Oude Fleischmann modeltreinen + LGB

Communities

ZeelandNet

Oude Fleischmann modeltreinen + LGB

Oude Fleischmann modeltreinen + LGB

20.433 bezoekers 1 lid Log in

2. Engels materieel.


Engels materieel.

***Het Engelse materieel is verkocht en ik heb me geconcentreerd op de Fleischmann modelletjes.***

Hornby Dublo

Hornby dublo 00 lokomotief. Dit is een metalen / gietijzeren model uit de beginperiode van hornby 00. Oorspronkelijk maakte Hornby 3rail modellen, later ook wat 2 railmodellen om te kunnen concurreren met Rovex / Triang.

Hornby's Duchess lokomotief die hierboven te zien is, is volledig van metaal. Frame, behuizing en zelfs de tender. De motor is een grote 3 polige rechtopstaande motor met de aandrijving via een worm op de achterste drijfas. Het model is uit de jaren 60 van de vorige eeuw en is uit de begintijd van de schaal 00.

Tot eind jaren 50 was schaal 0 een gangbare maat en waren speelgoedtreinen vooral voor kinderen van gegoede burgerij. In de naoorlogsjaren groeide het aantal huishoudens die wat extra te besteden hadden en kwam er een grote vraag naar kleinschalige modeltreintjes. Hornby Dublo was vergelijkbaar met Märklin qua prijs en constructie.

__________________________________________________________________________________________

Hornby / Triang

In de jaren 70 werd Hornby opgekocht door Rovex, een fabriek die het toen razendpopulaire Triang produceerde. Triang was vergelijkbaar met Lima, Jouef en Rivarossi qua prijs en constructie. Door hun lagere prijzen werden veel hogere omzetten gehaald en uiteindelijk moest het 3rail systeem van Hornby eraan geloven.

Een modern lokje van Hornby. Anno 2012 is Hornby weer een op zichzelf staande merknaam en loopt goed. Lima, Rivarossi en nog wat andere merken zijn door Hornby overgenomen. Er is een duurdere lijn modellen, zelfs een livesteam systeem (maar helaas wordt het niet meer gemaakt), maar ook een leuke en betaalbare lijn met goedkopere modelletjes op basis van opgeleukte lokjes uit de jaren 80 en 90. Bovenstaand lokje komt uit die serie en kost nog geen 40 euro.

__________________________________________________________________________________________

Triang

Een van de populairste modellen van Triang; de Flying Scotsman. Triang is begonnen als Rovex, een heel goedkoop en plastic modeltreinsysteem wat echter door de prijs een enorme omzet in korte tijd wist te krijgen. Uiteindelijk is het zo succesvol geworden dat het duurdere en betere Hornby de strijd verloor en werd opgekocht door Triang.

Het model heeft een 3 polige openframe motor die de middelste as aandrijft via een worm en een lampje in de vuurkist. Engelse loks hadden tot ver in de jaren 80 geen verlichting!! Enkel indicatielampjes en soms een verlichte headcode (treinnummer), maar geen schijnwerpers of koplampen zoals in vrijwel elk ander land. De modellen hebben dus geen licht, maar soms wel rook of zoals boven een verlichte vuurkist.

Een Hornby / Triang lokje. Ook een openframe motor, aandrijving op de middelste as en een heel robuste maar wat simpele constructie. Het zijn heel aardige machientjes die best veel kracht hebben, maar ook erg lawaaiig kunnen zijn..

Triang dockside switcher. Eigenlijk een metalen motordraaistel met een lokkapje erop. Doordat het een motordraaistel uit de amerikaanse lokmodellen is, zit er ook een lampje in. Een horizontaal liggende motor drijft via 2 wormen de assen aan. Code 100 rails minimaal vanwege de enorme flenzen van de wielen..

Triang 2-6-0. Ook weer een standaardmotor met worm op de 2e as, verder simpel van opbouw, maar erg robust en best goed rijdend. Ook dit is een leuk modelletje (al is deze zonder opschriften erg sober) en erg goedkoop te krijgen. ik heb er 12 pond voor betaald (ongeveer 15 euro).

Een ander modelletje uit het Trian tijdperk is deze 4-4-0. Hetzelfde principe wordt er gebruikt voor de aandrijving. Een 3 polige open frame motor met een wormwieloverbrenging op de voorste aandrijfas. Ik heb dit dingetje als doosje onderdelen gekocht en er later een tender bijgezocht.

Een Triang 4-2-2 onewheeler, lord of the isles. Een vrij beroemd model van Triang, erg mooi uitgevoerd en best goed rijdend. Een speciale halfframe open 3 polige motor drijft het grote drijfwiel aan waarbij een magneet zorgt voor een beetje meer extra trekkracht.

Een Trinag DMU (diesel Multiple Unit). Heel simpel plastic bakkie met een metalen motordraaistel. Rijdt beroerd, veel herrie en staat nu weer netjes in de kast. Is eigenlijk een beetje zonde van het geld, ook al was het maar 15 pond..

Hier een vrij beroerd rijdende Triang class 37 op hetzelfde principe als de DMU. Plastic kap met metalen draaistel. Maakt een berg herrie en werkt niet echt geweldig. Vitrains en Bachmann hebben veel betere modellen die echt niet zo heel gek duur zijn.. Misschien nog eens een 2e motordraaistel aan spenderen, wellicht dat het dan wat beter gaat allemaal.

__________________________________________________________________________

Airfix

Begonnen als bouwpakketjesaanbieder, later ook treinen aan gaan bieden. Het zijn technisch wat betere lokjes, maar sommigen hebben een lastige stroomafname met koolborstels op de wielen ipv slepertjes. Vaak 5 polige motoren en een stuk fijnere detaillering dan hornby of triang. Lekker betaalbaar ook nog. Bovenstaand de 14xx die later bij Dapol en tegenwoordig bij Hornby vauit dezelfde mal wordt geproduceerd.

Een rebuild scott van Airfix. In Engeland werden loks na introductie nogal eens aangepast en omgebouwd volgens het principe van voortschrijdend inzicht. Hierdoor kon het gebeuren, zoals bij bovenstaande lok, dat bij het groot onderhoud enkel de wielen en de cabine nog origineel waren en er dus eigenlijk een nieuwe lokomotief stond. Loks konden daardoor erg lang meedraaien en reden bijzonder efficient.
Deze airfix lokomotief heeft de stroomafnemers in de lok en de aandrijving in de tender, waarbij de gehele aandrijving inclusief de wielen van plastic zijn. Alle wieltjes hebben antislipbandjes en door een flink gewicht trekt de lok goed. Constructie ziet er door al het plastic nou niet echt duurzaam uit, maar een fleischmann mechaniek is er later zo ingebouwd natuurlijk.

___________________________________________________________________________________________

Dapol

Bouwpakketjes en kant en klaar wagonnetjes. Erg mooie wagentjes en erg goedkoop.

___________________________________________________________________________________________

Bachmann

Heeft Mainline en Liliput overgenomen en maakt erg mooi materieel. Wel tegen een prijs die voor engels spul stevig is.

___________________________________________________________________________________________

Vi-trains

Een paar schitterende loks van deze firma. ik heb er zelf nog geen, maar ze beloven de moeite waard te zijn. Ook deze is redelijk aan de prijs voor engels spul..

___________________________________________________________________________________________

Heljan

Redelijk wat mooie loks van deze firma, niet al te gek duur en erg gedetailleerd.

___________________________________________________________________________________________

Mainline:

Zoals genoemd al overgenomen door bachmann. Loks hebben een makke; de stroomafname gebeurt over de aspotten, het frame is een split-frame, maar door de isolatie die noodzakelijkerwijs tussen de wielen op de assen moet zitten, is de as erg zwak. Vele lokomotieven zijn slooprijp als de isolatie tussen de beide ashelften scheurt.. verder wel mooie modelletjes.

___________________________________________________________________________________________

Lima

Is overal bekend. Kwaliteit wijkt niet af van wat we hier gewend zijn..

__________________________________________________________________________________________

Er zijn er nog meer, w.o. trix en bekende andere duitse merken. let op de schaal, 00 is een stuk groter dan h0. De prijzen (op ebay uk) zijn erg schappelijk (let op verzendkosten, die verschillen soms flink) en de keuze is groot. Ook het oude spul is nog prima te krijgen en vaak met wat kleine ingrepen goed aan het rijden te krijgen. Ikzelf ga voor de oudere machientjes en vind het aan de gang krijgen van oude treintjes leuker dan hooggedetailleerde dure modellen.

Omhoog