Kapitein Rob - Pieter J. Kuhn

Communities

ZeelandNet

Kapitein Rob - Pieter J. Kuhn

269.112 bezoekers 11 leden Log in

004.002 Kapitein Rob Musical 1996


Lex Ritman, november 2004

De Musical

De avonturen van Kapitein Rob

De uitvoering vond plaats op 19, 20, 21 en 22 maart 1996 in het theater ‘t Spant te Bussum.

Aanwezig o.a. minister A. Jorritsma van Verkeer en Waterstaat. Tijdens een kleine bijeenkomst in de Brasserie in theater ‘t Spant werd haar het boek Kapitein Robs stormachtige leven overhandigd door de heer J. Boelen, voorzitter van de HISWA Vereniging en Lex Ritman, auteur van het voornoemde boek.

Andere aanwezigen (totaal ± 50 personen) o.a.: Frank van der Meulen (schoonzoon van Pieter Kuhn), Jeannette (dochter van Pieter Kuhn en echtgenote van Frank van der Meulen), Tjebbe Huese (oprichter van de Stichting Zeilschip de Vrijheid), Klaas Bijleveld [(de huidige eigenaar van het schip de Vrijheid (ooit de Almare), dat mogelijk model stond voor De Vrijheid I (van Kapitein Rob)], Ron Brand (medewerker van het Maritiem Museum Prins Hendrik, Rotterdam), Eddie de Paepe (journalist van De Gooi- en Eemlander).

Bij de musical zelf kreeg men een programmaboekje met een omslag in rood-wit-blauw (de Nederlandse driekleur derhalve); de musical was vooral gebaseerd op het tweede Kapitein Robverhaal met elementen uit het achtste; schitterende decors [(o.a. het schip van Peer den Schuymer (de Argonaut), De Vrijheid en het hof van de Incavorst)]; zelfs twee ara’s en een aapje (Joost voorstellende (is aldus genoemd)) sierden het geheel op; de hoofdrol was voor Peer den Schuymer (Daan Heijbroek), Kapitein Rob werd gespeeld door Jacob-Jan Stuijt).

Organisatie: Gerard Knap; dirigent van het orkest: Hans Mobach; muziek: Ruud Bos; dialogen: Rudolf Geel; liedteksten: Justus van Oel, Erik van Muiswinkel; choreografie: Henny Knap-Go; affiche: Serge Stone; decoradviezen: Victor Polstra.

Minister Jorritsma aanwezig: 22 maart.

In verband met de Kapitein Robmusical De avonturen van Kapitein Rob plaatste de Gooi- en Eemlander (dagblad) diverse artikelen.

Op 5 februari 1996 werd aangekondigd dat minister Jorritsma van Verkeer en Waterstaat op 22 maart de musical zou gaan bijwonen. Zelfs vergezeld van haar man en kinderen.

Op 12 maart schreef Eddie de Paepe een uitvoerig artikel over de musical onder de titel Eerbetoon aan Kapitein Rob. Ook wordt gewezen op de bibliofiele heruitgave van de Kapitein Robverhalen en een fraai boek over leven en werk van Pieter Kuhn (bedoeld wordt: Kapitein Robs stormachtige leven van Lex Ritman).

Verder wordt geschreven over de dieren in de musical (een aap, twee papegaaien en een hond (een Samojeed); de eerste stelt Joost voor en de laatste Skip).

Op 21 maart schreef verslaggever Rens Muller over de Baarnse beeldhouwer Henny van Asselt die Kapitein Rob en anderen in klei vereeuwdigde. De titel van het artikel was Kapitein Rob als beeld. De musical wordt vermeld.

Op 23 maart werd ingegaan op het bezoek van minister Jorritsma aan de musical. De titel was goedkeuring Jorritsma voor ‘Kapitein Rob’.

De artikelen van 12, 21 en 23 maart waren o.a. met mevrouw Jorritsma, Gerard Knap (had de algemene leiding; rechts van haar) en (deels zichtbaar) Lex Ritman (geruiten colbert; auteur van Kapitein Robs stormachtige leven).

 

Omhoog