Strandleven Westduin

Communities

ZeelandNet

Strandleven Westduin

1.481 bezoekers 2 leden Log in

Inleiding/verantwoording

Deze community is bedoeld om de geschiedenis van het strandleven op het westduinstrand te bewaren en voor iedereen toegangkelijk te laten zijn. 

Omdat het achterhalen van de juiste namen en datums niet meer mogelijk blijkt, zullen er waarschijnlijk onjuistheden in voorkomen.
Een ieder die verbeteringen kan aangeven of zo mogelijk aanvulling heeft, kan deze aan mij doorgeven.  hkambier@zeelandnet.nl 

Indien er personen zijn die niet op deze community met naam genoemd willen worden en/of een met hem of haar geplaatste foto niet openbaar geplaatst willen hebben vraag ik hem of haar mij dit direct kenbaar te maken zodat ik dit kan verwijderen.

Een groot deel van de foto's is afkomstig uit de eigen albums.

De foto’s zijn per periode geplaatst in albums.                                                https://www.zeelandnet.nl/communities/strandleven-westduin/fotoalbum/albums

Hoofdstukken vind je in de verschillende pagina’s;

De geschiedenis van de zeebad cultuur

https://www.zeelandnet.nl/communities/strandleven-westduin/c/zee-badcultuur/p/92899-de-geschiedenis-van-de-zeebadcultuur

 

Het ontstaan van het strandleven op het Westduinstrand

https://www.zeelandnet.nl/communities/strandleven-westduin/c/ontstaan-strandleven-westduin/p/92904-strandleven-westduin

 

Het transport van de strandhuisjes door de jaren heen

https://www.zeelandnet.nl/communities/strandleven-westduin/c/transport/p/92903-transport-van-strandhuisjes-door-de

 

Van “Strandkotje” tot luxe strandchalet

https://www.zeelandnet.nl/communities/strandleven-westduin/c/van-oud-naar-nieuw/p/92906-van-strandkotje-tot-luxe-strandchaletTot op heden (januari 2019) zijn er foto's beschikbaar gesteld door:
Ad van den Berg
Hans Huvers
Suus Kopmels
Fam. Spuij
Frans Verbrugge
Hein Nearebout
Nico Snel
Marjon Buren-Bronke
Ria Hansen-Smit

Nieuws

Er zijn nog geen nieuwsberichten geplaatst.

De geschiedenis van de (zee)badcultuur

Het zeebad werd in Nederland geïntroduceerd door de Fransen in de Napoleontische tijd. Scheveningen werd in 1818 de eerste Nederlandse badplaats. Het was vooral aan de Duitse kuurgasten te danken dat het initiatief slaagde. In Zeeland kreeg Domburg als eerste in 1834 een badinrichting. In 1837 werd op de plek van het huidige Badpaviljoen het allereerste badhuis gebouwd.

Kenmerkend voor de badcultuur in de 19e eeuw is de badkoets. De badgast klom op het strand in de cabine, waarna deze in het water werd geduwd, of bij de oudere en grotere modellen, getrokken door een paard. Eenmaal in het water daalde de badgast, inmiddels gekleed in badkostuum, het trapje af in zee.


  
Oorspronkelijk werd er naakt gebaad. Een scherm aan de badkoets bood dan bescherming tegen nieuwsgierige blikken. De (naakte) baadsters werden soms vanaf de duintoppen gadegeslagen door ‘heren’ met verrekijker. Later werd het strand ingedeeld in aparte vakken voor dames en heren. Een badman, badknecht of badvrouw zag er top toe dat de badgast, die vaak niet kon zwemmen, niet verdronk.


Gezondheid

Aanvankelijk bezocht men een badplaats voor de gezondheid. Het liefst moest er zo vroeg mogelijk worden gebaad, om zes uur ’s ochtends. Des te krachtiger de golfslag des te werkzamer zou het bad zijn. Het zeewater zelf werd ook als gezond ervaren; het werd gedronken en aanbevolen als purgeermiddel voor veelvraten.
Omhoog