Kapitein Rob - Pieter J. Kuhn

Communities

ZeelandNet

Kapitein Rob - Pieter J. Kuhn

269.069 bezoekers 11 leden Log in

800.001 Frank de Vliegende Hollander


 

Frank de Vliegende Hollander

Het was in 1955 toen Pieter Kuhn besloot met de strip te stoppen. Evert Werkman zegt daarover:

Die samenwerking tussen ons duurde zo'n negen jaar. Het werd routinewerk. Kuhn bleef de grote inspirator en hij draaide onverstoorbaar in hetzelfde tempo door. De populariteit van kapitein Rob steeg, de boekjesuitgaven gingen vlot weg en we zouden nog jaren door hebben kunnen gaan. Toen besloot Pieter Kuhn opeens er mee op te houden. Het was 1955, hij had het stripwerk voor Het Parool nu tien jaar gedaan en hij vond het welletjes. Wie zou het hem kwalijk nemen? Want het is natuurlijk ook een enorme geestelijke belasting, iedere dag opnieuw met een drieluikje te moeten opdraven, altijd iets nieuws te moeten verzinnen, iedere dag weer boven je tekentafel zitten te turen .op de potloodlijntjes. De omstandigheden waaronder hij in zijn huis te Hilversum moest werken waren ook niet ideaal: hij had er niet genoeg ruimte. Maar ik moet achteraf wel vaststellen, dat zijn besluit om er mee te stoppen, ook andere, en misschien belangrijker oorzaken had: hij wilde zijn vleugels wel eens verder uitslaan en vreesde dat hij tot zijn dood toe striptekenaar zou zijn en blijven. De wereld rondom hem heen was groter dan de beperkte horizon van het zeilschip De Vrijheid.

We hebben afscheid genomen. Zonder tranen, zonder sentimentaliteit. 't Was gewoon afgelopen.

Goed, maar een krant kan niet zonder strip.En dus zochten wij naarstig naar iemand, die een waardige opvolger zou kunnen zijn voor Pieter Kuhn én voor kapitein Rob. Die speurtocht heeft maanden geduurd, tenslotte meenden we te zijn geslaagd en in hetzelfde hoekje van de krant, dat zo vele jaren in beslag was genomen door kapitein Rob verscheen nu Frank, de Vliegende Hollander. De strip is geen succes geworden. Dat lag niet aan de tekenaar, die zijn métier uitstekend verstond. 't Lag hem gewoon aan het feit dat Rob onvervangbaar was. We hadden er, achteraf gezien, beter aan gedaan gewoon iets geheel anders te beginnen. Nu deden we een poging Rob min of meer voort te zetten onder een andere naam en in een ander kader. Ook alweer achteraf kun je alleen constateren dat de mislukking van Frank het succes van Rob aantoonde. Fragment Interview met Evert Werkman

Van 4 april 1955 tot 1 september 1956 vulde Frank de Vliegende Hollander de leemte op gedurende de tijd dat Kapitein Rob niet in Het Parool verscheen.

Van 29 maart tot en met 2 april 1955 tekende Pieter Kuhn In vijf stroken (QN 2795 - QN2799) de overgang van Kapitein Rob naar Frank de Vliegende Hollander.

Hieronder de vijf stroken zoals ze zijn gepubliceerd in het boek "Kapitein Robs stormachtige leven" van Lex Ritman.

 

En hieronder de orginele strook uit Het Parool van 1 april 1955

 

Wat weinigen weten, is dat naast Piet Wijn ook Hans G. Kresse, bekend door Eric de Noorman, werd benaderd. Hij produceerde in 1955 een ontwerp met onder andere de nieuwe stripheld Frank. (Lex Ritman - Kapitein Robs stormachtige leven)

Zie ook: http://www.ericdenoorman.nl/p4overigestrips.htm

 

                Frank de Vliegende Hollander werd getekend door Piet Wijn en Martin Lodewijk.

De teksten werden geschreven door Evert Werkman

Hieronder een korte biografie van Piet Wijn en Martin Lodewijk.

PIET WIJN

Piet Wijn (gebpren 17/05/1929 - overleden 6 oktober 2010) is een veelzijdige tekenaar, die bewezen heeft met groot gemak in zeer verschillende stripgenres te kunnen werken. Na zijn tekenopleiding werd hij in 1947 medewerker van de Toonder Studio's, waar hij aanvankelijk op de tekenfilmafdeling terecht kwam. In 1948 werd zijn eerste strip, 'De Zwarte Hertog', in het Tom Poes-weekblad gepubliceerd. In de vierde en laatste jaargang van het Tom Poes-weekblad (1951) startte Piet Wijn de tekststrip 'Aram van de Eilanden', die daarna tot 1960 in verschillende kranten verscheen. De avonturen van Aram werden in vele binnen- en buitenlandse dagbladen gepubliceerd en verspreid door het Swan Features Syndicate, nadat Piet Wijn in 1949 als freelancer ging werken. In 1955-156 tekende Piet Wijn 'Frank de Vliegende Hollander' voor onder andere Het Parool. In dezelfde periode maakte hij stripversies van 'Alleen op de Wereld' en 'De Scheepsjongen van Bontekoe'. Dit laatste verhaal verscheen in 1970 in een album. In het blad Olidin tekende hij twee verhalen van Dick Durfal, die zich in de 18e eeuw afspelen (1960-1961). In het begin van de jaren zestig keerde Piet Wijn terug naar de Toonder Studio's, waar hij veel bekende Toonderreeksen heeft getekend: 'Tom Poes', 'Holle Pinkel', 'Koning Hollewijn', 'Panda' en 'Kappie'. In 1964 begon Piet Wijn met de sprookjesachtige strip 'Puk en Poppedijn', waarvan hij tot 1968 achtien verhalen tekende, die in De Spiegel verschenen. Van 1973 tot 1975 tekende hij ook nog eens negen verhalen van deze strip voor de Prinses. Voor Donald Duck tekende hij veertien verhalen van 'De Kleine Boze Wolf' in 1969. In 1973 ging Piet Wijn voor Tina werken waar hij diverse verhalen heeft gepubliceerd. In Donald Duck startte Piet Wijn een serie over de kabouter Douwe Dabbert, waarvan inmiddels bij Oberon 22 verhalen van zijn verschenen. Met 'Douwe Dabbert' is Piet Wijn teruggekeerd naar het genre dat hij zelf prefereert, dat van een sprookjeswereld, die wordt bevolkt door allerlei fantastische figuren en waarin alles mogelijk is. Wegens verslechterende gezondheid heeft Piet Wijn helaas de laatste jaren bijna geen werk meer kunnen produceren.

MARTIN LODEWIJK

Martin Lodewijk (30/4/1939) begon in 1957, direct na het afbreken van zijn middelbare school opleiding, met het maken van stripverhalen. Zijn eerste werk, twee boekjes van 'Babel en Knetterton', werden snel gevolgd door werk voor handelsuitgeverij ATH, waarvoor hij een tiental comics met ruimtevaartverhalen maakte (1957-1958), die op hun beurt weer werden gevolgd door zes boekjes van de piratenstrip 'Arent Brandt', waarvan de laatste twee delen onder de titel 'Captain Kidd' verschenen (1958). In 1959 tekende Martin Lodewijk een jaar lang 'Frank, de Vliegende Hollander' voor het Parool, maar daarna stopte hij met striptekenen en wijdde zich zes jaar lang louter aan reclame opdrachten.

Ook tekende hij: Frank de Vliegende Hollander – Safari in de ruimte

De verhalen verschenen eerst in het Parool en werden later in boekvorm uitgeven, in de jaren vijftig door Het Parool/De Nieuwe Pers en in 1981 - 1986 door Uitgeverij De Lijn.

 

De koraalduikers van de Stille Zuidzee 1955   Nieuwe Pers/Het Parool

Piet Wijn en Evert Werkman

 

Het geheim van de Mount Everest 1956   Nieuwe Pers/Het parool

Piet Wijn en Evert Werkman

 

De verdwenen diamanten 1956   Nieuwe Pers/Het Parool

Piet Wijn en Evert Werkman

 

Gevangenen van het oerwoud 1956  Nieuwe Pers/Het Parool

Piet Wijn en Evert Werkman  

 

Gevangenen van het oerwoud 1981 Uitgeverij De Lijn

Piet Wijn en Evert Werkman

 

Australisch avontuur 1981  Uitgeverij De Lijn

Piet Wijn en Evert Werkman

 

De koraalduikers van de Stille Zuidzee 1986 Uitgeverij De Lijn

Piet Wijn en Evert Werkman  (eerste vijf stroken Pieter Kuhn, namelijk QN 2795 - QN2799)

 

 

Het geheim van de Mount Everest 1985 Uitgeverij De Lijn

Piet Wijn en Evert Werkman

 

Safari in de ruimte 1981 Uitgeverij De Lijn

Martin Lodewijk

 

 

Omhoog