Mamma's Gouden Recepten

Communities

ZeelandNet

Mamma's Gouden Recepten

Mamma's Gouden Recepten

894.590 bezoekers 182 leden Log in

BOEUF BOURGUIGNON OP MIJN MANIER


1 kg dikke lende

1 zakje sjalotjes

3 blaadjes laurier

1 winterpeen

2 bakjes heel kleine champignons

½ fles volle rode wijn b.v. merlot

2 flinke eetlepels tomatenpuree

ongeveer 250 gram gerookt ontbijtspek, een stuk zo mager mogelijk voor verpakt bij a.h.

50 gram croma, of dezelfde hoeveelheid vloeibaar, is gezonder

klein potje zoetzure zilveruitjes

verse thijm, rozemarijn in een thee-ei of bijeen gebonden met een stevige katoenen draad

wat allesbinder

2 solo knoflookjes, zijn bolletjes zonder tenen, of 6 flinke tenen knoflook, die solo's vind je bij de lidl of zoals ik bij corstanje op de markt of zaterdags op de scheldestraat parkeerplaats

houd er rekening mee dat dit gerecht heel lang moet stoven, ik doe het op mijn petroleumstelletje, dat is het allerbeste, langzaam, dan wordt het het lekkerste

doe de croma in een flinke liefst gietijzeren braadpan en laat het bruin worden, dan de in reepjes gesneden spek erbij, geen voorgesneden kopen, aan één stuk, bak de spek lichtbruin en doe er dan het vlees in blokjes gesneden bij, rondom bruin bakken.

ondertussen de sjalotjes schoonmaken, de kleine gaan er in zijn geheel in, de grotere halveer je of erg grote in vieren.

doe ze bij het vlees.

de winterwortel in halve plakjes ook toevoegen en de tenen knoflook of de solo's grofhakken en met het kruidenbuiltje ook, doe er wat peper en zout bij, ik neem 2 jamlepel vegeta i.p.v. het peper en zout.

de wijn verwarmen en over het gerecht gieten, roer er dan ook de tomatenpuree doorheen, dan lekker op een heel zacht vuurtje laten stoven.

mag rustig enkele uren stoven, hoe langer hoe lekkerder.

een klein half uur voordat het klaar is, bak je de champignons apart, de kleine heel laten de grote even halveren, bak ze tot het vocht verdampt is en doe ze nog een half uurtje bij het vlees.dan kunnen ook de zilveruitjes erbij.

voor het opdienen controleer je de smaak, eventueel nog zout en zeker nog wat versgemalen peper erbij voor het ultieme franse tintje, afbinden met wat allesbinder, niet te dik maken.

dit is een erg lekker gerecht, naar ieders smaak eigenlijk, met lekkere krieltjes en haricots vert erbij een tractatie.

deze tijd van het jaar, de zomer, kun je ook de echte zeeuwse zeekraal weer kopen, dit smaakt hier ook heerlijk bij.

wij eten vrij pikant voor ons doe ik er nog een spaanse peper of een theelepeltje gebroken chili doorheen, maar dat is voor kinderen of mensen die niet gewend zijn aan pikant eten niet aan te raden.

Omhoog