Kapitein Rob - Pieter J. Kuhn

Communities

ZeelandNet

Kapitein Rob - Pieter J. Kuhn

270.109 bezoekers 11 leden Log in

502.001 Vervalsingen van het werk van Pieter Kuhn


Vervalsingen van het werk van Pieter Kuhn

door

Lex Ritman.

Een aantal duistere figuren heeft enkele malen geprobeerd om vervalsingen van het tekenwerk van Pieter Kuhn te verkopen. Tot nu toe zonder succes. Diverse waarschuwingen zijn uitgegaan. Het is ondoenlijk om te beschrijven waaraan men kan zien of er sprake is van een imitatie. Met name prenten uit de stripserie Kapitein Rob en tekeningen uit het boek "Het journaal van de Takabora" zijn, zonder succes, op de markt gebracht. Wel kan gesteld worden dat vrijwel al het  origiginele materiaal in beheer is van de Erven Kuhn in de vorm van  de Pieter Kuhn Stichting. Het materiaal is in een archief ondergebracht. Niet in het bezit van de Erven zijn de originele stroken van de strip "De geniale constructie" (10 stuks en een aparte prent; 1964) en de promoting van Kapitein Rob door Swan Features Syndicate (schepen en portretten). De afbeeldingen zijn te vinden in "Kapitein Robs stormachtige leven"(auteur: Lex Ritman; 1995). De "Geniale constructie" staat ook op deze website. (Zie: 101.011 Reclamestrip voor de Magneet Monitor).Verder is er een originele omslagillustratie van een Najaarscatalogus (c.1943) in het permanente bezit van een verzamelaar. Tot slot kan nog gewezen worden op het feit dat een paar originele omslagillustraties van de Robboekjes met het slappe kaft bij verzamelaars zijn. Met name "Het journaal van Peer den Schuymer" (deel 2), "De aanslag op de Vliehors" (deel 21), "De geheimzinnige baron Himota" (deel 32), "De speurtocht van de Vrijheid" (deel 33) en "De ontdekking van Krijn Storm" (deel 35). Kortom: er is vrijwel niets in de vrije verkoop.

Over illustraties van Kuhn voor diverse uitgevers valt slechts te zeggen dat de originelen niet meer te traceren zijn, afgezien van een aantal bij de erven Kuhn.

Hieronder nog enkele feiten:
In 1998 werd een toenmalig veilinghuis in Friesland gedwongen om vervalste Kapitein Rob uit de veiling terug te trekken. Dit gebeurde tijdens de kijkdagen. Reeds in februari 2000 dook een bericht op over o.a. vervalsingen van QN (Kuhn) 1498 en 1506 uit de Kapitein Robserie. Gevolgd door falsificaties van QN 978 (uit Robverhaal 13) en van een prent uit het boek "Het journaal van de Takebora", dat door Kuhn was geïlustreerd. In mei 2000 werden deze te koop aangeboden.

 ...vervalsing QN978...

 

...vervalsing van een prent uit het boek "Het journaal van de Takebora"...

In juli 2000 dook een vervalsing op van de omslag van het oblongboekje van het Robverhaal "De geheimzinnige passagier". Enkele jaren later was het weer raak: medio 2004 werden QN 608 en 614 uit Robavontuur 8 ("De terugkeer van Peer den Schuymer") via internet aangeboden. De eerste voor 125 euro.

...vervalsing QN614...   

Beide falsificaties waren duidelijk van één hand afkomstig. Naast zogenaamde originelen dook zelfs een "valse" zeefdruk op die in december 2004 op internet, compleet met valse handtekening, werd aangeboden. In oktober 2005 werd opnieuw een aantal vervalsingen te koop aangeboden. In juli 2008 dook op internet een boot met een QN-signatuur op. Duidelijk een falsificatie. Met name de golven doen uitermate vreemd aan. Bovendien signeerde Pieter Kuhn alleen in de Kapitein Robserie en bij enkele coverillustraties van boeken direct na de Tweede Wereldoorlog met QN.

 

...vervalsing uit juli 2008 van boot met QN-signatuur...


Op www.marktplaats.nl werd aangeboden een tekening van professor Lupardi
''ORGINELE TEKENING PROFESSOR LUPARDI PIETER KUHN (Q.N.)''
Beschrijving:
Niet gesigneerd. Figuur uit strip Kapitein Rob

Dit is echter GEEN orginele tekening van Pieter Kuhn !!!

 

                        

                     

 

Omhoog