Mamma's Gouden Recepten

Communities

ZeelandNet

Mamma's Gouden Recepten

Mamma's Gouden Recepten

895.846 bezoekers 182 leden Log in

SATEH MET GEROOKTE SPIESJES


SATEH

ingrediënten: 1 varkenshaasje per persoon, 1 flinke eetlepel sambal badjak, 1 grote eetlepel bruine suiker, 1 jamlepel vegeta of peper en zout, 6 eetlepels milde olijfolie, 2 teentjes knoflook. spiesjes, het liefste metaal, want houten gaan altijd branden, ook al leg je ze in water.

natuurlijk kun je de varkenshaasjes vervangen door kipfilets of door magere hamlappen, zelf ben ik een grote fan van varkenshaas voor de sateh

snijd de varkenshaas in blokjes, maak een papje van de olijfolie, suiker , uitgeperste knoflook, vegeta, en de sambal.

doe de varkenshaasblokjes in de marinade en laat het , afgedekt enkele uren in de koelkast staan.

als het vlees uit de marinade gehaald wordt, goed laten uitlekken, en desnoods nog even deppen met wat keukenpapier.

rijg het vlees aan de spiesjes en rook ze in een rookoventje, ik doe 6 flinke spiezen tegelijk in de rookoven en rook ze dan 15 minuten.

door de spiesjes eerst te roken, krijg je een zo geweldig smaak, dan wil je nooit meer anders

daarna kun je ze tot gebruik, na afkoelen, in de koelkast bewaren tot u ze wilt gaan bbq-en.

voor je ze op de bbq legt even met olijfolie inspuiten, je kunt tegenwoordig olijfolie kopen in handige sprayflesjes.

is het te koud of te nat voor de barbecue, dan is een grilpan natuurlijk een goed alternatief, zelf heb ik van mijn roestvrijstalen fornuis een grilplaat die op de 2 middelste pitten ligt.

serveer met een heerlijke satésaus van een halve liter water, 1 dl. ketjap manis, 2 eetlepels sambal badjak, 4 uitgeperste teentjes knoflook, 1 theelepel laos, 1 theelepel djinten, 1 theelepel boemboe sateh, 1 theelepeln serehpoeder. 3 eetlepels bruine suiker, en pindakaas met stukjes noot van a.h. een grote pot. want de satehsaus die je over hebt, die vries je lekker in voor de volgende keer, dan heb je niet zo veel werk, gewoon een makkie !! als de satehsaus klaar is nog even binden met wat allesbinder en klaar is kees, je kunt de saus natuurlijk 'smorgens al klaar maken en in de koelkast bewaren, al roerend met de garde verwarmen, pas op niet aan laten branden, blijven roeren.

eet smakelijk, serveer er vers afgebakken stokbrood bij, een heerlijk maaltje.

Omhoog