Kapitein Rob - Pieter J. Kuhn

Communities

ZeelandNet

Kapitein Rob - Pieter J. Kuhn

271.754 bezoekers 11 leden Log in

002.002 De reizen van Kapitein Rob 2


16. Het rijk van de witte mammouth
Via de zuidelijke wateren nabij Tristan da Cunha wordt Kaapstad bereikt. Daarna begint een zeer lange reis, die Kapitein Rob met De Vrijheid langs een oostelijke route naar Canada brengt. De Tsjagos-archipel (Chagos-archipel), Maleh (een haven op de Malediven), Colombo, Rangoon, Singapore en de Indonesische archipel moeten gepasseerd worden aleer Rob Vancouver kan aandoen. Met het schip Fort Churchill van zijn vroegere vijand Cigaret-larry wordt de tocht naar het rijk van de witte mammouth voortgezet. Het schip vaart via de Aleoeten, Dutch Harbour (op de Aleoeten), de Beringstraat, de Noordelijke IJszee, Point Barrow (N-Alaska), Port Brabant (aan de mond van de Mackenzierivier), de Prince of Walesstraat, Kaap Bounty (74.52 N.B. en 109.40 W.l.) op Melville-eiland en Beachy-eiland naar de Erebusbaai (ten 0. van Victoria Street). Per slede wordt de reis vervolgd in de richting van Grantland tot uiteindelijk het rijk van de witte mammouth nabij de noordpool wordt gevonden. Door diefstal van een kostbaar mineraal eindigt hier het eeuwige leven. Kapitein Rob gaat per vliegtuig naar de Erebusbaai terug, vervolgt de tocht met de Fort Churchill en kan in Vancouver met zijn Vrijheid III op weg naar het zonnige Californië gaan.

17. De wraak van de zwarte tovenaar
Via de Bahama-eilanden zeilt Rob in de richting van Dakar. Door de naar het noorden draaiende wind komt hij bij de monding van de Rio Knobo in Ivoorkust. Bij het opvaren van de rivier ontmoet Rob een vijandige negerstam. Na een hachelijk avontuur vaart hij de rivier weer af tot voor de monding van de Rio Knobo, waarbij hij intussen door magie kennis heeft gemaakt met de slavenhandel uit een toch vrij recent verleden.

18. Het raadsel van Venus
Kapitein Rob zeilt weg van de W.-Afrikaanse kust, gaat via de Indische Oceaan naar de Pacific en komt via de Salomonseilanden op een eiland, dat ongeveer op 8.40 N.B. en 163.15 W.l. ligt. Op deze voormalige Japanse marinebasis komt hij weer in contact met lupardi, die dit maal de mensheid wil redden van een invasie vanuit de planeet Venus. Om dit doel te bereiken gaat Rob met hem naar die planeet om de Spintanen uit te roeien, waardoor de Venussianen verder thuis kunnen blijven. Terug op aarde landt Rob bij een onbewoonde atol in de Schipperseilanden (de Samoa-eilanden), doet het eiland Tokomaï'. aan, dat nabij ligt, en koerst dan naar San Francisco.

19. Het goud van de Groene Slang
Met De Vrijheid III verlaat hij los Angeles (vergissing? Rob is aangekomen in San Francisco!), vaart in de richting van Hawaii, maar keert i.v.m. filmopnamen spoedig naar los Angeles (vergissing?) terug. Nu alle filmplannen gesmeed zijn, zeilt Kapitein Rob via Kaap St. lucas naar San Feliu, een eiland in de Golf van Californië. Hier worden eerst landopnamen en later zeeopnamen gemaakt voor een film over de strijd tussen Peer den Schuymer en de Groene Slang, een vrouwelijke piraat. Na de onvermijdelijke verwikkelingen wordt de film in Amerika gedraaid (Pacifische kust).

20. De rose parels van Tamoa
Uit San Francisco (zie het probleem in het vorige verhaal) vertrokken, probeert Rob zijn speurtocht naar zijn verdwenen broer Kees voort te zetten. Via een koers, die hem ten N.W. van de Sandwich-eilanden (de Hawaii-eilanden) brengt en vervolgens Honolulu bezeilend, komt hij bij het eiland Fauta, eerst aan de W .kust en dan aan de Z. zijde. Hier vindt hij Kees, die koning van Tamoa is geworden en wiens rijke oesterbanken door de schurk Kid Blauwneus worden bedreigd. Rob belandt met zijn broer op Tamoa en schakelt Kid uit. (Er bestaat overigens een eiland Tamoa op 2.40 Z.B. en 176.53 O.L., dat echter behoort tot de Gilbert Eilanden)

21. De aanslag op de Vliehors
Rob koerst in Z.Z.W. richting en bevindt zich na verloop van tijd met De Vrijheid III nabij het eiland Apia in de Schipperseilanden (de Samoa-eilanden). Hier ontmoet hij Lupardi, die zich op een reusachtige vliegende schotelophoudt. Hiermee wordt de reis onder water voortgezet. De omgeving van het eiland Apia (het eiland is in de atlas onvindbaar; er is wel een stad Apia op het eiland Upolu) wordt verlaten en Rob en Lupardi gaan naar het zuidpoolgebied. Met een kleine vliegende schotel gaat Rob naar de dubbelsatelliet Romeo en Julia om deze te bevolken met miniatuurdieren. Terug op aarde landt hij ergens in de Indische Oceaan. Na een rebellie van de assistent Voto zeilt Rob met De Vrijheid III naar de kleine vliegende schotel elders op de Indische Oceaan en voert het plan Omega uit, waarbij de satelliet en schotel vernietigd worden.

22. Het smokkelnest van Kid Blauwneus
Na rondgezworven te hebben op deze wereldzee, bereikt Rob uiteindelijk Sampang, een eiland van de Philippijnen. Hier bevindt zich het smokkelnest van Kid Blauwneus. Rob wordt gepakt, maar ontsnapt later naar zee. Na teruggekeerd te zijn om Cigaret-Larry te bevrijden, neemt hij opnieuw, nu met zijn schip, de benen. Bij de achtervolging door Kid Blauwneus trekt Rob aan het langste eind en hij vervolgt ongehinderd zijn zwerftocht over de zeven zeeën.

23. Het raadsel van Straat Magelhaes
Mogelijk via Amsterdam en IJmuiden, geraakt Kapitein Rob, voortgestuwd door de N.O. passaat, varend in Z.W. richting, in een kleine Braziliaanse haven. Hier heeft hij een gesprek met een nakomeling van Olivier van Noort. De beroemde zeevaarder bereikte in 1598 Straat Magelhaes en werd met zijn gehele geslacht vervloekt door Jacob Claesz., die hij hier had achtergelaten. Met De Vrijheid III gaan Rob en de jonge Olivier op onderzoek uit, wantelke eeuw vindt iemand uit zijn geslachtzijneinde bij Straat Magelhaes. Via Punta Arenas, een stad aan de zuidpunt van Z-Amerika, wordt Straat Magelhaes bereikt. Beiden worden een grot ingezogen. Gelukkig kunnen ze ook weer aan het gevaar ontsnappen. De jonge Olivier wordt door de tanker van zijn vader opgepikt, terwijl Rob helaas hulpeloos afdrijft. De Vrijheid III is bij dit avontuur in de grot in een wrak veranderd.

25. Kapitein Rob en het oliemysterie
Op een klein eiland in Straat Magelhaes moet Rob overwinteren en wordt daarna meegenomen door een motorschip, dat op zoek is naar aardolie. Met een duikboot gaat Rob naar de Weddellzee, waar het hoofdkwartier van Lupardi gevestigd is op een grote vliegende schotel. De geleerde werkt aan een groot oliemeer in het zuidpoolgebied. Rob verlaat de Weddellzee en vaart naar de Finlev-eilanden (met veel ijsbergen en ijsschotsen), waar het motorschip door Lupardi wordt vernietigd. Korte tijd is Rob aan boord van de vliegende schotel, hij ontsnapt en reist verder met een oorlogsschipdat hem, na de ondergang van het oliemeer in de Weddellzee, op de kust van Z-Amerika achterlaat.

24 Jan van Riebeeck in Zuid-Afrika
Van Z-Amerika reist Kapitein Rob, die het zonder zijn schip moet stellen, naar Nederland. Hier bezoekt hij o.a. een scheepswerf in de omgeving van Culemborg, waar hij een nieuw schip laat bouwen. Ondertussen vertelt hij een en ander over de belevenissen van Jan van Riebeeck, die in 1652 de Kaapkolonie stichtte.

26. De ondergang van de Solar
Rob vaart met De Vrijheid IV in de richting van de Paumotu-eilanden (deTouamotou Eilanden) in de Stille Zuidzee. I.v.m. flessenpost zeilt hij naar Isle Diabie (in de Tubuai-archipel; 23.30 Z.B. en 150.00 W.L.) en redt Christian Borg van de hongerdood. Op weg naar de dichtsbijzijnde haven wordt contact gemaakt met Marga en Willy en met de Luna van Ralfo, de schurk, die Christian Borg bijna liet omkomen. Ralfo wordt uitgeschakeld en de tocht wordt voortgezet naar Rafatj (lijkt iets op Raïvavaë; Tubuai-eilanden). Na deze haven verlaten te hebben, zet Rob de reis voort in derichting van Tamoa.

27. De strijd om het Uraniumkwik
Rob zwalkt op de Stille Oceaan, bevindt zich 68 mijl ten 0. van het eiland Tamoa (in de Hawaii-eilanden) en bezoekt zijn broer Kees op Tamoa. Vervolgens zet hij koers naar Viti-Levu (Fidji-eilanden), keert terug naar Tamoa en schudt hier Lupardi de hand. Rob vertrekt met De Vrijheid IV, stapt over op een duikboot van Lupardi en bereikt het hoofdkwartier van de geleerde op de N-kust van Nieuw-Guinea. Rob gaat naar de maan, keert terug, en dringt het binnenland van Nieuw-Guinea binnen, na ontsnapt te zijn aan de vijanden van Lupardi, die het op het uraniumkwik gemunt hadden. Een helikopter valt hem hierbij in handen. De jungle van het eiland de rug toekerend, landt hij op Tamoa. Op een atol 64 mijl van Tamoa wordt Kees opgespoord. Terug op Tamoa neemt Rob afscheid en zwerft geruime tijd op de wereldzeeën rond, zij het zonder De Vrijheid IV, want zijn vertrouwde schip is in de strijd verloren gegaan.

28. De geheimzinnige passagier
Ten slotte komt Rob op Martinique terecht en hij vaart vandaar op de vrachtschoener Amora naar Santa Veronica (een plaatsje op een eiland in de Caraibische Zee). Van de bootsman hoort hij iets over een dodenschip met een kostbaar beeld, dat in de Sargassozee verdwenen is. In Santa Veronica koopt hij een schip, dat De Vrijheid V gedoopt wordt, en hij gaat het dodenschip zoeken m.b.v. een zigzagkoers in de Sargassozee. Nadat dit hem gelukt is, zeilt Rob naar een kleine badplaats aan de Franse Riviera.

29. Het raadsel van het Atlasgebergte
Rob gaat met De Vrijheid V via Marseille, een zuidelijke koers volgend, langs de kust van N-Afrika, door de Straat van Gibraltar en via 33.00 N.B. en 8.00 W.L. naar een kleine Marokkaanse haven. Hier ontmoet hij Marga en Willy, die opnamen willen maken bij de stam der Gelukzaligen diep in de Atlas. Om een schurk te ontmaskeren moet Rob het binnenland in, waar hij door gangen in de Hoge Atlas in het Dal der Gelukzaligen komt. Over bergpassen terugkerend, belandt hij weer in het havenstadje, neemt afscheid en vaart de zee op.

30. De schatten van de Esmeralda
Kapitein Rob vaart van Afrika in de richting van de Golf van Mexico en doet Buenovillas (een haven vaag in de buurt van Cuba) aan. Langs een noordelijke route begeeft hij zich naar het eilandje Nido de Brujas (is het Heksennest; deel van de Caïcoseilanden, ten Z. van de Bahama-eilanden). Hier vindt Rob een echtpaar, dat naar de schatten van een vergaan schip duikt. Hij zet koers naar San Domingo (mogelijk San(to) Domingo, hoofdstad van de Dominicaanse Republiek). Hier verlaat Rob met een politieboot de haven om zijn gestolen schip te heroveren en keert vervolgens in de haven terug. Daarna zoekt hij de oneindigheid van de wijde oceaan weer op.

 Zie vervolg deel 3De reizen van Kapitein Rob 3 

Omhoog