shetlander

Communities

ZeelandNet

shetlander

Welkom op de community shetlander!

291.929 bezoekers 8 leden Log in

Mijn pony's!

De Shetland pony

De Shetland – ook wel Sheltie genoemd – is afkomstig van de Orkney Eilanden en de Shetland Eilanden, waar hij zich onder barre weersomstandigheden met schaars voedsel in leven moest houden.De Shetland is de bekendste van alle Britse pony’s en wordt naar alle landen van de wereld uitgevoerd. Van de herkomst van de Shetland is weinig bekend, hoewel de Romeinen er reeds melding van maakten. Tot 1847 waren er op de eilanden geen wegen en voertuigen met wielen waren er dan ook niet bekend. De pony’s zorgden voor het vervoer. In het voorjaar, als het jonge gras nog niet was opgekomen, moesten ze zich in leven houden met zeewier. De merries veulenden doorgaans slechts eenmaal per twee jaar en bleven hun veulens twee winters lang zogen. Halverwege het midden van de vorige eeuw werden de pony’s voor het eerst gebruikt in de kolenmijnen. De vraag naar kleine pony’s voor de mijnindustrie werd zo groot, dat het ras omstreeks 1870 met uitsterven werd bedreigd. Toen er vrijwel geen pony’s meer op de eilanden waren, vestigde Lord Londonderry op Bressay en Noss een stoeterij om in pony’s voor zijn eigen mijnen te voorzien. Daaruit kwamen het merendeel van de beste merries en de hengst Jack voort, die de hoeksteen vormden van de stoeterij. Twintig jaar later was het stamboek tot stand gekomen en Jack, zijn zoons en zijn kleinzoons stonden in het eerste deel. De Shetland is de kleinste van alle ponyrassen en in verhouding tot zijn grootte het sterkst. De gemiddelde stokmaat bedraagt 98 cm, de maximale hoogte is 1,07meter. Kleinere pony’s zijn nergens voor te gebruiken en grotere hebben de neiging de kenmerken van het ras te verliezen. De basiskleur is zwart, maar er komen ook andere kleuren en bonten voor. Het hoofd moet klein zijn en kleine oren, grote ogen en wijde neusgaten bezitten. De hals is sterk gebogen, de borstkas diep. De schoft is duidelijk afgetekend, de schouders zijn goed en de achterhand is breed. De staart, die soms tot aan de grond komt. Is breed en hoog aangezet. Het onderhaar is ’s winters zeer dik, het bovenhaar is lang en zwaar.

Een tochtje met de paardenkar

Kijk ook eens hier!

 


Vereniging De Bevelandse Aanspanning

http://debevelandseaanspanning.weebly.com/fotoalbum.html

Voor iedereen in Beveland die interesse heeft om te leren mennen, of het leuk vind om met een groep tuigers op stap te gaan?

?

www.dieren-en-planten.nl

mijn zoon heeft ook een prachtige website! Ga er eens langs!

 

 

Mijn Shiba inu

Hallo, mijn Shiba inu en pony's gaan goed samen.

Van nature is het een jachthond op klein wild, vooral vogels worden rechtstandig omhoogspringend uit de lucht geplukt. Meer informatie.

Omhoog