Kapitein Rob - Pieter J. Kuhn

Communities

ZeelandNet

Kapitein Rob - Pieter J. Kuhn

269.376 bezoekers 11 leden Log in

002.004 De reizen van Kapitein Rob 4


47. Het geheim van de Westergronden
Met zijn tjalk Vrouwe Anna koerst Rob naar Amsterdam en keert via de zandplaat Griend (ten Z. van Terschelling) in W- Terschelling terug. Rob gaatper boot naar de Westergronden om de neuskegel van een raket te bergen en keert behouden in W- Terschelling terug.

48. De schimmen van de Nevelvallei
Met een geoloog gaat Rob naar Z-Amerika (Brazilië) met de Antilias, een grote boot. Via Pernambuco (Recife), de baai van Santa Rosa (Bahia de Sta Rosa, aan de N. zijde van de monding van de Amazone) komen ze in Miradero (een stadje aan de Amazone; elders in Brazilië ligt enkele malen Mirador). Met de Waterjuffer, een glijboot, wordt de route vervolgd. Via Santarem (ongeveer 2 graden Z.B. en 55 graden W.L.) komt Rob in de vallei van de dodende nevels, waarin afschuwelijke monsters huizen. Hoewel de tocht eerst in de richting van de kust van Brits Guyana leidt, keert Rob terug naar de vallei en trekt vervolgens naar de Braziliaanse kust. De terugtocht naar Nederland wordt aanvaard.

49. De verdwenen erfgenaam
Gedurende enkele jaren wordt niets meer van Rob vernomen, maar wel kan worden vastgesteld, dat hij inmiddels van W- Terschelling naar een kleinstadje in Noordholland dicht bij de zee verhuisd is, een dochtertje heeft gekregen en schepen naar alle delen van de wereld heeft weggebracht. Door een vondst van flessenpost gaat Rob met zijn zoontje Robbie een lange reis maken. Per boot gaan ze via Sydney naar het eiland Raputa (ongeveer in de Loyalty-groep of Nieuwe Hebriden). Vervolgens gaan ze per vliegtuig via Australië (Sydney?) naar Amsterdam. Inmiddels heeft een vondeling zijn verleden leren kennen.

50. De schipbreuk van de Si-Bir X
O Op zijn derde reis met de sleepboot Bruinvis komt Rob in contact met een vijandelijke duikboot. de Si-Bir X, die zichzelf met zijn geheimen opblaast. Dit gebeurt ergens tussen Boston (U.S.A.) en Puerto Rico tijdens een reis, waarop Rob een dok op sleeptouw heeft.

51. De schat van Disteleiland
() Met de Bruinvis gaat Rob van Boston naar Philadelphia, vanwaar een schip van de Astrafilmmaatschappij naar Disteleiland (Golf van Mexico) gesleept moet worden. Tijdens de opnamen pendelt Rob tussen dit eiland en New Orleans. En passant wordt er ook nog naar een schat gezocht.

52. De jacht op het fortuin
De Bruinvis vertrekt van Disteleiland, haalt iemand uit Coralbanda (1 etmaal verwijderd) en keert naar het eiland terug. Hierna wordt de strijd om de schat beslist.

53. Het vervalste contract
() Bij de jacht op een vervalst contract speelt de Bruinvis een belangrijke rol. De tocht gaat van Philadelphia tot 140 mijl ten 0. van Kaap Hatteras, terug naar Philadelphia, in de richting van Nederland en eindigt in Philadelphia. Alle problemen zijn opgelost en Kapitein Rob vaart over de Atlantische Oceaan naar huis (i.v.m. de grote oversteek, die vermeld wordt, zal dit Nederland zijn),

54. Het gestolen raketgeheim
() In opdracht van majoor Ross brengt Rob met de Bruinvis een cutterzuiger naar het Z. deel van de Atlantische Oceaan. Onderweg van Philadelphia naar Tristan da Cunha slaagt Rob er nog in een gestolen raketgeheim op te sporen.

55. Het wrak van de Kristalbaai
Van Tristan da Cunha gaat de Bruinvis naar Engeland (deze route is vrijwel zeker) om vandaar een cutterzuiger naar Malakka te slepen. Rond een schat ontstaan nog wat verwikkelingen in de baai bij het plaatsje Kottaboemi (op Z-Sumatra ligt wel Kotabumi op 4.52 Z.B. en 104.59 O.L., zij het niet aan zee).

56. Wapens voor de Rio Florida
() De Bruinvis, die van New Vork in de richting van Wilmington vaart, pikt een schip op, en gaat via Cape Tear (bedoeld zal zijn: Cape Fear) naar Southport. Van hier sleept de Bruinvis het schip met wapens voor rebellen in zuidelijke richting. Rob vaart naar de Rio Florida (een rivier in Latijns-Amerika; vaag in de buurt van Honduras-Cuba), maar heeft de wapens overboord gezet, waardoor de schurk Billy Bold China schaakmat wordt gezet. Rob verlaat de Rio Florida zonder zich in een wespennest gestoken te hebben.

57. De droomreis van de Liselotte
() Van Tarmouth (een stad in N.W. Engeland) sleept Kapitein Rob met zijn Bruinvis een fraai schip, de Liselotte, via de Falklandeilanden en Kaap Hoorn naar Tasmanië (Hobart).

58. De saboteurs van Satanza
() De Bruinvis sleept de Fidelidad, bevindt zich op 36.18 N.B. en 74.32 W.L. en vaart via Wilmington (U.S.A.) naar het eiland Satanza (in de Caraibische Zee; behoort aan een Z-Amerikaanse republiek). Op Satanza woont een sekte, die door een sabotagegroep wordt misbruikt.

59. Incident in Punta Reposo
() Met een sleep gaat de Bruinvis naar Punta Reposo, een havenstadje in een roerige, kleine republiek in Latijns Amerika. Hier wordt de derde stuurman van Kapitein Rob ten onrechte van moord beschuldigd. Tijdens de verwikkelingen verlaat de Bruinvis eenmaal de haven van Punta Reposo, keert terug en kiest definitief het ruime sop.

60. De citadel van Cuentomala
() De Bruinvis komt via het eiland St. Barbara (West-Indië?), Yucatan (Mexico), Puerto Oroso (dichtsbijzijnde haven) en de kust van New Mexico (vreemd, want New Mexico ligt niet aan zee!) in Cuentomala (twee etmalen van New Mexico; een stad en tevens staat in Z-Amerika). Hier raakt Rob in een revolutie verwikkeld.

61. De ruimtereis van Jane Winter
() Van Stonehaven (stad aan de kust van Nieuw-Schotland in Canada op 47.45 N.B. en 65.22 W.L.) sleept de Bruinvis een toestel, dat dient om een raketkop op te vangen. Op de Atlantische Oceaan vindt het contact op 45.00 N.B. plaats, waarbij professor Lupardi in staat is om Jane Winter van een stralingsziekte te genezen.

62. De roof van de Torah-juwelen
() De Bruinvis bevindt zich in de haven van Clemento (een stadje op een der vele eilanden in de Caraibische Zee) om een gestrand schip los te trekken. Hierbij moet kapitein Rob soms wat rondvaren. () Geruime tijd later heeft de trouwe sleepboot een Noors vrachtschip in zijn kielzog en gaat via Het Kanaal naar Le Havre.

63. Eiland zonder naam
()Rob sleept de Monitor, een robotschip, en moet voor de eigenaar diens zoon en schoondochter opsporen. Van Hobart (Tasmanië) gaat hij naar het Eiland zonder Naam (ongeveer op 12 graden N.B. en 176 graden O.L. in de Marshall-eilanden) en hij slaagt in zijn opdracht na een ontmoeting met Lupardi.

64. De stranding van de Caprice
() Per vliegtuig gaat Kapitein Rob van Boston naar Buenorada (een haven in Z-Amerika) om het schip Caprice op te halen. Door sabotage loopt het aan de grond ter hoogte van de kust van Panaqua (lijkt wat op Panama) bij de vuurtoren van Punta Raz (lijkt op Puntarenas in Costa Rica of op Punta Rassa in Florida op 26.29 N.B. en 82.00 W.L.) op het schiereiland Roca Tinto. Rob reist met een vliegtuig ijlings naar Boston terug. () Na enkele reizen gaat Rob van Houston naar Roca Tinto, trekt de Caprice, die als een speelhol wordt gebruikt, los en keert met de Bruinvis en zijn sleep naar de thuishaven van de Caprice terug (vrijwel zeker is dit Boston).

65. Het gouden boegbeeld
() Met de Bruinvis vaart Rob naar het eilandje Trampa (Caraibische Zee; vaag nabij Key West in Florida) en vervolgens naar een Amerikaanse haven.() Na vele reizen komt Kapitein Rob via Antwerpen, een Mexicaanse haven en het eiland Aurore (nabij Trampa) opnieuw op Trampa. Dank zij Rob worden de raadsels rond een boegbeeld op een wrak in de haven van Trampa opgelost.

66. De zwarte Daya-diamant
() Rob raakt betrokken bij de strijd om zwarte diamanten op Borneo. Vanuit een Nederlandse haven komt hij met twee landingsboten op Borneo. Hier vertoeft hij eerst in Pontianak en later in Pamangat (aan de monding van de Sambasrivier). Na een stuk de rivier opgevaren te zijn, keert Rob terug naar Pamangat en vaart na zijn onaangename avonturen in het binnenland de zee op.

67. De ondergang van de Bruinvis
() De Bruinvis gaat van de Atlantische Oceaan naar de Middellandse Zee en vindt zijn einde ter hoogte van Sardinië. Via een Italiaanse haven verzeilt Rob in Akkim (een sheikdom aan de Perzische Golf) en aanschouwt zelfs de hoofdstad Kassoean. Na afscheid genomen te hebben van de sheik keert hij dit roerige gebied de rug toe.

68. De onberaden weddenschap
() Rob raakt betrokken bij een onaangename affaire rond een race tussen de Ethel ll en de Mermaid. Zijn route in dit geheel brengt hem via de Westerschelde, Vlissingen, Plymouth, de Bermuda-eilanden (ten N.O. ervan), Norfolk (U.S.A.), Charleston en Nassau (op de Bahama-eilanden) in Norfolk. Vanuit deze plaats vaart hij met een motorjacht naar het Z. om beide schepen te ontmoeten en keert uiteindelijk in Norfolk terug.

69. Het wrak van de Tramontana
() Als navigator komt Kapitein Rob in Rochefleur (een havenstad in Bretagne), gaat de zee op, zoekt naar titanium, dat zich in een wrak moet bevinden en keert in Rochefleur terug. Het aventuur brengt hem naar Z-Ierland bij de Kenmare River, waar met een schurk wordt afgerekend. Behouden keert Rob naar het continent terug en doet Antwerpen aan.

70. Lupardi en het M-project
() Lupardi verijdelt samen met Rob de gevaarlijke plannen van de dictator van Isteria. Deze wilde een atoomkop naar de maan sturen en had verder twee atoombommen in een koningsgraf verborgen. Rob vaart met de Isis van Haifa in de richting van Calvi (op Corsica). Dit doel wordt niet bereikt, want hij raakt in een politiek spel betrokken. Via het 0. van de Middellandse Zee komt hij in een Franse haven aan de Z-kust nabij Melon (lijkt wat op Toulon en Menton). Hierna gaat Rob naar Melon, maar hij keert weldra naar de voornoemde haven terug en vaart over zee naar Kabad, de hoofdstad van Isteria . Zonder twijfel moet hierbij aan Kaïro,de hoofdstad van Egypte, gedacht worden. Na de zee op geweest te zijn, gaat hij naar Isteria terug en trekt via een rivier (kennelijkde Nijl) de woestijn in om twee atoombommen onschadelijk te maken. Deze bevinden zich in een koningsgraf (lijkt sterk op Aboe Simbel). Rob keert naar de kust terug en vaart met de Isis (ook al een Egyptische naam!) naar een Franse haven.

71. Het raadsel van de Cambria
() Rob weet een juwelendiefstal op te lossen, waarbij het oude zeiljacht Cambria een belangrijke rol speelt. Vanuit Engeland komt Kapitein Rob in Vlissingen, rijdt per auto langs de Belgische kust naar de omgeving van Calais en slaagt erin het verdwenen jacht te vinden. Met de Cambria en de juwelen komt Rob in Vlissingen terug.

72. De verdwenen burcht
Op de Hydros, gekocht door een bioloog, maakt Rob een expeditie mee naar de Egeïsche Zee. Van Vlissingen voert de reis langs de Golf van Biscaye, Gibraltar, de Golf van Lyon, Nice en Salos (een stadje in de Egeïsche Zee; lijkt wat op het eiland Samos) naar het eiland Mystonos (lijkt op het eiland Mykonos). Op dit eiland zijn kostbaarheden door een vulkanische uitbars ting in de diepte verdwenen. Rob gaat van Mystonos naar Salos en weer naar Mystonos en dan nog eens in de richting van Salos en eindigt ten langen leste op Mystonos. Kennelijk was de afstand gering. Mogelijk via Salos vertrekt hij naar Nice.

73. Rendez-vous in Jamaica
Vanuit Nice vaart Kapitein Rob met een yawl in de richting van de Egeische Zee. Helaas wordt hij onderweg getroffen door een Russische duikboot. Gelukkig wordt hij door zeelieden opgepikt en in de haven van Tunesië afgezet. Met een vliegtuig komt Rob, die inmiddels in een spionagecomplot verzeild is geraakt, op Jamaica aan, waar een rendez-vous zou plaats vinden i.v.m. een ontsnapping uit een Russisch strafkamp. Meegelokt door de Russische geheime dienst, wordt hij navigator op het jacht Nicoya. Al spoedig blijkt, dat hij zich als een gevangene kan beschouwen. Zo is de situatie wanneer Kapitein Rob aan de N-zijde van Jamaica over zijn problemen nadenkt. Naar de afloop van het avontuur kunnen we slechts gissen. 

Omhoog