1½ kg kruimige aardappelen, bv.Thoolse
1 kg gesneden en gewassen prei
chiliknoflookolie
mager gerookt ontbijtspek 250 gr.
chorizo 200 gr. in blokjes
jus
room/klontje boter
peper zout en nootmuskaat
scheutje azijn
schil de aardappelen en zet ze op in water met wat zout.
snijd de spek in blokjes, niet te klein ze krimpen nog, en bak die in wat chili knoflookolie tot ze lichtbruin zijn, iets knapperig, haal ze uit het vet met een schuimspaan, leg op een bordje
snijd de chorizo in dobbelsteentjes en bak die in het spekvet tot ze knapperig zijn, met een schuimspaan uit de pan halen en op het bordje doen.
bak in het nu ietwat rode vet, de prei, tot ze nog ietsjepietsie bite heeft, dus niet aan prut bakken
ondertussen zullen de aardappelen wel gaar zijn, afgieten en even droogstomen, dan met de stamper goed stampen, ook langs de randen van je pan.
doe er wat room een klontje boter, de peper, e nootmuskaat en een scheut azijn in en stamp het nog even door.
dan de prei er in, nu niet meer stampen, maar met een lepel omroeren, de spekjes en de chorizo erbij, goed door elkaar doen en je stamppot is klaar.
ik doe het opdienen met een kuiltje er in, en daar doe ik jus in, die ik meestal in de vriezer heb, wanneer ik vlees braad of bak, dan maak ik extra jus, die vries ik dan in tot ik iets maak waar geen jus bij is, zoals deze stamppot
je kunt er bijvoorbeeld speklapjes een lekkere gehaktbal of rookworst bij serveren, eet smakelijk