Mooi Zeeland

Communities

ZeelandNet

Mooi Zeeland

Welkom op de community Mooi Zeeland

18.072 bezoekers 2 leden Log in

mijn schilderijen

Ik ben Peter Gutteling en ik ben een aantal jaren geleden voorzichtig begonnen met het schilderen met olieverf. Ik ben een verzamelaar van leuke schilderijtjes op rommelmarkten, maar de laatste jaren vloog de kwaliteit achteruit en besloot ik zelf maar eens te proberen om een schilderstukje te maken.. Niet gehinderd door enige kennis van kleurmenging en perspectief ging ik gewoon maar van start. Zin in cursussen had en heb ik absoluut niet. Ik wil schilderen op die momenten dat ik daar zin in heb en niet gebonden zijn aan tijdstippen en opgelegde onderwerpen en technieken.

Dat zal wel inhouden dat vele schilderijen de toets der kritiek niet zullen doorstaan, maar daar heb ik verder geen probleem mee. De liefhebberij en het plezier staat voorop!

Even voorstellen:

Ik ben geboren in Middelburg op 24 oktober 1947, de Rijksleerschool bezocht en daarna de R.H.B.S. Vervolgens de keus gemaakt om onderwijzer te worden en om die reden de Kweekschool gevolgd. Vrij snel daarna een baan gekregen als onderwijsgevende op de "Bouwen Ewoutschool" te Vlissingen, later omgedoopt tot "De Branding". Ik heb daar meer dan 40 jaar gewerkt, de laatste jaren als intern begeleider. Nu bijna 5 jaar met pensioen en op zoek naar leuke hobby's. Ik loop nogal eens op rommelmarkten waarbij ik vooral op zoek ben naar schilderijtjes en opgezette vlinders. Ik fok daarnaast al 40 jaar dwergkonijnen en heb redelijk resultaat op diverse tentoonstellingen. Samen met mijn zoon Tjerk speel ik enthousiast gitaar en zijn we bezig met onze vijfde ceedee.Een lang gekoesterde wens om een familiebiografie te schrijven is recent vervuld en ben, aangetrokken door het schrijfvirus, nu bezig met een tweede boek.

Op vakantie gaan vind ik ook niet verkeerd en Zwitserland is ons favoriete vakantieland. Hoog in de bergen kan ik de rust vinden om te wandelen, te lezen en ook het schilderen is hier ontstaan. Nogmaals nooit blijk gegeven van enig talent in vroegere jaren, maar door goed de natuur te observeren en andere schilderijen goed te bekijken is het resultaat in de loop der jaren wel verbeterd.

Ik hoop nog vele jaren te genieten van al mijn hobby's.

 

Reizen is een dankbare bron voor inspiratie....

De inspiratie is voor mij meestal te vinden in de natuur of ik kom een leuk plaatje tegen dat ik bewaar als een toekomstig idee voor een schilderij. Voorbeeld: ik kom een plaatje tegen van een prachtige knotwilg en gebruik dat in mijn schilderij. De knotwilg krijgt een prominente plek in het schilderij en vaak ontstaat er een bedachte voorstelling rondom de knotwilg. Zelden wordt door mij een complete voorstelling nageschilderd.

Ik ben gebiologeerd door luchten. Altijd begint een landschapje of zeegezichtje met de lucht en het is altijd weer anders. Niets is zo afwisselend en veranderlijk in de natuur als de lucht, fascinerend hoe wolken lieflijk en later weer dreigend er kunnen uitzien.De kleurschakering van de lucht blijft altijd weer boeien. In Zwitserland waar ik ongeveer een maand per jaar verblijf kom ik de meest schilderachtige luchten tegen als ik hoog in de bergen in de tuin van mijn chalet zit uit te kijken over het Walliser dal. Ondanks de geweldig mooie natuur is Zwitserland nauwelijks een bron voor inspiratie voor mij. De kracht van het Zeeuwse landschap vind ik oneindig veel boeiender en strand, zee, duinen en boerderijen zijn een uitdaging om vast te leggen op het doek. Graag zou ik ook de Zeeuwse bewoners willen vangen in olieverf, maar dat is technisch gezien nog een stap te ver voor mij. Ik heb het geprobeerd maar het blijft erg lastig.

Ik zou het erg leuk vinden als men via het gastenboek eens laat weten hoe u tegen mijn werk aankijkt. Aarzel niet om forse kritiek te uiten als u dat nodig vindt !!

Mocht U belangstelling hebben om een van mijn schilderijen te kopen, dan hoor ik dat graag. Over de prijs worden we het wel eens...het blijft een hobby.

Op dit moment een uithangbordje gemaakt voor het chalet waar ik jaarlijks een aantal weken doorbreng......

Ook dit landschapje is geschilderd in Zwitserland. In mei waren we op Kos en al fietsend kwamen we dit prachtige duinlandschap tegen.

 

Er staan nu genoeg foto's van schilderijen op de startpagina en de volgende werkjes kunt U binnenkort vinden in het fotoalbum. Klikken aan de rechterkant. Het onderwerp wat me op dit moment het meeste boeit is het duinlandschap en dan vooral de Zeeuwse duinen. We gaan aan de slag.

 

Verder vind ik het wel leuk om te laten zien hoe een schilderij ontstaat...tenminste hoe ik dat aanpak, niet gehinderd door enige kennis van zaken overigens.

 

Soms vind ik op de rommelmarkt een mooie lijst en gebruik dan vaak schilderboard om de afbeelding passend te maken.

 

Vervolgens gebruik ik gesso als een soort primer om de verf beter te laten hechten.

We beginnen vrijwel altijd met de lucht. In dit geval wordt het een wat sombere, hollandse lucht.

Onder de lucht komt het water tevoorschijn en op de voorgrond ontstaan wat zandbanken.

De lucht toch iets minder donker gemaakt en gekozen voor een ondergaand zonnetje.

Het lijstje er om heen en we hebben weer een schilderijtje. Op naar de volgende!

Hans en Heleen zijn ook dol op de bergen en hebben mij een foto gestuurd met een favoriet plekje met het verzoek om het na te schilderen...niet eenvoudig en er moest van mij dan ook een berghutje op de voorgrond en wat bloemen om het een wat vrolijker aanzien te geven...ze waren er blij mee!

 8 september de expositie in de Vlissingse bibliotheek ingerichtDe panelen met als thema "zand" zijn wel een blikvanger !

En maar weer een klein zeegezichtje geproduceerd....dit keer was het niet zo gemakkleijk en ik heb er best wel lang over gedaan!

 

 Af en toe iets totaal anders proberen. Geinspireerd op een filmposter van Fellini. De clowns moeten er niet al te kindvriendelijk uitzien....soms is een clown eng......Toch maar weer terug naar het strand met twee bottertjes....

s

En omdat het weer zo leuk was om te doen nog een paar bottertjes met duinen op de voorgrond.Natuurlijk moest ook de boulevard te Vlissingen er een keer aan geloven !


Een tweetal minatuurtjes in Zwitserland geschilderd, maar....hollandse voorstelling.


Soms slaat de fantasie compleet op hol en...is ook wel weer eens leuk!Het gebrek aan sneeuw in Zeeland inspireerde me desondanks toch om een sneeuwrijk landschapje te maken.En nogmaals een sneeuwrijk landschapje. De berken hebben mijn speciale belangstelling.Na een rondrit door IJsland kon dit niet uitblijven!

Ijsland.jpg?1480953956391

ZeelandNet Foto's

De community eigenaar heeft op dit moment geen foto’s online staan.

schilderwerkjes

Een gezicht op Vlissingen en wel op de Nieuwedijk


Een recent ( januari 2015) winterlandschapje.

In Ter Reede mocht ik exposeren met een twaalftal werken. Het gekozen thema was deze keer "zand" en "water|''. In februari en maart is deze expositie in de Centrale Hal gratis te bezoeken. Het lijstwerk is bewust ouderwets gekozen en dat geeft een leuke compositie.


                                                            De Centrale Hal van Ter Reede

Veel nostalgisch aandoend lijstwerk.

schilderwerkjes

Altijd zijn de duinlandschappen prachtig om te zien.

schilderwerkjes

Twee kleine landschapjes

Boerderijtje met hekje en wat hooi

Een heidelandschapje met wat schapen

schilderwerkjes

Zo maar een leuk boerderijtje...

Het landschapje met wat bomen, water en een boompje blijft boeien.

Hier weer zo eentje !

Het duinlandschap...komt altijd weer terug.

Lekker koud schilderijtje.

Een van mijn grootste schilderijen...een havengezicht.

Huisje, boompje en geen beestje..te moeilijk voor mij.
Ook de kerk van Veere moest er aan geloven


Een impressie van een berglandschapAf en toe een grappig effect...

Bottertje aan het strandBoerderij aan watertje

Het zou Zierikzee kunnen zijn...


 In het kader van een expositie in september/ oktober van dit jaar in de bibliotheek te Vlissingen ben ik bezig met een tweetal "blikvangers" onder de noemer "zand". Het zijn twee panelen in de maten 110 x 80 cm en de eerste is nu klaar !En dan de tweede...klaar voor de expositie in september !


    


En een gezellig havenstadje ergens in Nederland....


Toevallig kreeg ik een doek in handen van 120 x 25 cm en dan hoeven we niet lang na te denken als je in Vlissingen woont.....de boulevard !!Deze keer een soort thema schilderij... de visser.Soms is het leuk om de lijst mee te schilderen...Het schilderen van de Veluwe

IMG_6295.jpg?1510309432337

Ijsland

Nog meer Veluwe...

Vooruit nog eentje....

Boer in wijngaard

Omhoog