Kaloot Defenders

Communities

ZeelandNet

Kaloot Defenders

Welkom op de community Kaloot Defenders!

138.364 bezoekers 19 leden Log in

Haaientanden


Haaientanden aan het Kalootstrand.

Veel verzamelaars van Haaientanden komen met regelmaat aan De Kaloot, soms met rijke buit gaan zijn vergenoegd naar huis. Niet altijd is het raak, er zijn ook dagen die minder of zelfs helemaal geen buit opleveren. Alleen een trouwe bezoeker weet na een loop van enkele jaren een mooie collectie samen te stellen. 

Toch is dit strand vooral de laatste jaren de hoofdleverancier van Haaientanden in Zeeland, omdat de aanvoer van fossielhoudend sediment uit de Westerschelde vooralsnog niet opdroogt.

 Cadzand, vroeger een topper op het gebied van Haaientanden, is door de vele (fossiel-loze) zandsuppleties van de laatste jaren steeds minder aantrekkelijk geworden. Toen een tiental jaar geleden er een suppletie plaatsvond met zanden van de Sluisse Hompels, (een zandbank in de Noordzee) was het een aantal jaren achtereen de moeite om daar naar de aangevoerde (Oligocene tot Pliocene) haaientanden te zoeken. Deze bron is echter opgedroogd en de voorraad raakt op. Ook de oorspronkelijk Eocene tanden zijn maar sporadich nog te vinden

Zelf heb ik mij altijd het meeste tot de schelpen aangetrokken gevoeld en heb daardoor ook minder haaientanden in mijn collectie, maar ik wil u hierbij toch een aantal vondsten aan u tonen. Verwacht van mij dan ook geen namen van de diverse soorten, dat laat ik met liefde aan specialisten over die daarvan meer kennis hebben dan ik zelf.

                     

een collage van diverse soorten

 

geheel rechts, een kieuwaanhangsel van Cetorhinus

              

Isuris hastalis een veelvoorkomende soort aan De Kaloot.   

 

  

  Carcharodon carcharias fossiel;  zeldzaam aan De Kaloot

Carcharodon carcharias fossiel (Coll H. de Jong)

Carcharodon carcharias recent exemplaar   Coll. KZGW         

 

 

Omhoog