Kapitein Rob - Pieter J. Kuhn

Communities

ZeelandNet

Kapitein Rob - Pieter J. Kuhn

269.167 bezoekers 11 leden Log in

003.001 Het zeilschip De Vrijheid


Het zeilschip "De Vrijheid"

Op 11 december 1945 verscheen de eerste strook van de serie "De avonturen van het zeilschip De Vrijheid" in Het Parool. Hoewel de serie vanaf deel 7 "De avonturen van Kapitein Rob" zou gaan heten was wel duidelijk dat het zeilschip "De Vrijheid" een zeer belangrijke rol in de verhalen zou gaan spelen.Tot en met verhaal 34, "De thuisreis van de Vrijheid", heeft Kapitein Rob met vijf schepen gevaren die de naam "De Vrijheid" droegen. Hieronder een overzicht.


"De Vrijheid''

Noorse jol; kottergetuigd.*

Volgens verhaal nummer 20 (De roze parels van Tamoa, QN1530) kocht kapitein Rob ''De Vrijheid'' voor 800 pond in een Engelse havenstad. Het voornaamste doel van deze aankoop was om zijn broer Kees te zoeken. (Zie: 000.007 Biografie Kapitein Rob).  ''Op  een winterse dag'' voer hij met dit schip het zeegat uit. Het schip komt voor in de delen 1 t/m 4 van de Kapitein Robserie en vergaat in deel 4 in een zware storm. (Kapitein Rob in China; QN280/QN281).
* Kottergetuigd houdt in dat er, in tegenstelling tot sloepgetuigd, meer dan een voorzeil wordt gevoerd (fok plus kluiver)Vrijheid II


Sloepjacht.**


In verhaal 4 (Kapitein Rob in China; QN290) biedt Richard Morris aan een nieuw zeilschip voor Rob te bouwen. De heer Morris is eigenaar van een scheepswerf in San Fransisco en de vader van Marga Morris. Na de avonturen in China volgt de proefvaart. (24.000 mijlen oceaanrace; QN352). Het schip vergaat in verhaal 13 nadat het in dichte mist is overvaren door een stoomschip. (De schat van opa Larsen, QN963/QN964).
** Sloepgetuigd wil zeggen dat er een grootzeil en een voorzeil gevoerd wordt.

 

Vrijheid III

Stalen kits ***


Rob gaat op zoek gaan naar een schat en koopt daarvoor de Vrijheid III na een proefvaart. (verhaal 13, De schat van opa Larsen; QN973/974). Het schip lijdt schipbreuk in verhaal 23 (Het raadsel van Straat Magelhaes) en wordt een grot ingezogen. (QN1769/QN1770).
*** Een kitsgetuigd schip heeft twee masten, waarvan de voorste mast de grootste mast is. Voor de grote mast kunnen een of meerdere voorzeilen gevoerd worden, plus een gaffelgetuigd grootzeil. Aan de achterste mast wordt alleen een bezaan gevoerd (plus eventueel een gaffeltopzeil)Vrijheid IV

Stalen kits.

In verhaal 24 (Jan van Riebeeck in Zuidafrika; QN1824) geeft Kapitein Rob opdracht om de Vrijheid IV te bouwen bij een scheepswerf aan de Lek, in de buurt van Culemborg. In verhaal 26 (De ondergang van de Solar) vaart hij uit met dit schip (QN1946). De Vrijheid IV vergaat in verhaal 27 (De strijd om het uraniumkwik) na beschietingen door straaljagers. (QN2059).

 

Vrijheid V

Kotter.

In verhaal 28 (De geheimzinnige passagier) koopt Kapitein Rob dit (nogal oude, maar goed onderhouden) schip (QN2122/QN2124,2128). Wordt overvaren door Kid Blauwneus in verhaal 34 (De thuisreis van de Vrijheid; QN2572).

Dit is het laatste schip van  Kapitein Rob met de naam De Vrijheid. 

Omhoog