Kapitein Rob - Pieter J. Kuhn

Communities

ZeelandNet

Kapitein Rob - Pieter J. Kuhn

281.717 bezoekers 11 leden Log in

201.001 Leven en werk van Evert Werkman


 

Leven en werk van Evert Werkman

Evert Werkman, zoals afgebeeld in 'Mysterie van het Zevengesternte' (QN 739)

Evert Werkman werd geboren op 2 februari 1915 in Hellendoorn. In 1938 begon hij bij de Oprechte Haarlemsche Courant. In 1935 trad hij in dienst van het Algemeen Handelsblad waar hij in 1941 ontslag nam toen daar een NSB-hoofdredacteur werd aangesteld en alle joodse werknemers ontslagen werden. Gedurende de Tweede Wereldoorlog werkte hij voor het illegale Parool.

In 1945 trad hij in dienst van Het Parool, eerst in Amersfoort en later in Amsterdam.

Evert Werkman werd vooral bekend door het schrijven van het Amsterdamse Logboek en  de tekst voor de strip van Kapitein Rob in Het Parool. In de Groene Amsterdammer schreef hij jarenlang elke week een gedicht in de stijl van Vondel, onder het pseudoniem Joost. Werkman schreef zo'n dertig boeken over Amsterdam, de Tweede Wereldoorlog en de scheepvaart.

Ook schreef hij de tekst voor de strip Frank de Vliegende Hollander.

Evert Werkman is op 25 juni 1988 op 73-jarige leeftijd in Amsterdam overleden. Hij werkte tot 1980 bij Het Parool in Amsterdam.

Bron: artikel Provinciale Zeeuwse Courant van 27 juni 1988

Werken o.a.

'Een vergeten verzetsvrouw', in Het Parool, 4-5-1976 (Over Hannie Schaft)

* Een grote stad op palen'', 1958. De Boer, Amsterdam.

* Juffer heb je een Emmertje Poep, een eeuw Amsterdams rioolwater 1982 
Uitgave van hoofdafdeling Riolering en Waterbeheersing, Openbare werken

* Dat kan ons niet gebeuren... 1980 Uitgeverij De Bezige Bij. Een boek dat uitdrukkelijk gaat 'over het gewone, dagelijkse leven, dat immers ook doorging en dat aanvankelijk nog vrij ongestoord voortgang leek te kunnen vinden'. Het heet Dat kan ons niet gebeuren... Het dagelijks leven in de Tweede Wereldoorlog beschreven door Evert Werkman, Madelon de Keizer en Gert Jan van Setten. 

Nederland leven met het water. 1978 Uitgeverij Elsevier - Amsterdam/Brussel. Illustrator: Kees Scherer.

* De Jordaan 1980 Uitgeverij Elsevier, Amsterdam. 

* Redden,  Uitgeverij Ploegsma, Amsterdam Foto's :Cees van der Meulen

* Ik neem het niet 1965 Uitgeverij A.W. Sijthoff, Leiden.

Hoogtepunten uit het verzet 1940/1945, Een keuze door Evert Werkman. Een boek dat tot stand is gekomen onder auspiciën van de besturen van de Nederlandse Vereniging van Ex-Politieke Gevangenen uit de Bezettingstijd en van de Nationaal Federatieve Raad van het Verzet. Het boek is uitgegeven ter gelegenheid van de twintigjarige herdenking van de bevrijding. In het boek een aantal verwijzingen naar Kamp Amersfoort, zoals het artsenverzet, kapelaan Hegge, prof. dr. Titus Brandsma, het proces tegen de Ordedienst, de groep Henk Sneevliet en de ontsnapping uit het kamp van gevangene D.W. Folmer.

Zie ook: http://www.iisg.nl/archives/en/files/w/10778870.php

 

Omhoog