Mamma's Gouden Recepten

Communities

ZeelandNet

Mamma's Gouden Recepten

Mamma's Gouden Recepten

894.326 bezoekers 182 leden Log in

RUNDERSTOOFPOTJE MET HARDE TARWEGRIES


RUNDERSTOOFPOTJE MET TARWE-GRIES 

ingredienten: 

500 gram runderlappen, 3 eetlepels chili knoflookolie, 2 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels vloeibare croma, 2 bolletjes knoflook of 8 tenen, 200 gram sjalotjes die peervormige, 2 zoete punt paprika's, 1 heel grote vleestomaat of 2 kleinere, een bosje lente uitjes, 4 jamlepels vegeta, 1 theelepel gebroken chili, 1 flinke eetlepel tomatenpuree, 300 gram harde tarwegries, 2 gr.takjes oregano, 8 takjes jonge thijm.

 

snijd de runderlappen in dobbelsteentjes, in een liefst gietijzeren braadpan de chili knoflookolie, olijfolie en de vloeibare croma heet laten worden en het vlees daarin aanbakken, met de houten lepel roeren zodat het goed rondom aanbakt.

op een laag vuurtje laten staan, ik doe het op mijn petroleum stelletje zetten, en ondertussen maak ik de sjalotjes schoon en die snijd ik overlangs, in de lengte, in 4en of als ze groot zijn in 6en, zijn ze nu erg lang, had ik deze keer, dan snijd ik ze ook een keer midden door.

de bolletjes knoflook ontvellen of de teentjes en grof snijden.

dit bij het vlees doen en even omscheppen.

dan de paprika in kleine reepjes snijden en de tomaat, hoef je niet te ontvellen, in kleine blokjes, dit kan ook bij het vlees gedaan worden, dan de deksel erop en lekker lang laten sudderen tot het vlees gaar is, op het petroleumstelletje heb ik het 4 uur laten sudderen, dat gaat heel langzaam en wordt zo erg lekker.

onderwijl maak je de lente uitjes schoon en was ze, daarna snijd je ze in kleine ringetjes, ook het mooie groen en doe dat even in een afsluitbaar diepvrieszakje in de koeling

de tarwe gries koken in zeer ruim kokend water met 2 jamlepels vegeta, je doet de gries in het kokende water, wacht tot het weer kookt en dan 8 minuten koken, afgieten en nog 20 minuten zonder vuur laten staan.

de gries kan dan heel plakkerig zijn, laat je 'm langer afkoelen dan wordt het één dikke koek, maar dat geeft niet, want zo gauw je de gries in ht stoofpotje doet en even goed roert, dan wordt hij weer helemaal los.

als het stoofpotje gaar is, het vlees moet lekker zacht zijn, dan kan de tarwegries erbij, goed doorroeren dus zodat de gries helemaal loskomt, vlakvoor het opdienen de lenteuitjes erbij en smullen maar, dit echt een heel lekker recept.

het tarwe gries kun je niet overal kopen, ik kocht het bij de sligro van het merk rummo, daar heb ik ook de macaroni en spaghetti van, pond pakjes, maar ik denk, en dit zal ik nog even navragen, dat het in reformwinkels ook wel te koop is.

ik had zelf nog nooit tarwegries gegeten, maar mijn man had het bij de griek gegeten, ook met rundvlees, en daarom ging ik het uitproberen, het is verbazend lekker echt een aanrader, het is een zeer smakelijk éénpansgerecht

het recept is voor 2 à 3 personen, dat ligt er aan of het grote eters zijn.

Omhoog