Kapitein Rob - Pieter J. Kuhn

Communities

ZeelandNet

Kapitein Rob - Pieter J. Kuhn

270.435 bezoekers 11 leden Log in

002. 001 De reizen van Kapitein Rob 1


Bron: Het Stormachtige leven van Kapitein Rob - Lex Ritman

1. De avonturen van het zeilschip De Vrijheid
Kapitein Rob vaart op 11 december 1945 het zeegat uit, passeert een lichtschip en gaat verder in zuidelijke richting. Later keert hij naar de thuishaven terug (Amsterdam?) en verlaat vervolgens opnieuw zijn vaderland. Via een vuurbaak in een havenmond (IJmuiden?) koerst Rob in de richting van Gibraltar. Over de Middellandse Zee gaand en eilandjes passerend, bereikt hij naar het zuiden varend Sidi-el-Bab, een havenstadje in Noord-Afrika. Op zoek naar de bemanning van een goudschip trekt Rob door een zandwoestijn, komt in een dode stad en keert terug naar zee. Opnieuw gaat hij naar Sidi-el-Bab en vervolgens naar zee. Na enkele schurken uitgeschakeld te hebben, ontvangt Rob in Sidi-el-Bab het scheepsjournaal van Peer den Schuymer uit handen van een dankbare emir. Definitief kiest Rob het ruime sop na het stadje (de naam lijkt wat op Sidi-el-Habib in Algerije en Sidi Ali Ech Chbab in Tunesië) verlaten te hebben.

2. Het scheepsjournaal van Peer den Schuymer
Op de Sargassozee leest Rob het scheepsjournaal en hij koerst daarna met de passaatwind naar het zuiden. Uiteindelijk bereikt hij het eilandje van Peer den Schuymer, dat ergens ten westen van Zuid-Amerika moet liggen. Hier graaft Rob de schatten op en gaat op een oostelijke koers liggen. Het eilandje, waar eens palmen groeiden, blijft eenzaam in de Stille Oceaan achter .

3. Het pinguinland van professor Lupardi
Intussen heeft Rob de koers verlegd en vaart naar het zuiden, waarbij hij op ongeveer 62 graden Z.B. en 130 graden O.l. komt. Verder zeilend bereikt hij een eiland, dat op 67 graden Z.B. en 115 graden O.l. ligt in de nabijheid van Sabrinaland. Na een ontmoeting met Lupardi verlaat hij het eiland en keert met een invasievloot terug. Lupardi naar de Zuidpool volgend, weet Rob de waanzinnige geleerde uit te schakelen. In noordelijke richting vliegend, komt Rob opnieuw op het eiland van Lupardi en hij vaart van het door een atoomexplosie getroffen gebied weg.

4. Kapitein Rob in China
Rob bevindt zich ergens op de Stille Oceaan ten W. van het eilandje Nonimal in de  Gilbertsgroep. Na een schipbreuk wordt hij opgepikt door Marga en Willy en komt in San Francisco terecht. Omdat hij niet zonder avonturen kan leven, gaat Rob op zoek naar een in China verdwenen journalist. Via de Z-Chinese wateren, een grote havenstad en een rivier vindt hij hem diep in het bergland. IJlings keert Rob terug naar de kust. Hij vaart aanvankelijk in zuidoostelijke richting over zee en ziet ten langen leste San Francisco terug, waar De Vrijheid II inmiddels in aanbouw is.

5. 24.000 mijlen oceaanrace
Een oceaanrace, die voortdurend door Cigaret-Larry gesaboteerd wordt, brengt Rob van San Francisco naar de Hawaii-eilanden (Honoloeloe). Vervolgens vaart hij naar het 0. tot 128 graden O.l. en gaat pal naar het zuiden in de richting van het eiland Nukuhiwa (Nuku Hiva op 8.56 Z.B. en 140.00 W.l.) van de Markiezengroep (de Marquesas). Hij vervolgt zijn reis via het eilandje Moorea, Papeete (hoofdstad van Tahiti van de Gezelschaps-eilanden), Rarotonga (op de Cook-eilanden), de haven van Soeva op het eiland Viti Levoe van de Fidji-eilanden, Koepang, de Cocoseilanden, Madagascar, Durban en Kaapstad. Na een lange tocht langs de Afrikaanse kust wordt Rob het lichtschip Goeree gewaar. Het vaderland lokt en na IJmuiden gepasseerd te zijn, bereikt hij als eerste Amsterdam en meert in de Sixhaven.

6. Het geheim van de Bosplaat
In Amsterdam loop Kapitein Rob via de Schreierstoren naar de Geldersekade, bezoekt zijn vriend Ome Jan (bestond werkelijk) en hij trekt de polder in. Hier ontdekt hij, dat een patroon van zijn geweer een geheimzinnig kaartje van Terschelling bevat. Na zijn hotel verlaten te hebben, gaat hij met zijn Vrijheid II via het IJsselmeer en de Waddenzee naar de haven van Terschelling. De speurtocht voert hem naar 0- Terschelling, de Bosplaat, de zee en weer terug naar W- Terschelling. Langs de noordzijde van het eiland vaart Rob naar de Bosplaat, gaat verder de zee in en komt in een onderzeeseduikbootbasis terecht. Hij gaat met een duikboot weg, lijdt schipbreuk en wordt opgepikt door zijn oude vriend Taaie Toon. Wat later laat hij zich door de Duitsers oppikken en verdwijnt wederom in de onderzeese basis. Opnieuw moet Rob de benen nemen, ditmaal in een vliegtuig. Hij weet zich met een parachute te redden, plonst in zee, wordt opgevist en verzeilt in W- Terschelling. Via New York komt Rob bij New Foundland, waar de Duitsers definitief onschadelijk worden gemaakt. Tevreden met de afloop koerst hij met zijn eigen schip in de richting van Florida.

7. De vallei der vergeten wereld
Met majoor Ross zal Kapitein Rob een poging wagen rubberzoekers op te sporen, die in de jungle van de Amazone verdwenen zijn. Langs Miami varend, komt het tweetal in Para (aan de Amazone in Brazilië). De tocht gaat verder per vliegtuig naar het vliegveld Caxoeira en dan naar de bovenloop van de Rio Xingu (zijrivier van de Amazone). Hier vervolgt Rob zijn tocht door de jungle, omdat zijn vliegtuig is neergestort. Rondzwervend en dan in oostelijke richting trekkend met enkele inmiddels gevonden rubberzoekers, bereikt Rob ten slot te de Caraibische Zee. De koers was inmiddels N. Gezond en wel belandt Rob in Florida.

8. De terugkeer van Peer den Schuymer
Via de Azoren zeilt Rob naar de baai van Gibraltar en komt aan de Riviera in contact met professor Prudon. Deze maakt m.b.v. kristallen, die Rob heeft meegenomen uit de vallei der vergeten wereld, een historisch oog, waarmee beelden uit het verleden kunnen worden opgeroepen. Door een ongelukje belandt Rob in de zeventiende eeuw en neemt de plaats in van een van zijn voorvaderen Robert Janszoon, die Peer den Schuymer bestrijdt. Gelukkig eindigt Rob weer in de twintigste eeuwen vervolgt met De Vrijheid zijn reis.

9. Het geheim van de tunnel
Langs de Spaanse kust zeilt Kapitein Rob naar Tanger. In opdracht van majoor Ross stelt hij een onderzoek in naar gebeurtenissen rond een tunnel onder de Straat van Gibraltar. Hij komt in een grot, gaat naar een plek voor de Afrikaanse kust, keert terug in de richting van Gibraltar voor boormachines en belandt opnieuw in de grot, die een rol speelt bij het graafwerk voor de tunnel. Later wordt Rob ontmaskerd en vlucht uit de haven van Cadiz in oostelijke richting naar Tanger. Rob komt via Cadiz in een Zweedse haven, keert terug via de Noordzee, Het Kanaal en de Portugese kust en vlucht naar Gibraltar. Hij vaart met De Vrijheid II naar de grot, komt in moeilijkheden en ontsnapt langs de landingang van de tunnel in het Rifgebergte naar Tanger. Nogmaals gaat hij naar de grot, nu om zijn schip op te halen en via Tanger over de Atlantische Oceaan richting Nederland te varen. Vanzelfsprekend is de tunnel met alle misdadige elementen de lucht ingevlogen.

10. Mysterie van het Zevengesternte
Na via IJmuiden in Amsterdam beland te zijn, zoekt Kapitein Rob rust en gaat langs de Azoren in de richting van Vera Cruz (Mexico). Het verhaal, waarin Rob het Zevengesternte, kostbare diamanten, aan schurken weet te ontrukken, wordt slechts gedroomd!

11. Het Mexicaanse afgodsbeeld
In Vera Cruz komt Rob in contact met de geleerde Diaz, die op zoek is naar het spoorloos verdwenen afgodsbeeld der Azteken, Huitzilopochtli. Via de Falklandeilanden komen ze in het zuidpoolgebied en vinden het beeld. De terugtocht brengt hen langs de Falklandeilanden en New Orleans naar het stroomgebied van de Rio Grande del Norte. Na een korte strijd met een Indianenstam eindigt het kostbare beeld zijn omzwervingen bij de rechtmatige eigenaars. Rob heeft nog een vermoeiende tocht voor de boeg, alvorens bij via Mexico-City, de Rio Grande del Norte, opnieuw Mexico-City en New Orleans, eindelijk de Golf van Mexico bereikt en bij Colon het PanamakanaaI binnen vaart met zijn Vrijheid II.

12. Het levende eiland
Via het Panamakanaal en Panama gaat Kapitein Rob de Grote Oceaan op en verzeilt in een storm. Gelukkig komt hij in radiocontact met zijn oude vriend professor Prudon en belandt op het Levende Eiland. Rob maakt twee vluchten met een raket en zoekt dan rust op het eiland X 221. Op zijn terugreis naar het Levende Eiland wordt hij geënterd. Hij ontsnapt en keert terug naar het eiland X 221. Een invasievloot gaat nu op weg naar het eiland Neiroe (op 180 mijl afstand; lijkt wat op Nauru bij de Gilbertseilanden), waar Rob erin slaagt een inmiddels gestolen raket te heroveren. Ondertussen heeft het Levende Eiland door sabotage de aarde verlaten, zodat Rob met zijn raket de achtervolging inzet. Het Levende Eiland, nu met Rob aan boord, dringt de holle maan binnen, keert tot een bepaalde hoogte boven de aarde terug, en ziet zijn bewoners met twee raketvluchten naar Peace Mountain, op aarde, vertrekken. Hierna stort het in zee. Rob vaart in Z.Z.W. richting weg.

13. De schat van opa Larsen
Langs de westkust van Amerika vaart Rob in de richting van het Panamakanaal en Honduras en lijdt schipbreuk. Na opgepikt te zijn, arriveert hij in Aladio (een haven in Chili), waar hij opa Larsen ontmoet, die hem de sleutel tot een kostbare schat overhandigt. Na een verre tocht over de zee, o.a. op 38.00 Z.B. en 147.00 W.L., komt Rob in Hobart (Tasmanië). Daarna brengt een lange speurtocht hem via de Waterweg (Holland), Rotterdam, de Noordzee, Amsterdam, IJmuiden, Het Kanaal, de Golf van Biscaye, de Portugese kust, Kaap de Goede Hoop en O-Afrika op een eiland in de Carolinenarchipel (nabij het eiland Panapé). Hier weet Rob eindelijk de schat te bemachtigen na schurkachtige Japanners uitgeschakeld te hebben. Taaie Toon heeft hem hierbij dapper bijgestaan.

14. De zwerftocht van de Vliegende Hollander
Langs de Californische kust varend, bereikt Rob via het Panamakanaal het midden van de Atlantische Oceaan. Door een te noordelijke koers wordt Cornwall aangedaan. Vervolgens vindt in Londen (?) een experiment plaats met een klein model van het historisch oog van professor Prudon voor filmopnamen. Op die manier wordt ontdekt, dat op een eiland nabij Tristan da Cunha Hugenoten min of meer gevangen zitten. IJlings begeven Rob en Taaie Toon zich naar dat eiland, waar eerst de zuid- en dan de noordkant met De Vrijheid III wordt onderzocht.

15. De onderwereld van professor Lupardi
Rob en Taaie Toon landen in een spleet, die het eiland in tweeën deelt. Door onderaardse gangen dringen beiden steeds verder binnen, waarbij Taaie Toon wordt gevangen genomen. Rob weet bij Lupardi te infiltreren en gaat onderaards in W.N.W. richting naar een atoomstad en komt weer aan de oppervlakte. Onderaards gaat hij weer verder en keert ten slotte naar het eiland terug. In de onmiddellijke nabijheid probeert Rob de open zee te bereiken en vaart in Z. richting weg in een potvis, die als wapen door Lupardi wordt gebruikt. Nog eenmaal keert hij terug tot nabij het eiland. Daarna vaart hij opnieuw naar het zuiden. Nadat de potvis geharpoeneerd is, gaat Rob terug naar het eiland van Lupardi, landt hier en bevrijdt Taaie Toon en de Hugenoten. De Vrijheid IIl wordt nog juist op tijd door een vangboot van de Willem Barendsz. op sleeptouw genomen.

Zie vervolg De reizen van Kapitein Rob 2

 

 

Omhoog