Kapitein Rob - Pieter J. Kuhn

Communities

ZeelandNet

Kapitein Rob - Pieter J. Kuhn

269.075 bezoekers 11 leden Log in

900.002 Uw verhaal !


In dit item wil ik graag UW verhaal plaatsen over uw ''ervaringen'' met Kapitein Rob, wanneer is uw interesse onstaan, wanneer was uw eerste kennismaking.... Uw reactie wordt desgewenst anoniem geplaatst.

U kunt uw verhaal mailen naar kapiteinrobcommunity@hotmail.com en wellicht wordt het hier geplaatst.

*******

Ik ben ge emigreerd naar Canada toen ik 19 was en groeide op in de jaren 50 met de avonturen van Kaptein Rob.  Het eerst wat in myn hoodf kwam voor een project of myn Universiteit waar ik curseess neem in schilderen was de avonturen van Kaptyn Rob.

De opdracht is namelyk een landschap te schilderen dat bepaalt is door een soort van lotery welke pllats we moeten schilderen.  I trok :  -48.2904 en -130.6561.  Deze plek is natuurlijk in het midden van nerven in de Zuidelyke Oceaan.

Deze opdracht wil ik aan Kaptyn Rob en zyn form gevers opdragen.  Deze opdracht is ook gebeleid van een omscryving van deze grote oceaan en zyn geschiedenis alswel een schilderij die de geest van deze plaats kunstig weergeeft.  Ik will graage een plaatje van Captyn Rob's schip zodat ik het in een storm can schilderen tegen de achtergrond van een ijsberg.

Zelf ben ik begeinvloed van de avonturen van Kaptyn rob denk ik want ik hebt gewoont en gewerkt op 3 continenten en vele landen bezocht.  Ook heb ik vele zeiboten in myn leven gevaard onder andere; een van een Shark 24 en nu een C&C Landfall 38, die we varen op Lake Ontario.Marinus Boekelman

*******

Op de uitnodiging "mijn verhaal" te doen, wil ik graag reageren. Ik moet een keuze doen, want er zijn meer verhalen. Ik kan zeggen dat kapitein Rob als een rode draad door mijn leven loopt, al blijft de draad soms jaren onzichtbaar. Vroeg of laat komt hij weer boven (water?). Ik heb voor dit moment gekozen voor het verhaal dat ik zou willen betitelen met: hoe Rob mij katholiek maakte. Ik houd het zo kort mogelijk, een goed verhaal is een kort verhaal.
 
Mijn vorige tandarts woonde in Nijmegen en ik in Weesp. We spreken over voorjaar 2003. Op zekere dag kreeg ik verschrikkelijke tandvleesontsteking boven een bovenkies rechts achterin. Niet te harden en ik ben even kleinzerig als Peer de Schuymer kan ik u zeggen. Dus ik bel hem op, zijn vrouw dan. Ze zei: nu, kom maar naar Nijmegen dan en dan (dag of 2 later, een zaterdag). Nu wilde het geval dat we, mijn tandarts en ik dus, meer dan eens een uitgebreid gesprek hadden gehad over Rob. Een echte en diepe gedachtenwisseling. Hij was ook een aangetrouwd familielid van me nl. Dus praat je wel eens over wat anders dan de amalgaampjes van toen nog. Hij is van juni 1938, ik van juni 1948. In feite zat hij nog beter in de Robstof dan ik dus omdat hij al meer gerijpt was toen hij Rob las. En hij zou ook binnenkort jarig zijn. Dus ik dacht: weet je wat, ik heb kort geleden Robs gezien in heruitgave in de Jordaan bij een stripwinkel van dezelfde naam zelfs, ik haal er een paar op en neem ze mee naar Nijmegen voor zijn verjaardag. Hij had er geen een meer. Of alleen die heruitgave van Pampus en van dl 1.
Ik naar de Jordaan, een zijstraatje van de Wester is het geloof ik. En ik koop 2 Robs. Nu was ik al christen maar nog niet katholiek, ik speelde wel al langer met de gedachte dat te worden. Ik denk: weet je wat, ik duik even de kapel van de Tichel in, dat is hier heel dichtbij, even de Heer groeten en een kaarsje aansteken. De Tichel was toen nog een Capucijnenklooster, nu zitten er de Russen geloof ik, voor dezelfde Heer. Dus ik sta voor die kapel, Deur op slot, maar op een bronzen plaquette staat duidelijk: zaterdag open tussen 12 en 16. Ik keek op mijn horloge en dacht: hij is niet open, maar hij moet het wel zijn. Dan word ik gemelijk en knorrig en wil ik mijn zin hebben. Ik kreeg een ontevreden gezicht ineens. Oud voelde ik me.
Dus ik wandel naar de andere kant en bel aan. Een vriendelijke heer deed me open, zo vriendelijk dat ik hem niet meer wilde berispen over de gesloten kapel met de niet kloppende tijd. Hij nam me mee naar de keuken waar hij bezig was speciebonen voor te bereiden voor het koken en nuttigen ervan. Priester was en is hij, pater Bus. We raakten in gesprek en ik gaf te kennen wel katholiek te willen worden, eigenlijk al veel langer, maar dat ik de weg niet goed wist. Kortom: hij heeft me begeleid en tenslotte op 29 april 2004, ruim een jaar later, na die eerste ontmoeting dus, gevormd. Het was de dag van Catharina van Siena. En weet u wat nu het allervreemdste is? Ik kwam thuis met die kapitein Robs in een cadopapiertje en leg ze klaar om ze 2 dagen later mee te nemen naar mijn tandarts en vriend in Nijmegen. En ik had een afspraak met pater Bertus Bus o.f.m.cap. voor een eerste catechese in de Tichel.
De volgende dag word ik wakker: tandvleesontstekingspijn weg, spoorloos verdwenen als sneeuw voor de zon. Ik heb de tandarts afgebeld en hem de Robs pas veel later gegeven toen ik een keer ging voor contrôle.
Hoe Rob het wonder deed van mijn katholiek worden, kun je zeggen. Zo moeten we voorzichtig zijn met beweren dat stripfiguren niet werkelijk bestaan. Wat heet werkelijk? Al bestaan ze niet, althans niet zoals wij (menen te bestaan), impact hebben ze wel degelijk.
 
Hartelijke groeten van Jan Paul Kok
 
PS. Ik heb "spintaan" geprobeerd te doen toevoegen aan WIKIPEDIA, maar ik werd in de zandbak gesmeten en verwijderd. Het was onzin, zeiden ze en ik moest niet kliederen, anders zou mijn i.p.adres worden geblokkeerd. Toch zou ik graag een goede afbeelding op Google hebben van een spintaan, dood, ontploffend dan wel levend op de Venuszee, niet vermoedend dat er een aardwetenschapper onderweg is om met de gedrochtjes af te rekenen. Zou u daarvoor kunnen zorgen? B.v.d.
 
Een ander verhaal(tje) zou kunnen zijn: hoe ik Rob verried voor de West Side Story. Wee mij! Of: mijn afknapper toen ik aan het slot van het verhaal merkte dat het 7gesternte een droom was geweest. Het was allemaal niet waar!! Hoe denkt een kind?

*******

HALLO ALLE KAPTEIN ROB FANS,

WAT LEUK DAT ZE ER NU EENS EEN FILM VAN GAAN MAKEN, ZEER GOED BEDACHT, IK KAN DE BOEKJES WEL DROMEN, GELUKKIG HEB IK NOG 6 DEELTJES IN DE OUDE STIJL.

JA EN DAN VROEGER IN DE WINTERTIJD ZAT MIJN VADER AAN DE ENE KANT VAN DE KACHEL, IN ZIJN ROOKSTOEL, EN IK AAN DE ANDERE KANT.

DAN BLERDE DE WIND OM HET HUIS, GORDIJNEN HALF OPEN ZODAT DE LANTARENPAAL ZO NAAR BINNEN SCHEEN SCHEMERLAMPJES AAN EN DAN MAAR LEZEN.

MIJN MOEDER MOEST DAN WEL EEN PAAR KEER ROEPEN NOG KOFFIE OF THEE HOOR.

JA DAAR HEBBEN WE TOCH NOG WEL EENS MOEILIJKHEDEN DOOR GEHAD, MAAR GELUKKIG KWAM HET ALTIJD WEER GOED, EN WERDEN WE WEER GEDOOGD.

JA MOOIE TIJD WAS DAT EN EEN TV HADDEN WE TOEN OOK NOG NIET, BIJ MIJN WETEN WAREN DIE ER TOEN NOG NIET EENS IN 1950/ 52.

MAAR DIE BOEKJES SPEELDE TOCH DE HOOFDROL, NET ALS DIK BOS EN ERIC DE NOORMAN, EN LEX BRAND. IK ZOU ZO MEE KUNNEN DOEN, ALS CIGARET-LARRY.

EN OOK ALS IK BIJ DE CHINEES ZIT TE ETEN, MOET IK ALTIJD DENKEN (U WEZEN NIET BANG,DAN ETEN BIJ WANG-HANG) HA HA HA HA.

ZO IK HOOP NIET DAT IK U STOOR MET MIJN VERHAAL, MAAR WAT IS HET TOCH HEERLIJK OM WEER EENS AAN DIE TIJD TERUG TE DENKEN.

MAAR IK KAN HET OOK TE GEK MAKEN, OM MET HET BOEKJE IN DE HAND OP DE GELDERSEKADE TE LOPEN OM TE KIJKEN OF IK HET KELDERTJE TERUG KON VINDEN VAN OOM JAN, UIT HET GEHEIM VAN DE BOSPLAAT.

 

HARTELIJKE GROETEN VAN PETER H SCHULTE UIT ONZE MOOIE BLOEMENSTAD HAARLEM.EN VEEL PLEZIER MET HET MAKEN VAN DE KAPITEIN ROB FILM.

PS. LARRY ZOU HET NU TOCH MOEILIJK GEHAD HEBBEN MET DAT ANTI ROOK GEDOE

******

Het was rond 1970 dat ik voor het eerst kennis maakte met de strip â??Kapitein Robâ?.

Tekenaar Kuhn was toen reeds overleden en ik had zijn strip voordien nooit in de krant gezien. Mijn oom Chris (waar ik als jongen van een jaar of 13 jaar vaak logeerde) had alle oorspronkelijke oblong-boekjes in zijn bezit en hij was bezig de resterende verhalen in de 1e pocketversie van Skarabee (met 3 verhalen in een band) bijeen te sparen.

Ik werd gegrepen door deze strip! De vloeiende, ogenschijnlijk moeiteloos neergezette lijnen en de eenvoudige pakkende ondertekst maakten de verhalen zeer toegankelijk! Ik verslond ze! Het ene verhaal na het andere! Met groot respect voor het vakmanschap en de fantasie van Pieter Kuhn!

Nu (35 jaar na deze 1e kennismaking) kan ik stellen dat Kapitein Rob de basis heeft gelegd voor het verwoed verzamelen van strips. Iets waar ik nog altijd mee bezig ben!

Het heeft mij vele jaren gekost, maar uiteindelijk had ik alle oorspronkelijke deeltjes zelf ook. Plus de latere pocketuitgaven en de luxe gebonden uitgave. En ik herlees ze van tijd tot tijd nog steeds met veel genoegen!

Ron Beunder

Amsterdam

*******

Elke middag, na school, stond ik te wachten op de krant. Het Parool.
Kapitein Rob was mijn held. Jaren later, na geemigreerd te zijn naar Australie. Kocht ik een zeilboot. Haar naam Vrijheid. Mijn hond Skip.

Hoewel ik als jongentje van tien jaar Holland verliet, heb ik Kapitein Rob nooit kunnen vergeten. Zoals ik U liet weten, later in mijn leven kocht ik een zeilschip.  Natuurlijk werdt zij met de naam 'Vrijheid' te water gelaten.  Mijn hond 'Skip' is er helaas niet meer. Hij was een 'Border Colie

My 26ft Sloop 'Vrijheid' leaving Lake Macquarie N.S.W. Australia for Sydney Harbour.

Willem (Bill) Andriessen

*******

GEWELDIG!
Ik ben al jaren een Kapitein Rob fan, vanaf het begin dat mijn schoolvriend ze las (zijn oma bezorgde Het Parool bij ons op het dorp). Ik heb ze natuurlijk allemaal en verheug me op vrije periodes, zo rind kerst bijvoorbeeld, dan haal ik ze weer uir de kast en lees ik dagenlang, met de pijp aan.....
Deze site is voor mij een leuke ontdekking en een blije verrassing.

Jacob

*******

 

Hallo,

Door mijn opa ben ik bekend geraakt met het fenomeen Kapitein Rob en met het zeilen. Hij was een verwoed verzamelaar van de boekjes en ik keek ook graag voor hem rond bij boekwinkels of boekenmarkten. Ik weet nog goed dat er op Terschelling een boekje uitkwam over kapitein Rob en dat je aan de hand van dat boekje een rondwandeling kunt maken op het eiland. Ik heb het nadat ik eerst de roeirace Harlingen- Terschelling had volbracht voor mijn opa gekocht.   Onlangs is mijn opa helaas overleden. Hij heeft mij de boekjes van Kapitein Rob nagelaten!! Voor mij een hele eer. De twee series die hij helemaal compeet had, staan inmiddels te pronken in mijn huiskamer. Ik probeer nu dus via internet  nog meer te weten te komen over alles wat met kapitein Rob te maken heeft. Deze site heb ik dan ook als heel prettig ervaren! Ga hier vooral mee door!!  

Vriendelijke groet,  

Nanda Timmerman, Enkhuizen

*******

Kapitein Rob-adept sinds 1948, mijn goede vader placht mij toen reeds (op m'n 5e jaar) de avonturen van Kapitein Rob voor te lezen. Het eerste op deze wijze genoten avontuur was Het geheim van de Tunnel. Verzamel sindsdien alles wat op Rob betrekking heeft!

Bart van der Valk

*******

Ik zal een jongetje van een jaar of tien zijn geweest in 1964 toen ik van een oom mijn eerste boek kreeg met de avonturen van kapitein Rob. Hé, wat gek, dat boek las je overdwars. Eindeloos heb ik de strips herlezen (en doe dat met een zekere regelmaat nog steeds. Vanaf mijn 18e jaar -ik ben inmiddels 50- kampeer ik op Terschelling. Natuurlijk begonnen op De Appelhof, later naar Staatsbosbeheer in Formerum en nu regelmatig in Hotel Nap. Imiddels ook al blij verrast geweest met de rondwandeling in West. Nog altijd spreken de strips, vooral die op Terschelling spelen, mij erg aan. Wellicht omdat ze zo herkenbaar zijn als beeld uit de late jaren 50 en een wereld laten zien waarin goed en kwaad nog eenvoudig te onderscheiden lijken.

Kapitein Rob is voor mij een niet weg te denken deel van mijn leesgedrag geworden.

met vriendelijke groet,

Henk Jan Bregman

*******

Hallo eigenaar ;-)

Graag wil ik lid worden van Kapitein Rob. Als bijna 60-jarige (bovendien in Den Helder geboren) heb ik zeer dierbare herinneringen aan deze onverstoorbare zeeman. Zonder hier bij mijn aanmelding meteen op de divan te gaan, durf ik te beweren dat Kapitein Rob voor mij een van de meest invloedrijke figuren was. Een zeilboot heb ik helaas nooit gehad, wel heb ik van Rob's avonturen een technische belangstelling overgehouden, vooral voor radio (maar ook de radio kan hem niet helpen). Ik heb er zelfs een voorkeur voor kees-achtige honden van overgehouden - met excuses aan Skip, ik ben nooit groot genoeg behuisd geweest voor een Samojeed.

Als kind had ik samen met mijn oudere broer de eerste stripboekjes, later nog wat geleend uit de bibliotheek. Uiteraard kon ik mijn geluk niet op toen Skarabee zo'n 35 jaar geleden met de heruitgave begon. Ik heb alle 26 delen gekocht zodra ze uitkwamen en vanaf het begin heb ik me voorgenomen er NOOIT eentje uit te lenen. Met als resultaat een nog steeds ongeschonden boekenplankje vol Kapitein Robs.

Wil graag anoniem blijven.

 *******

 

Beste Rock,

Min of meer per ongeluk kwam ik op jouw site over Kapitein Rob terecht. Ik was eigenlijk op zoek naar boeken over de zeesleepvaart. Maar sommige dingen lopen nu eenmaal zoals ze moeten lopen. Ik heb de site (nog) niet helemaal bekeken maar wat ik tot nu toe heb gezien is een streling voor het oog. Sinds 1969 (het moment waarop mijn vader met drie Skarabee-boekjes onder de arm terug aan boord kwam) is Kapitein Rob een grote held voor mij geweest. Ik heb alle Skarabee-boekjes gehad. Door het uitlenen zijn er in de afgelopen jaren velen zoekgeraakt. Halverwege de jaren negentig werden ze opnieuw uitgegeven zij het in een andere vorm en (helaas) zijn in de eerste paar delen ook de teksten aangepast. Toch ben ik blij de verhalen weer compleet te hebben. De komende tijd ga ik, nadat ik heb gevonden wat ik zoek op zeesleepgebied, zeker jouw site van binnen naar buiten doorleven.

Robert Boll

*******

Hallo,

Na de oorlog lazen wij thuis Het Parool, en kon ik dus Kapitein Rob lezen.
Door de verhuizing naar Naarden {'t-Gooi} heeft mijn vader het abonnement
(moeten opzeggen) in ieder geval opgezegd, Mijn grootmoeder heeft toen enige jaren de strip uitgeknipt en voor mij bewaard, die ik allemaal heb ingeplakt.

Waarschijnlijk begin '50 heb ik mijn schriftjes en boekjes uitgeleend en nooit meer terug gekregen. Aan wie weet ik niet meer. Ik hoef ze niet terug te hebben, maar als
iemand ze in zijn verzameling heeft graag een mailtje dat ik ze nog eens kan doorlezen. Toendertijd werd ik Tonnie (y) genoemd en dat staat waarschijnlijk op het kaft. Ik meen dat de strips in de toendertijd gangbare schoolschriftjes
zijn geplakt.

Bij voorbaat dank voor de te nemen moeite.

Ton Halenbeek Nieuw-Vennep

*******

Hallo Kapitein ROCK,

Kapitein Rob is nu ook in Australie aangekomen. We zagen hem gisteren, Zondag hier (21 July), bij de CYC- Rushcutters Bay
(CYC is Cruising Yacht Club) rondhangen. Ik herkende hem van z'n ouderwetse kleren en z'n pijp, niemand rookt er hier tegenwoordig een pijp, dus ik wist meteen dat het Kapitein Rob was.
Ik vroeg hem of hij die rook worst van de Hema bij hem had en hij zei dat hij die onderweg opgegeten had, want anders wastie bedorven, tegen de tijd dat Kapitein Rob in Sydney aan zou komen;
nou dat is wel heel erg jammer natuurlijk want daar hadden we ons zo op verheugd; we hebben hem nu maar gevraagd of hij volgende keer een zure haring mee kan brengen, want die blijven jaren goed.
Kapitein Rob vertelde dat hij in 1945 uit Holland weggegaan is en we hebben hem maar niet gevraagd waar hij al die tijd geweest is en hem ook niet verteld dat het hier het jaar 2002 is, want dat gelooft hij toch niet;
Hij vindt dat er hier van die vreemde auto's rondrijden en hij had een hoop moeite met oversteken, omdat wij hier allemaal aan de linkerkant van de weg rijden; Kapitein Rob zei dat hij zich veiliger voelde op zijn boot, dus hebben we hem daar maar achtergelaten.......
Nou dat wilden we je dus even laten weten, dat Kapitein Rob nu in Australie is en hij denkt trouwens nog steeds dat de tweede wereld oorlog net afgelopen is, dus we hebben hem dan ook maar niet verteld dat we al bijna aan de derde wereld oorlog toe zijn, want we willen hem niet ongerust maken.....
Ook hebben wie hier geen Hema, zelfs niks wat er op lijkt - we hebben hier wel Clints Crazy Prices, maar daar verkopen ze helemaal geen rookworst, dus daar schieten we ook niks meer op.
Ik heb dus nu bijna zelf al een Kapitein Rob boek geschreven, dus ga ik maar gauw weg !! 

Anneke uit Sydney- (die nog steeds geen zeebenen heeft)

*******

Hay allen ,

Voor mij is Kapitein Rob een mooie herinering naar de vijtiger jaren toen alles nog zo anders was, boven op zolder bij de familie wals uit zuiderwoude. Ben nu een van de grootste verzamelaars van Kuhn s werken, en leef op een mooi eiland in Thailand ,

Paul Oldenburger.

*******

Fantastische stripboek-serie...
Kortgeleden heb ik bij de Verzamelaarsbeurs de laatste deeltjes van de Scarabee-versie kunnen aanschaffen.Deze serie heb ik dus compleet; oud sentiment komt boven drijven.......

Henk

*******

Hoi Rock
Leuke site
Mijn vader werkte bij het parool dus voor ons was Kaptein Rob gesneden kost.
Het is als of ik jong ben.
De oude uitgaven zijn ingeseald.
De heruitgevan worden weer graag gelezen.

Dirk


 

 

 

Omhoog