Mamma's Gouden Recepten

Communities

ZeelandNet

Mamma's Gouden Recepten

Mamma's Gouden Recepten

894.531 bezoekers 182 leden Log in

VEGETA, SPECERIJ UIT DE BALKAN


Vegeta (specerij)

 

IN HEEL VEEL VAN MIJN RECEPTEN KOMT VEGETA VOOR, DIE IS EEN KRUIDENMIX UIT DE  BALKAN, EN WORDT IN BIJNA ALLE TOKO'S VERKOCHT, OF HET TURKSE, AZIATISCHE OF SURNAAMSE TOKO'S ZIJN, IK ZIE ZE OVERAL.

HELAAS ZIJN ER GEEN TOKO'S OP SCHOUWEN DUIVELAND, JE ZULT ER DUS HIER VOOR NAAR GOES MOETEN, DAAR IS HET TE KOOP VOOR 5,99 EURO DE KILO, DUS BESLIST NIET DUUR.

DE JUS BLUS IK ALTIJD AF MET WARM WATER MET EEN KOFFIELEPELTJE VEGETA ER IN, EN JE HEBT EEN ZALIGE JUS

VOOR MIJ GEEN SOEP ZONDER VEGETA OF HET MOET EEN SOEP MET VIS OF SCHELPDIEREN ZIJN, GEEN SAUS ZONDER VEGETA,

ENFIN IN MIJN KEUKEN GEBRUIK IK DAGELIJKS VEGETA.


KOKEN MET VEGETA IS VOOR MIJ EEN WAY OF LIFE SINDS 1992

TOEN IK KENNISMAAKTE MET DEZE KRUIDENMIX VAN DE BALKAN.

 

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedieGa naar: navigatie, zoeken Vegeta

Vegeta is een specerij die wereldwijd wordt verkocht, het is een mengsel van kruiden en diverse groenten. Vegeta wordt geproduceerd door Podravka, een bedrijf uit Koprivnica, Kroatië, alsmede een dochteronderneming van Podravka in Polen en twee Vegeta licentiehouders uit Oostenrijk en Hongarije. Als een getuigenis voor de populariteit van het product, zijn er ongeveer 50 andere bedrijven die het product probeerden te reproduceren en hetzelfde product hebben geprobeerd te verkopen.

De ingrediënten van Vegeta zijn: zout, kunstmatig gedroogde groenten (wortel, pastinaak, uien, selderij, peterselie), mononatriumglutamaat, suiker, maïszetmeel, specerijen, dinatrium inosinaat, riboflavine (voor het kleurtje). Vegeta werd bedacht in 1958 in de laboratoria van Podravka. Professor Zlata Bartl was hoofd van het team dat het product heeft verzonnen, en het bedrijf zette in het jaar 2001 een stichting voor postdoctorale studenten en afgestudeerden en vernoemde deze naar haar.

Het product werd voor het eerst op de markt van Joegoslavië gebracht in 1959 als "Vegeta 40", en inmiddels zo populair dat de productie immens is gestegen. In 1967, werd â??Vegeta 40â? voor het eerst naar Hongarije en de Sovjet-Unie geëxporteerd. Volgens Podravka, wordt Vegeta nu verkocht in meer dan dertig landen in de wereld.

 

Omhoog