Kapitein Rob - Pieter J. Kuhn

Communities

ZeelandNet

Kapitein Rob - Pieter J. Kuhn

268.881 bezoekers 11 leden Log in

006.001 Filmplannen


De filmplannen - Lex Ritman.

Steeds weer doken plannen op om Kapitein Rob te verfilmen.
In 1970 zijn er oriënterende besprekingen geweest over het voor de televisie bewerken van de avonturen van Kapitein Rob. Zelfs is er sprake geweest van een co-produktie AVRO -Westdeutsche Rundfunk. Ook zou de marine ingeschakeld worden voor het gebruik van duikboten en ander materiaal. Verder dan eerste informatieve besprekingen is het echter, in verband met problemen over rechten en financiën, nooit gekomen.

In het midden van de jaren zeventig heeft Haye Thomas, toenmalig correspondent in Londen voor de NCRV, opnieuw het idee gelanceerd om Kapitein Rob op de televisie te laten herleven.

Het is bekend (zie: Stripschrift 107/108), dat in 1978 plannen bestonden voor een 13-delige televisieserie. Elke Kapitein Robaflevering zou ongeveer een half uur gaan duren. Dit betrof de NCRV.

Volgens Thomas Leeflang bestond aan het eind van de jaren zeventig bij de NCRV het idee om in samenwerking met CineCentrum een 13-delige televisieserie met Kapitein Rob te maken. Als titelvertolker werd Rutger Hauer genoemd. Testen met honden voor de rol van Skip zijn gehouden op een terrein in Hilversum van de Omroep Sport- en Ontspanningsvereniging OSO.

Weer jaren later, in 1986, doken dergelijke plannen opnieuw op. Er werd weer gesproken over een 13-delige serie als mogelijkheid. Via een script zouden de Robverhalen dan gebundeld worden. Contacten met België en zelfs Australië (de laatste voor opnamen) werden genoemd.

Bij de opening van de Kapitein Robexpositie op 18 januari 1990 in Rotterdam, roerde Han Peekel van het televisieprogramma Wordt vervolgd opnieuw dit thema aan.

De Gooi- en Eemlander (31-8-'90) en de SchagerCourant (1-9-'90) meldden onder andere, dat er een speelfilm over Kapitein Rob op stapel zou staan, waarin Rutger Hauer de rol van Kapitein Rob zou spelen.

Volgens Het Parool (28-9-1992) was de Great Concept BV van plan 15 miljoen gulden te steken in een speelfilm en TV -serie rond Kapitein Rob.

Volgens Het Parool (24-3-1994) zal eind 1994 gestart worden met de opnamen van een tekenfilm over Kapitein Rob. Deze animatiefilm, met een budget van 5 miljoen gulden, krijgt als titel Kapitein Rob in het Rijk van de Witte Mammoet. Hoewel het script in de richting van het zestiende Kapitein Robverhaal wijst, wordt het aangevuld met elementen uit andere avonturen en met nieuwe onderdelen, zoals over het onderzoekschip De Mermoz. Professor Lupardi en zijn assistent Yoto worden uiteraard toegevoegd. De rechten voor de film zijn door Great Concept (met producent Gerrit Visscher en creatief leider Joop Visch) verworven. Een van de financiers is de TROS. Na de bioscoopfilm wil men een 24-delige televisieserie rond Kapitein Rob maken, die uiteraard door de TROS zal worden uitgezonden. Een halve eeuw na de geboorte van de Kapitein Robavonturen moet het geesteskind van Pieter Kuhn over het witte doek en het beeldscherm zeilen.

Zelfs in Preview -film& videomagazine (nummer 3 van maart 1993) werd vermeld dat Kapitein Rob als filmheld zou gaan verschijnen.

In Het Parool van 9 augustus 2003 stond in een artikel over de filmmaker Jan de Bont (Twister, Speed) dat het zijn grote wens was om een avontuur van Kapitein Rob te verfilmen. Volgens hem kan Captain Rob een fantastische actiefilm zijn. In een e-mail van 6 januari 2004 schreef hij ervan overtuigd te zijn dat Kapitein Rob uiteindelijk verfilmd zou worden.

In oktober 2003 was in een beperkte kring bekend dat de filmmakers die bezig waren met Pietje Bell (Pietje Bell 2 kwam op 18 december in de bioscoop) als volgende project Kapitein Rob hadden. Aan de draaiboeken werd al gewerkt.

Het resultaat van al die inspanningen kwam op woensdag 8 maart 2006 via ANP, teletekst en diverse kranten in het nieuws. Interessant is dat de weduwe van Pieter Kuhn in een interview (2 april 1977) met Lex Ritman over de filmplannen sprak en vertelde dat de financiën een te groot obstakel waren.

Lex Ritman, 15-03-2006

Omhoog