Kapitein Rob - Pieter J. Kuhn

Communities

ZeelandNet

Kapitein Rob - Pieter J. Kuhn

270.086 bezoekers 11 leden Log in

501.001 Kapitein Rob duikt op in oude beeldromans


Kapitein Rob duikt op in oude beeldromans - Plagiaat of inspiratie ?

door Lex Ritman

 Gepubliceerd in Het Stripschrift no. 345 van augustus 2002.

De wat oudere stripliefhebber is opgegroeid in de wereld van Eric de Noorman, Tom Poes, Kapitein Rob en natuurlijk Dick Bos. Naast die laatste werden er gelijkvormige series beeldromans uitgebracht met titels als Lex Brand, Tom Wels en De Moker. Ook de Panterserie (12 deeltjes) genoot een bekendheid die door opvoeders bepaald niet werd gewaardeerd. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog werden de beeldromans in de ban gedaan, omdat ze de Ieesluiheid zouden bevorderen en teveel geweld zouden tonen. Voor een strip als Kapitein Rob, geplaatst in een keurige krant als Het Parool, werd een zekere waardering opgebracht. De oblongboekjes werden grif gekocht en tekenaar Pieter Kuhn trad in de krant af en toe zelfs op de voorgrond.
Tot voor kort had niemand in de gaten dat Kapitein Rob in de jaren veertig niet alleen in de krant en de oblongboekjes opdook, maar ook, zij het verhuld, in de gewraakte beeldromans. In de Panterserie, vanaf boekje twee met tekeningen van Leen Spierenburg en tekst van Gerda Spierenburg, stonden in de deeltjes 9 en 10 heel wat prentjes die aan de Kapitein Rob-serie waren ontleend. Soms was Kapitein Rob, uiteraard niet onder zijn werkelijke naam opererend, duidelijk te herkennen.
In de bewuste boekjes, Atlantic Star en Algiers, van de Panterserie zijn, naast elementen uit Dick Bos, tekeningen uit de Kapitein Rob-verhalen 1,2,3,4,5 en 8 gebruikt, evenals de plot van De avonturen van het zeilschip De Vrijheid (verhaal 1). Met het duiken naar een goudschip dat ten onder was gegaan, de marine, bevrijden van gevangenen en een vastlopende scheepsschroef is de relatie tussen de Panterserie en de Kapitein Rob-strip duidelijk. Ook valt op dat vooral plaatjes aan het eerste Kapitein Robverhaal zijn ontleend.
In mijn boek Kapitein Robs stormachtige leven (Panda 1995) wees ik op de invloed van Harold Fosters strip Prins Valiant op Kuhn, maar inmiddels is duidelijk dat Kuhn zelf voor Leen Spierenburg een bron van inspiratie is geweest. Deze beeldromans verschenen in 1948 bij uitgeverij Bonum Unitas te Haarlem en werden in 1990 in zeer beperkte oplage herdrukt door Peter de Vos. Bij Leen Spierenburg lagen ongetwijfeld Kapitein Rob-boekjes uit de periode 1946-1948 op tafel bij zijn tekenwerk aan Atlantic Star en Algiers.

Boven: De Avonturen van het zeilschip De Vrijheid QN76 (M)  - Onder: tekening 103 uit Algiers

 

Boven: De Avonturen van het zeilschip De Vrijheid QN 85 (M) - Onder: Tekening 68 uit Algiers

 

Boven: De Avonturen van het zeilschip De Vrijheid QN 85 (R)  - Onder: Tekening 69 uit Algiers

 

Boven: De Avonturen van het zeilschip De Vrijheid QN 91(L) - Onder: Tekening 70 uit Atlantic Star

 

Boven: De Avonturen van het zeilschip De Vrijheid QN 91(M) - Onder: Tekening 31 uit Atlantic Star

 

Boven: De Avonturen van het zeilschip De Vrijheid QN 92 (L) - Onder: Tekening 92 uit Atlantic Star

 

Boven: Het Pinguinland van Professor Lupardi  QN250 (M) -  Onder: Tekening 9 uit Atlantic Star

 

Boven: Kapitein Rob in China QN282 (L) - Onder: tekening 1 uit Atlantic Star

 

 

 

 

Omhoog