Mamma's Gouden Recepten

Communities

ZeelandNet

Mamma's Gouden Recepten

Mamma's Gouden Recepten

894.328 bezoekers 182 leden Log in

SINTERKLAASCAKEJES


SINTERKLAASCAKEJES                                                                                    

ingredienten:

papieren vormpjes of siliconen vormpjes voor kleine cakejes, een vorm voor muffins, een zak kruidnootjes, geen pepernoten, 150 gr.zelfrijzend bakmeel, 150 gr. witte basterdsuiker, 150 gr.roomboter, 3 eieren, xl, wat citroenrasp, 1 kwart l. gezoete slagroom, chocolaadjes met zwarte pieten en sinterklaasgezichtjes, een zakje of doosje speculaaskruiden

 

de citroenraps maak ik zelf, schil met de dunschiller een schone citroen, zodat je alleen het geel hebt en niet, of zo min mogelijk, van het wit, dat is bitter.

doe dat met 3 eetlepels suiker in een hakmachientje, ik heb de moulinette, de prrrt, prrrrrt, laat lekker fijn malen en doe het in een afsluitbaar bakje in de koeling, dit kun je zeker 2 weken gebruiken.

zet de roomboter enkele uren voor je de cake maakt buiten de koeling zacht laten worden, ook de eieren moeten op kamertemperatuur zijn.

doe de zelfrijzende bakmeel, de suiker, de eieren en de boter in een mengkom en laat het met de mixer eerst in een lage stand en later als het vermengd is op de hoogste stand 2 minuten mixen, doe er op het laatst een flinke theelepel citroenrasp bij.

verwarm de oven voor op ongeveer 160 graden, voor heteluchtovens op 150 graden, schuif het rooster in ht midden van de oven

zet de vormpjes in het muffinblik, dit zorgt dat de vormpjes niet gaan lekken en goed in vorm blijven, bovendien kun je de vormpjes zo makkelijk in en uit de oven halen

vul de vormpjes tot op de helft en steek in ieder vormpje 3 kruidnootjes, het geeft niet als ze eruit steken, als het gaat rijzen, dan komen ze vanzelf dieper.

de cakejes zullen ongeveer 20 minuten tot 30 minuten nodig hebben om gaar te worden, je ziet het vanzelf, laat ze niet te donker worden, dan worden ze droog, iedere oven is anders, dus na een kwartier ga je kijken en houd je het in de gaten.

laat de cakejes in de vorm afkoelen en klop ondertussen de gezoete slagroom, ik neem gezoete room bij de sligro in een liter fles, deze blijft lekker stevig en behoudt zijn vorm, heel anders dan de room die je zelf zoet, misschien als je niet anders kunt krijgen, gebruik dan klopvast door de room heen.

met het kloppen doe je er een flinke theelepel speculaaskruiden doorheen , de geeft de echte sinterklaassmaak.

als de cakes afgekoeld zijn spuit je met een spuitzak de slagroom in een flinke toef op, daarna maak je het af door een sint of pietgezichtje er op te zetten.

gelijk serveren is het beste anders nog even in de koeling.

eet smakelijk

 

 

 

Omhoog