Mamma's Gouden Recepten

Communities

ZeelandNet

Mamma's Gouden Recepten

Mamma's Gouden Recepten

894.327 bezoekers 182 leden Log in

ASPERGES MET EEN SAUCE HOLLANDAISE


ASPERGES MET EEN SAUCE HOLLANDAISE 

 

1 kilo asperges

1 eetlepel vegeta of 2 kipbouillonblokjes

misschien 1 theelepel suiker

2 eierdooiers

150 gram boter

sap van 1 citroen

zeezout

witte peper

2 gekookte eieren, warm

200 gram wat dikker gesneden beenham van een goede slager

1 kg versgeschrapte krieltjes

ik haal de asperges bij de asperge-boerderij, die verkopen ook lekkere verse krieltjes

Bereiding

schil de asperges, haal het einde van ongeveer 1 à 1½ cm er af, ik was de schilllen en uiteinden, kook ze met water en  wat vegeta of kipbouillonblokjes , zeef dit en kook hier de krieltjes in.

de asperges in een pan met water en vegeta of bouillonblokjes kort laten koken ongeveer 10 minuten, en in de bouillon laten staan, zo garen ze wat verder terwijl u de rest maakt.

sommige mensen vinden het lekker als er nog een lepeltje suiker aan het kookwater wordt toegevoegd.

Sauce hollandaise

zoek 2 pannen die in elkaar passen of neem zoals ik een roestvrijstalen beslagkom die in een grote pan past, zodat net de bovenkant boven de pan uitkomt

De damp van het water dat in de pan aan de kook wordt gebracht moet de kom verhitten zonder dat het water de kom raakt of dat er damp ontsnapt.

Breng het water in het bain-marie aan de kook. Klop ondertussen de twee eierdooiers in de kom van het bain-marie los met een grote garde, ik neem een garde van siliconen, die is hier heel geschikt voor.

Voeg zout, peper en de helft van het citroensap toe en daarna beetje bij beetje de boter. Volgens mij mislukt hollandaisesaus het vaakst omdat koks eierdooiers proberen te mengen met gesmolten boter. Vergeet het idee dat u boter moet binden met eierdooiers. U maakt eigenlijk een mayonaise van warme eierdooiers met smeltende boter. Als u, voortdurend kloppend, stukjes boter toevoegt aan de Hollandse saus, krijgt u een verukkkelijke, dikke saus. Op smaak maken met de rest van het citroensap, zout en peper. Zorg dat de saus nooit warmer wordt dan 60 graden (pijngrens als u uw vinger in de saus houdt). Ikzelf zet de vlam onder het bain-marie uit, zogauw ik een dikke saus heb. Onthoud dat er niets hoeft te koken of te garen en dat de saus daarom niet geschikt is voor baby's en mensen met een zwakke gezondheid.

Serveer de zorgvuldig uitgelekte asperges op een platte schaal die u goed hebt voorverwarmd in de oven.

schenk de sauce hollandaise hierover, de kopjes vrij laten en garneer de schaal met de plakken beenham.

over de sauce hollandaise met asperges doet u de fijngehakte eieren, strooi het gewoon erover.

de krieltjes in een aparte schaal serveren en dan maar smullen

Omhoog