Mamma's Gouden Recepten

Communities

ZeelandNet

Mamma's Gouden Recepten

Mamma's Gouden Recepten

869.310 bezoekers 182 leden Log in

INFO-Shiitake-Paddenstoel


 

Hallo Marianne, 

Hier het stukje over de Shiitake.  

De Shiitake paddenstoel: Een gezonde cholesterol verlagende stevige paddenstoel met een kruidige smaak.

De Shiitake (Lentinula edodes) wordt in Azië als lekkernij gezien om zijn stevige smaak en uitzonderlijke aroma.
De shiitake is een eetbare paddenstoel, die van nature voorkomt in China en Japan.
In het Verre Oosten wordt deze paddenstoel sinds eeuwen gekweekt en bijzonder gewaardeerd vanwege de geneeskrachtige werking, waar zij om bekend staat.
De paddenstoel wordt daarom ook veel gebruikt in de Aziatische keuken.
Hij  groeit als schimmel op stammen van harde houtsoorten zoals eik, beuk, tamme kastanje en okkernoot.

 


Door temperatuurswisselingen of een natte/koude periode ‘schrikt’ de schimmel en gaat zich voortplanten om te overleven, dan ontstaat de shiitake paddenstoel.
De paddenstoel verkrijgt door droging een nog betere smaak en behoort tot de duurste paddenstoelen die in winkels voor levensmiddelen te koop zijn.


In Nederland bestaan een paar kwekerijen zoals die van mijn familie, Eko Shii-take kwekerij Rademakers te Ammerzoden, waar deze foto’s genomen zijn.
Het kweken gebeurt op een zelf ingegroeid baaltje substraat wat geënt is met het shiitake mycelium (ook wel broed genoemd.)
Het duurt ongeveer 6 maanden voordat het mycelium (het wortelstelsel van de shiitake) is ingegroeid in het
(vooraf gesteriliseerde) beukenhout substraat.
Daarna kunnen ongeveer 2 à 3 oogsten worden gerealiseerd.

Met biologische (Eko) teelt bedoelen ze: er wordt geen gebruik gemaakt van groeistimulerende middelen of bestrijdingsmiddelen.

Hiermee hebben ze een EKO licentie gekregen en worden ze gecontroleerd door het SKAL.

 In de kwekerij

 Zo kregen we hem mee
en hieronder zie je hem groeien

Je kunt zelf ook zo’n shiitake baaltje aanschaffen, even telefonisch contact opnemen met 073-5991685

Het wordt verstuurd via de post en binnen één week eet je dan al gezonde shiitakes.
Je kunt van dit baaltje ruim een pond paddenstoelen oogsten dat is best veel gezien ze haast niks wegen.
Niet alleen het oogsten is bijzonder; ook de snelle, onvoorspelbare groei is prachtig om te zien.
Nadat alles zo’n beetje eraf is gesneden , snijd je de restjes steeltjes er af zodat het weer een mooie gladde knol is.
Die dompel je 2 uur onder in water (pas op voor je kleren als je hem er weer uit haalt) en je zult zien dat hij opnieuw Shiitakes geeft.
Toch niet zoveel als eerst maar genoeg voor een 2e en soms 3e pluk.
Verder geen aparte benodigdheden nodig, je kunt deze kweekset gewoon thuis in de keuken , kelder of schuur neerzetten.
Het beste is ietwat donker en koel.  


Marianne, dit zijn wij te weten gekomen na een bezoek aan onze familie die ze kweekt, leuk he?
Hopelijk vinden je lezers het ook leuk om zo meer te weten te komen over de Shiitake.

Groetjes, Bea

 

Omhoog