Mamma's Gouden Recepten

Communities

ZeelandNet

Mamma's Gouden Recepten

Mamma's Gouden Recepten

894.327 bezoekers 182 leden Log in

Witte Bonenschotel *


Witte Bonen Schotel

men neme:

400 gram magere hamlappen, 400 gram gerookt spek, 250 gram chorizo , aan 1 stuk, 5 rode uien, 1 blik tomatenblokjes met basilicum, ik neem grand italia, 10 teentjes knoflook, 4 liter blikken of potten witte bonen, 4 eetlepels chili knoflookolie, 4 eetlepels vloeibare croma, 3 jamlepels vegeta, of peper en zout, 1 spaanse peper, 1 rode paprika, 1 gele paprika een bosje lente-uitjes of stone-leeks.

gebruik indien mogelijk een lekker zware grote gietijzeren pan, ik zelf heb een 28 cm. grote pan, en heb je die niet, leen hem dan of vraag er een voor je verjaardag!

snij het spek in reepjes, niet te dun, ik snij ze zelf een beetje grof, dan blijft het spek herkenbaar in de schotel, en bak de reepjes bruin in een mengsel van de olie en vloeibare croma.

als ze goed zijn, doe dan de in blokjes gesneden hamlappen erbij, om en om scheppen met een houten spatel of lepel, tot het vlees aangebraden is.

 de uien grof en de knoflook, en de spaanse peper fijnsnijden en in de pan doen, doe er ook de vegeta, of peper en zout bij, en de tomatenblokjes en laat dan ongeveer een uurtje , met de deksel erop zachtjes stoven, pas op dat het niet aanbrand, kijk af en toe even en schep dan weer voorzichtig om.

 voeg er dan de in blokjes gesneden paprika  bij,

 de chorizo even in een aparte pan aanbakken, in blokjes, dan krijgen ze een heerlijke smaak en blijven iets krokant, doe ze dan bij de rest  en laat weer een  uurtje stoven.

 spoel de bonen met warm water in een vergiet, laat goed uitlekken, en schep ze voorzichtig, hou de bonen heel, met een houten lepel of spatel door je vlees. warm het bonenmengsel , weer voorzichtig om scheppend, en doe er vlak voor het opdienen de klein gesneden stone-leeks of lente-uitjes door.

 je kunt de bonenschotel met of zonder stokbrood eten, maar als je er brood bij eet, probeer dan eens een lekker grof bruin stokbrood, b.v.pain de boulogne. Eet smakelijk

Omhoog