Kapitein Rob - Pieter J. Kuhn

Communities

ZeelandNet

Kapitein Rob - Pieter J. Kuhn

270.252 bezoekers 11 leden Log in

002.003 De reizen van Kapitein Rob 3


31. Het dodende licht
Geruime tijd later komt De Vrijheid V in Halifax aan en begint Rob een speurtocht naar twee onderzoekers. Met zijn schip vaart Rob langs de W-kust van Groenland. Via Godthaab (Z-Groenland), Sukkertoppen, Holsteinborg (baai) en Disco-eiland wordt Jacobshavn bereikt. Per Weasel (een soort tank) en hondenslee gaat de tocht verder, totdat 400 km het land in een Frans station wordt onderzocht. Eindelijk komt Rob bij een ijsbult, waarin de twee vermiste personen gevonden worden. Hun namen zijn Sytze van der Meer (d.w.z. Siebe van der Zee van radio en later T.V.)en Dr. Anthonius (in feite Anthony van Kampen, de bekende auteur). Met de slee gaat het gezelschap terug naar het Franse kamp, waarna per vliegtuig de rest van het traject wordt afgelegd. In Jacobshavn gaat De Vrijheid Vaan boord van een groot schip en Rob ziet de contouren van Halifax spoedig opdoemen.

32. De geheimzinnige baron Himota
Met De Vrijheid V reist Rob naar het Z., komt ten Z.O. van de Bahamaeilanden en bereikt de havenstad Dominica (in de Caraibische Zee; wordt later in het verhaal een eiland; probleem: het eiland Dominica in de atlas heeft geen haven Dominica!). Hier ontmoet Rob Taaie Toon en besluit met hem op de Paloma mee te varen. Voor baron Himota (Yoto, de assistent van Lupardi!) moeten zogenaamde koelkasten afgeleverd worden. De reis brengt Rob langs New Vork, Jamaica, het Panamakanaal, San Francisco, de grootcirkelroute (een boog op de globe met als middelpunt van die cirkel het centrum van de aardbol), over de Stille Oceaan tot 47.00 breedte, langs Hakodate (een Japanse stad), de Tsugarustraat en de Japanse Zee. Ten slotte wordt Wladiwostok (U.S.S.R.) aangedaan. De tocht gaat verder via de 0- en Z-Chinese Zee, Singapore, de Indische Oceaan, het Suezkanaal, de Middellandse Zee, de Gironde en Bordeaux en eindigt via het Noordzeekanaal in Amsterdam, tenminste voor Kapitein Rob. Hij wordt overgeseind naar het hoofdkwartier van Lupardi, dat zich op het eiland (!) Dominica (denk eventueel aan Dominica, een eiland ten Z. van Guadeloupe in de Caraibische Zee) bevindt. Later kiest Rob met zijn kotter het ruime sop.

33. De speurtocht van De Vrijheid
Door het Engelse Kanaal vaart Rob naar Terschelling en hij besluit voor Wouter Sybrandsz. diens kleindochter op te sporen. Via Amsterdam en IJmuiden komt hij in de West en vaart tegen de N.O. passaat in (?) naar de haven Valeta (400 mijl van Porto Rico). Via Porto Pedoroso (een haven 120 mijl van Valeta) en het eilandje Escollo (een halve dag varen) doet hij de haven Rio Roja (60 mijl ten Z. van Porto Pedoroso) aan. Hier ontmoet Rob de gezochte en vaart met de N.O. passaat in de rug naar Valeta (in de Caraibische Zee), waar het huwelijk tussen hem en Paula gesloten wordt.

34. De thuisreis van De Vrijheid
Het Panamakanaal en de Stille Oceaan bezeilend komen beiden op hun huwelijksreis op Tamoa aan. Rob slaagt erin opnieuw Kid Blauwneus uit te schakelen, hierbij op zee rondzwervend. Helaas gaat De Vrijheid V verloren. Mogelijk via Honolulu (Hawaii) en Amsterdam gaan Rob en Paula naar Harlingen, om dan met de postboot naar Terschelling te vertrekken, waar Wouter Sybrandsz. zijn kleindochter in de armen kan sluiten.

35. De ontdekking van Krijn Storm
De postboot brengt Rob van Terschelling naar Harlingen. Hier koopt Rob de tjalk Vrouwe Anna, en neemt een schippersjongen, Krijn Storm, in dienst. Terug op Terschelling doet Krijn een uitvinding, die hem bijna het leven kost. De achtervolging van ontvoerders van de schippersjongen brengt Rob in Z.O. richting door het Oosterom en via de Noorder Balgen (richting Ameland) naar het Bornrif. Na de redding gaat Rob met de Vrouwe Anna naar de haven van Terschelling terug.

36. A vontuur op Pampus
Kort hierop begint vanuit Terschelling een kruistocht door Friesland, gevolgd door een route, die de Vrouwe Anna via het IJsselmeer, Enkhuizen, de Oranjesluizen en het IJ naar Amsterdam voert. Hier ontmoeten Rob en Paula Lupardi, die een vissoort kweekt, die Rob in het IJsselmeer gaat uitzetten. De opdracht brengt hem over de Gouwzee naar Volendam. Hij gaat steeds weer het IJsselmeer op, ontmoet soms Lupardi in Amsterdam, verlegt zijn schip naar Muiden, gaat van hieruit ook wel naar Amsterdam en belandt ten slotte op Terschelling. Na verloop van tijd gaat de Vrouwe Anna via Amsterdam het IJsselmeer op tot ter hoogte van Uitdam en doet het eiland Pampus aan om de geleerde te redden van de monsterachtig gegroeide brilvissen. Langs Amsterdam gaand, arriveren Rob en Paula weerop het veilige Terschelling.

37. Om het goud van Midian
Rob, die het jacht Midian moet wegbrengen, raakt verwikkeld in een strijd om goud in Arabië. Met het motorschip vaart hij van Amsterdam via de Golf van Biscaje, Tanger, Port Said, de Rode Zee, Straat Bab-el-Mandeb, het eiland Sokotra, de Golf van Oman, de Straat van Ormoes en de Perzische Golf naar een binnenzee, waar hij in het paleis van Midian (Arabia Felix) belandt. Rob verlaat het paleis, keert terug en vliegt naar Aden. Gezond en wel reist hij naar Terschelling terug. (Arabia Felix lag inderdaad in Z.-Arabië, maar wel meer naar het westen.

38. De stranding van de Atlantide
Rob woont met zijn vrouw Paula en zoontje Robbie aan boord van de tjalk in de haven van W- Terschelling. Ontvoerd door een geheime politieke groepering gaat hij met de Atlantide naar het N. en later N.N.W., vaart tussen de Orkney- en Shetland-eilanden door en reist naar het Z. langs de twintigste breedtegraad. Via Rio de Janeiro, Kaap Hoorn en de Stille Oceaan komt hij op het eiland To-ma-hei (9.41 N.B. en 176.03 O.L.). Gelukkig weet Rob van dit eiland te ontsnappen en bereikt na een lange reis Terschelling.

39. De goudschat van de sheik
In Amsterdam ontmoet Rob zijn vriend Terwinde, die ten onrechte van navigatiefouten wordt beschuldigd. Om dit recht te zetten gaan zij per vliegtuig naar Durban (Z-Afrika) en dan met het jacht Laura naar de Comorenarchipel, waar de scheepsramp had plaats gevonden. Terwinde blijft achter, maar Rob zeilt naar Durban terug.

40 De jacht op het goud
Later gaat hij opnieuw naar de Comorenarchipel en beslist de zaak ten gunste van Terwinde. De ramp was te wijten aan sabotage, die ten doel had een goudschat te bemachtigen. Via Durban reist Rob naar Terschelling terug.

41. De condors van het Andesgebergte
Rob gaat met Eddy Clinton een onderzoek instellen naar de trek van condors in Z-Amerika. Hierbij blijkt, dat zij in feite vliegtuigjes zijn, die lutonium vervoeren voor professor Lupardi. Van W- Terschelling gaat Rob per vliegtuig naar Valparaiso (Chili), en hij vervolgt zijn speurtocht met het zeilschip  Ranger. In Z.W. richting varend, gaan Rob en Eddy tot 40.00 Z.B., een 120 mijl uit de kust. Zij komen tot nabij het eiland Chiloë en keren naar Valparaiso terug. Met een helikopter vliegen zij naar de Andes (Sierra das Mortes). Zij slaan een kamp op bij de vulkaan de Arano bij het Lago Serpentias (Arano alleen gevonden als een stad in Argentinië op 37.06 Z.B. en 63.15 W .L.). Ze dringen de vulkaan binnen, worden gegrepen,maar ontsnappen naar hun kamp.

42. Het rijk der duizend eilanden
Rob en Eddy haasten zich naar de kust van Chili en gaan via Valparaiso met een boot naar het rijk der duizend eilanden (kennelijk de Chonosarchipel). Lupardi heeft zijn hoofdkwartier van de Arano naar een der eilandjes in het Z.W. verplaatst en laat zijn lading lutonium zinken. Rob en zijn metgezel keren met hun schip naar Valparaiso terug, waarna Kapitein Rob per vliegtuig naar Nederland gaat en ten langen leste op Terschelling weerkeert.

43. De zwerftocht van de Havik
Met het kitsjacht Havik komt Rob in Cowes (een stad op het Engelse Wight). Een avontuurlijke zeereis voert hem via de Straat van Gibraltar, Porto Fidelio (een haven bij Napels) en San Antonio (een eilandje 30 mijl uit de kust bij Porto Fidelio) in de richting van Corsica. Via de Straat van Gibraltar bereikt de Havik Casablanca, waar Rob, die vergiftigd is, in een ziekenhuis wordt opgenomen.

44. De achtervolging van de Taifoen
Rob, die geheel hersteld is, reist via W- Terschelling naar Boston (U.S.A.) en treedt in dienst op het zeilschip Sea Serpent. Over de Caraïbische Zee zeilt hij naar Straat Yucatan, komt ten Z.W. van Cuba nabij het eiland Pinos en vaart via het Schildpadeiland (misschien tussen Pinos en Cuba) naar Porto Cabello (in Venezuela ligt Puerto Cabello ten W. van Caracas; doorKuhn bedoeld?).

45. Het mysterie van Tulip Rock
Van Porto Cabello gaat Rob met de Sea Serpent naar het eiland Tulip Rock (nabij Nassau op de Bahama-eilanden). Hier wordt een vermiste duiker gered. Het avontuur eindigt in Gardenas (op N-Cuba ligt de haven Cardenas; mogelijk door Kuhn bedoeld).

46. Het spookschip van Hellwick
Van Gardenas (Cardenas?) gaat Rob via W- Terschelling naar Killmare (mogelijk Kilmore op Muil in W-Schotland). Zijn zwerftocht brengt hem door de Pentland Firth (tussen Schotland en de Orkaden) ten Z. van het eiland Hoy. Het raadsel van het spookschip wordt opgelost. Rob gaat via Hoy, Hellwick (mogelijk Wick in N-Schotland in Caithness), Hoy en Hellwick met zijn kotter Rambier naar W- Terschelling.

        zie vervolg deel4 : De reizen van Kapitein Rob4

Omhoog