Kapitein Rob - Pieter J. Kuhn

Communities

ZeelandNet

Kapitein Rob - Pieter J. Kuhn

272.764 bezoekers 11 leden Log in

000.001.3 Kapitein Robs stormachtige leven (incl.supplement)


Kapitein Robs stormachtige leven (inclusief supplement),
geschreven door Lex Ritman (1995/1997):

toelichtingen/herzieningen:

 

Pag.49 en 108: QN 2416 (m): op locatie van Zuiderkerk getekend: Westerkerk (identieke architectuur).

Pag.55: 1874 in plaats van 1875.

Pag.63: Djinn 8 verscheen op 4-6-1959.

Pag.74: Bokke Sieperda is de juiste schrijfwijze.

Latere interpretaties.

Natuur en techniek (tijdschrift) [Kuhn: 1938 en 1939]

De verzamelband van de eerste jaargang, 1931, is meerdere malen verschenen. Kort na 1931, met bandillustratie van Stein en eind jaren dertig in twee versies met Kuhn. Een boekenlegger met Kuhn-illustraties noemt 7 jaargangen, dus 1931 tot en met 1937. De door Kuhn gesigneerde bandillustratie uit 1938 is eraan verwant. Deze toont palmbomen en transportmiddelen. Zijn tweede, ongesigneerde bandtekening uit 1939, toont een olifantje en raderwerk. De belettering is identiek. De boekenlegger staat in ''Kapitein Robs stormachtige leven'' (pag. 144) en de aanverwante bandillustratie in het supplement.

Avonturen onder Chineesche zeeroovers (Aleko E. Lilius) [Kuhn: 1942]

Deze uitgave van H.J.W. Becht (Amsterdam) wordt in ''Brinkman's Cumulatieve Catalogus van Boeken'' gedateerd in 1931. In het boek zelf staat in het voorwoord: mei 1930. De Koninklijke Bibliotheek (Den Haag) vermeldt 1930. De stofomslag- en bandillustratie van Kuhn zijn echter uit 1942 in een nieuwe bandzetting. Het boekblok is hierbij opnieuw gebruikt. De bandillustratie van Kuhn is sterk verwant aan die van ''De blinde passagier'' (Edgar Allan Poe) uit 1942. Zie ''Kapitein Robs stormachtige leven'' (pag. 131 en 132) en het supplement.


Cornelius van Velsen en Alex Jagtenberg over hun samenwerking met Pieter Kuhn

Rond 1940 werkte Pieter Kuhn op het reclamebureau Kastelein in Hilversum. Twee van zijn vroegere collega's, Cornelius van Velsen en Alex Jagtenberg, zijn nog altijd zeer geinteresseerd in alles wat met illustratiewerk te maken heeft. Na hun werk bij Kastelein zijn zij nog vele jaren actief geweest met affiches, boekomslagen en ander tekenwerk. Cornelius van Velsen, die bij Pieter Kuhn ondergedoken heeft gezeten, herinnerde zich o.a. dat Kuhn het persoonsbewijs van Hein(z) Kohn, een Joodse uitgever, had vervalst. Werner Kohn vertelde hem ooit dat dit zijn vader het leven had gered. Alex Jagtenberg wist in detail te vertellen hoe hij in het atelier van Kuhn, Van Beuningenstraat 23 te Hilversum, met hem in de oorlogsjaren had samengewerkt. Hij was in feite bij hem in dienst. Je zou van een co-produktie kunnen spreken. Zij werkten daar aan sprookjesboeken van Grimm en prentbriefkaarten. Pieter Kuhn ontwierp b.v. de kleurenprenten voor de sprookjes en Alex Jagtenberg werkte die uit en kleurde ze in. Bij de prentbriefkaarten waren die met de kinderkopjes geheel het werk van Kuhn, maar bij de gefingeerde landelijke en stedelijke taferelen speelde Jagtenberg weer een belangrijke rol. Ook bij Kastelein werkten ze wel eens samen, zoals bij een affiche voor Hollandia. Het ontwerp was van Kuhn, maar Alex Jagtenberg zorgde voor de afwerking. De heer Kastelein viel op door zijn zeer zorgvuldig tellen en uitbetalen van het salaris. Na de oorlog verdween hij naar Australie. Kuhn werkte in de oorlogsjaren ook in feite voor boekhandelaar Richard Bing, zoals bij de sprookjesboeken die in zijn opdracht waren gedrukt. Helaas overleefde deze Duitse officier buiten dienst die actief was in het verzet de oorlog niet. Alex Jagtenberg heeft goede herinneringen aan de samenwerking met Pieter Kuhn. Een aardig detail is dat zij met Cornelius van Velsen in het eenmalige blad De Basis van Kastelein door Kuhn werden afgebeeld. In dit blad staan veel illustraties van Kuhn en enkele van Jagtenberg.

Omhoog