Mamma's Gouden Recepten

Communities

ZeelandNet

Mamma's Gouden Recepten

Mamma's Gouden Recepten

894.531 bezoekers 182 leden Log in

APPELTAART VAN OMA


 

APPELTAART van OMA
 
Bereidingstijd: 1 uur en 45 minuten. Baktijd: 60 minuten. Ovenstand: 150°C.
Keukengerei: twee kommen, een aardappelschilmesje, een bord, een snijplank, een springvorm met een middellijn van 24 cm.
Wat je nodig hebt: 150 gram zelfrijzend bakmeel, 100 gram zachte boter, 75 gram witte basterdsuiker, 1 ei,

1 kg appels,liefst goudreinetten 60 gram kristalsuiker, kaneel, bloem en boter en blanke rozijnen die geweekt zijn in het liefst calvados of grand marnier, dit doe je 2 of 3 dagen vooraf in een schone lege jampot.

Kneed het zelfrijzend bakmeel, de boter, de basterdsuiker en 2/3 deel van het ei in de kom doorelkaar tot er een deegbal ontstaat.

Snijd de geschilde van klokhuizen ontdane appels in schijfjes. Vermeng de appels in een kom met suiker en kaneel, doe er 2 eetlepels zelfrijzend bakmeel bij . als dit gemengd is doe je er de geweekte rozijnen bij.

Vet de springvorm in met boter en daarna met bloem (tegen het plakken). de bodem bedek ik met bakpapier, gebruik de vorm om een ronde vorm dat past te krijgen Gebruik ongeveer 2/3 deel van het deeg voor de onderkant en de opstaande randen van de springvorm. Vul de taart nu met de appels.

Het andere deel van het deeg gebruik je voor de bovenkant. Rol het deeg en zorg dat op de taart een mooi traliewerk van smalle reepjes deeg krijgt. Doe de restant van het ei over het traliewerk van de appeltaart.

Bak de taart in ongeveer een uur goudbruin op 150°C na ongeveer 3 kwartier kijk je even in de oven, niet iedere oven is gelijk, hou hierna de taart in de gaten, te donker dan wordt hij bitter en tekort zal hij in storten.

je moet de taart laten afkoelen tot hij nog wat lauw is en dan pas de springvorm verwijderen, laat je 'm te koud worden, dan zal hij niet meer mooi uit de vorm komen.

 

 

Omhoog