Kapitein Rob - Pieter J. Kuhn

Communities

ZeelandNet

Kapitein Rob - Pieter J. Kuhn

268.765 bezoekers 11 leden Log in

303.001 Jeugdherinneringen van Kuhn's dochters


Jeugdherinneringen van Kuhns dochter Willy {onder andere) uit het radioprogramma 50+ van 1 maart 1990
Volgens Kuhns dochter Willy heeft haar vader de Kapitein Robstrip in eerste aanleg tijdens de tweede wereldoorlog bedacht en was haar jeugd verweven met Kapitein Rob. Wanneer zij ziek in bed lag, mocht ze de knipsels uit de krant lezen. Ze herinnerde zich dat  haar vader met Evert Werkman een reis had willen maken (ze wilden aan de rol), die niet doorging, omdat Evert Werkman op 7 september 1949 in het huwelijksbootje stapte. Brieven in die tijd werden ondertekend met Robgroeten, waaruit bleek hoezeer beiden zich met Kapitein Rob verbonden voelden.
Wanneer Kuhn in tijdnood kwam, ging hij met gezwinde spoed naar de redactie van Het Parool. Ondanks de problemen werd er bij het overleg tussen beiden veel gelachen. Als kind ging Willy nogal eens met haar vader naar Amsterdam, waar bij Ome Jan Tijms op de Geldersekade inkopen voor de boot werden gedaan. Ze werd dan op een rol touw gezet, waarna haar vader enkele uren later weer opdook. Zelfs had zij een vage herinnering aan een opiumkit in de Binnen Bantammerstraat in Amsterdam, waar mannen een pijp lagen te roken (opium schuiven). Ook wanneer haar vader op deze manier studiemateriaal voor zijn strip verzamelde, mocht zij mee. Kuhn was overigens een rustige man, die graag mensen om zich heen zag om gezellig mee te praten.   In het midden van de jaren vijftig had haar vader in Monaco een prentbriefkaart gekocht met het kroningsstempel ( 18-19 april 1956) van het huwelijk van Grace Kelly en prins Rainier, als een souvenir voor de kinderen. Willy's moeder vertelde ooit over een brief, die zij via de krant ontvangen had en waarin iemand protesteerde tegen een bij een dame afgezakt schouderbandje. Kuhn kon om een dergelijke reactie slechts lachen. In alle opzichten hadden zijn dochters een vrije jeugd gehad, want hun vader vond alles goed, zolanger maar gevaren kon worden. Vriendjes, die voor reparaties de mast inklommen, waren welkom. Een Samojeed, zoals Skip, heeft de familie echter nooit gehad, maar wel waren er generaties cocker-spaniëls.

Jeugdherinneringen van Kuhns dochter Marga uit de Kapitein Robreportage van Radio Utrecht op 10 november 1993
De jeugd van Marga was in sterke mate gekleurd door Kapitein Rob en zo kon het gebeuren, dat zij een zoon kreeg, die naar het geesteskind van haar vader werd genoemd, Uiteraard werd ook deze Rob eenvaardig zeiler. Bij het huwelijk van Kapitein Rob en Paula kwamen veel reacties los van de trouwe lezers. Zelfs een weeshuis in de naaste omgeving van Pieter Kuhn, die toen in Hilversum woonde, meende te moeten reageren. Marga vond het daarom verstandig om een grote doos met bruidssuikers bij dit bolwerk van jeugdige Robvrienden af te leveren. Het jaar 1954 bewees, dat Rob voor heel wat jongeren een deel van hun jeugd was geworden. Pieter Kuhn, die vaak moppen vertelde en eindeloos kon bomen, werkte graag uiterst geconcentreerd. Boven en bij voorkeur laat tot zeer  laat in de avond mocht Marga hem dan koffie brengen.

Uit: Kapitein Robs stormachtige leven - Lex Ritman

Omhoog