Kapitein Rob - Pieter J. Kuhn

Communities

ZeelandNet

Kapitein Rob - Pieter J. Kuhn

270.277 bezoekers 11 leden Log in

000.003 Informatie voor verzamelaars


Vragen en antwoorden van en voor verzamelaars.


1) Als er op het binnenblad geen drukvermelding staat kan ik dan aannemen dat het om een 1ste druk gaat ?

Hans Matla: Over het algemeen is het zo, dat bij niet-vermelding van de druk, het onderhavige boekje een eerste druk is. Maar heel vaak ook is dat niet de enige ijkmethode. Vaak is er niet de moeite genomen om de vermelding van een volgende druk in het boekje op te nemen. Ook het gebruikte lettertype op de titelpagina, de kleuren in de omslagillustratie en de al-dan-niet prijsvermelding op het boekje kunnen de aanwijzing zijn om te bepalen of het boekje een eerste druk is. Alleen echte kenners van de drukgeschiedenis kunnen daar uitsluitsel over geven. Een goede stripantiquaar zou, na onderzoek van het aangeboden exemplaar, het u dan moeten kunnen zeggen, maar deze specialist zal ongetwijfeld een bedrag rekenen om u van zijn kennis deelgenoot te maken; tenzij u natuurlijk een echte eerste druk bij hem koopt. Dan is daar de informatie en de echtheid bij de prijs inbegrepen. Van de meeste boekjes zijn er heel steeds twee edities uitgebracht; een voor abonnees op Het Parool, waarbij dan de naam Het Parool ook is vermeld in het boekje; en een editie zonder die vermelding, die bestemd was voor de losse verkoop in kiosken en dergelijke.

2) Ik denk te weten dat de eerste delen gedrukt werden door Het Parool maar je komt ook wel eens de naam Boom Ruygrok te Haarlem tegen. Mag ik aannemen dat deze drukkerij het destijds van Het Parool heeft overgenomen ?

Hans Matla: Het Parool is niet de naam van de drukkerij, maar van de uitgeverij van de boekjes. Boom Ruygrok is veelal de drukkerij geweest van de Kapitein Rob-boekjes. De drukkerij heeft dus zeker niet de uitgeverij Het Parool overgenomen. Zij beiden, zoals meestal het geval is, hebben verschillende doelstellingen: de een drukt, de ander geeft uit.

3) Als ik alleen 1ste drukken wil verzamelen is het dan verstandig om vanuit oogpunt van investeren alleen 1ste druk i.c.m. drukkerij Het Parool te verzamelen ?

Hans Matla: Als u verzamelt voor uw genoegen, dan is het aan u wat voor drukken of edities u wenst in uw collectie, wat een ander er dan ook van vindt. Als u verzamelt uit oogpunt van belegging, dan is het inderdaad verstandig om eerste drukken en dan in splinternieuwe staat te verzamelen. Die zullen het meest waard blijven en zullen ook het meest in waarde blijven stijgen. Slechte exemplaren worden nooit veel waard.

4) Ik heb sinds kort het Kapitein Rob deeltje Het levende eiland in bezit en volgens mij is dit deel 12. In het boekje staat echter Tweede Serie deel II . Betekent dit dat deel 1 t/m 10 werd gezien als de eerste serie en 11 t/m 20 als de tweede serie ?

Hans Matla: Inderdaad is het zo, dat de oudste drukken van de delen 11 tot en met 19 van de eerste Kapitein Rob-serie nog de vermelding hadden: Tweede serie, met daarachter het volgnummer. De uitgever wilde blijkbaar, misschien in navolging van de DAVID-reeks van Tom Poes, na tien deeltjes een 'tweede serie' starten.  Vanaf het twintigste boekje vond men dat klaarblijkelijk niet langer nodig en daarom werd vanaf dat deel de nummering gewoon doorlopend. Latere drukken van de delen 11 tot en met 19 geven dan ook verder de werkelijke volgordenummering aan. Ik zal ik de volgende editie van de Stripkatalogus melding maken van deze verwarrende nummering. 

 

  

Omhoog