieter Kuhn. Bij P.K. en Peter is voorzichtigheid geboden. P.K. kan op Piet Klaasse en Peter op Peter Beekman slaan. Stijlverschil brengt dan uitkomst. Bovendien wordt Peter anders geschreven. De K heeft een opvallen lange steel en QN is fonetisch zijn naam.

Inmiddels is er vrij wat ongesigneerd werk van Kuhn gevonden, zoals filmaffiches (1933 - 1935), werk voor reclamebureau Kastelein uit Hilversum (1941/1942), bladmuziek (194X), boekenleggers (194X) en boeken voor verscheidene uitgevers (194X en ook wel: 195X). Merkwaardig genoeg signeert hij zelfs niet altijd boeken van de uitgever A.G. Schoonderbeek uit Laren. 'Een mannenhart verlangt avontuur' en 'Hunkering des harten' (circa 1947) bleken uit een rekening van Kuhns hand te zijn. Een serie van vier boeken, uitgebracht door Mulder & Zoon (Amsterdam), signeerde hij slechts gedeeltelijk. De titels zijn: 'Prettige uurtjes', 'Na schooltijd', 'Spelende kinderen' en 'Speel je mee' (195x). Bij herkenning van ongesigneerd werk van Kuhn spelen tekenstijl, brieven en rekeningen een rol.

Onlangs is een kwartetspel opgedoken dat vaag met een K wordt gesigneerd. Alex Jagtenberg, een vroegere collega van Kuhn bij het reclamebureau Kastelein, bevestigde dat het werk van Kuhn betrof (194X).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op deze website zijn diverse voorbeelden van ongesigneerd werk van Pieter Kuhn te vinden.

Omhoog